Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Βρυξέλλες…. Πρωτοφανές κύμα πιέσεων και παρασκηνιακών… Η ΕΕ «στηρίζει» τα τουρκάκια για το κυπριακό χαλλούμι


Βρυξέλλες…. Πρωτοφανές κύμα πιέσεων και παρασκηνιακών… Η ΕΕ «στηρίζει» τα τουρκάκια για το κυπριακό χαλλούμι

Πρωτοφανές κύμα πιέσεων και παρασκηνιακών παρεμβάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, το οποίο αποσκοπεί σε αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος μέσω των διαδικασιών τυποποίησης του κυπριακού χαλλουμιού. Τον χορό των παρεμβάσεων σέρνει η Ομάδα Δράσης για τους Τουρκοκύπριους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεπικουρούμενη από τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Πληροφορίες του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» αναφέρουν ότι οι «4» παρενέβησαν προς τη διεύθυνση Γεωργίας (DG AGRI) της Κομισιόν, ζητώντας όπως η κυπριακή αίτηση για το χαλλούμι να μη δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έως ότου εγκαθιδρυθεί χωριστός μηχανισμός ελέγχου των προτύπων παραγωγής στο ψευδοκράτος. Ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων και των διαστάσεων που προσέλαβε το ζήτημα, κλήθηκε να τοποθετηθεί η Νομική Υπηρεσία της Κομισιόν, η οποία εξέδωσε γνωμάτευση. Στη γνωμάτευσή της, προκρίνει τη δημοσίευση της κυπριακής αίτησης με «αστερίσκο». Είναι προφανές ότι στόχος όλων των εμπλεκομένων κρατών και της Ομάδας Δράσης είναι η ενίσχυση των συνθηκών αυτονόμησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και η καθιέρωσή της στο ευρωπαϊκό πλέγμα σχέσεων. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο πεδίο της αναβάθμισης του κατοχικού ψευδοκράτους.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, σε ανάλογες περιπτώσεις κατοχύρωσης, το εκάστοτε ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος να εγκαθιδρύσει ή να ορίσει μηχανισμό ελέγχου προτύπων οποιουδήποτε προϊόντος, χωρίς ουρές, αστερίσκους και υποσημειώσεις. Έτσι και στην περίπτωση του χαλλουμιού, η αποκλειστική αρμοδιότητα διενέργειας ελέγχων ανήκει στο υπουργείο Γεωργίας, το οποίο οφείλει να καθορίσει τον μηχανισμό ελέγχου αφού κατοχυρωθεί το κυπριακό προϊόν ως ΠΟΠ. Και όχι πριν, διά υποσημειώσεων, οι οποίες ουσιαστικά περιορίζουν την άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος κράτους-μέλους της Ε.Ε.
Στο παιγνίδι εμπλέκεται και ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα που τάχθηκε υπέρ του χωριστού μηχανισμού, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση της Λευκωσίας η οποία δίνει μάχη για ανατροπή των παρασκηνιακών παρεμβάσεων. Ο υπουργός Γεωργίας απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας, στην οποία αντανακλάται η πρόθεση για διασφάλιση της παραγωγής του κυπριακού χαλλουμιού σε όλη την κυπριακή επικράτεια.
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.