Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΜΑΡΤΥΡΙΑ:ΜΙΛΗΣΑ ΜΕ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΣΣΥΡΙΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ Hassaké



«Tα χαράματα της Δευτέρας κατά τις 5 περίπου  γύρω στους 1 000 μαχητές της Daech επιτέθηκαν στα χωριά  Tel Chamiram και Tel Jazira.Οι χωρικοί δέχθηκαν την επίθεση ενώ κοιμόντουσαν.Κάποιοι κατόρθωσαν να διαφύγουν άλλοι δεν είχαν την ευκαιρία».
Στην άλλη άκρη της γραμμής τρέμει η φωνή.Από την Δευτέρα ο Teglath ένας ασσύριος παπάς εγκατεστημένος στο Λίβανο δεν έχει πια νέα από τους περισσότερους δικούς του. Από τότε που οι τζιχαντιστές  του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στα χριστιανικά αυτά χωριά που ήταν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων στην επαρχία της Hassaké, στο βορρά της Συρίας απαγάγοντας μια εκατοντάδα κατοίκων ο π.Teglath και η γυναίκα του επίσης μια ασσύρια ζουν στο άγχος.

«Ο πατέρας της γυναίκας μου η μητέρα της τα αδέρφια και οι αδερφές της δεν απαντούν στα τηλέφωνα “ εξηγεί ο  π. Teglath. «Καθώς επικοινώνησα μ΄έναν από τους θείους της μου απάντησε ένας άνδρας: είμαστε το Ισλαμικό Κράτος .Δεν μου επέτρεψε να μιλήσω στον θείο αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη».H  συνομιλία ήταν πολύ σύντομη ο θείος ήταν τρομοκρατημένος και δεν δεν κατόρθρωνε ν΄αρθρώσει λέξη. Η οικογένεια της γυναίκας του π. Teglath ήταν εγκατεστημένη στην Tel Jazira.
Για τον ιερέα που κατάγεται από την  Hassaké, «μια συνωμοσία εξυφαίνεται κατά των ασσύριων. Θέλουν να μας εκδιώξουν από τη γη μας και από τα σπίστια μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο απήχθησαν περί τα 150 άτομα.  Για το Εθνικό Συμβούλιο των ασσυρίων στη Συρία ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι. «Όλες οι άλλες πληροφορίες που διαδίδονται είναι λανθασμένες «. Ο ιερέας αναφέρει ότι κάηκαν σπίτια και εκκλησίες.
«Δεν ξέρουμε που τους οδήγησαν.Η πλειοψηφία των διασωθέντων είναι άνδρες. «Οι απαγωγές έγιναν στα κοντινά χωριά του Tel Tamr στα δυτικά της πόλης της  Hassaké, σε μια περιοχή όπου συγκρούονται οι οι τζιχαντιστές του ισλαμικό Κράτους και κούρδοι των δυνάμεων προστασίας του λαού (YPG). Oι κούρδοι αντάρτες εξαπέλυσαν διπλή επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους την Κυριακή το πρωί με τη βοήθεια  ιρακινών  peshmergas  και με την αεροπορική συνδρομή της συμμαχίας που σχημάτισαν οι ΗΠΑ.Η απάντηση ήρθε την Δευτέρα τα χαράματα με την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους και το μακελειό στα χριστιανικά χωριά που ήλεγχαν οι κούρδοι ως αντίποινα.Σύμφωνα με την ΜΚΟ Λονδίνου η επίθεση στα χριστιανικά χωριά ήταν αντίποινα γιατί κάποιοι χριστιανοί πολεμούσαν στο πλευρό του  YPG.
Ο π.Teglath αναφέρει ότι ο τζιχαντιστής που εμφανίστηκε στο τηλέφωνο δεν διατύπωσε κανένα αίτημα για την απελευθέρωση των ομήρων κάτι που κάνει την κατάσταση πιο ανησυχητική.
Η ΜΚΟ του Λονδίνου αναφέρει ότι «οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε 2 χωριά για να εκδικηθούν τους κούρδους που εξαπέλυσαν   μια επίθεση εδώ και 4 ημέρες  υποστηριζόμενη από τη συμμαχία όπου προίστανται οι ΗΠΑ για να ξαναπάρουν χωριά στις περιοχές του Tel Hamis, ομοίως στην επαρχία της  Hassaké».HGDUGI
«Γιατί μας επιτέθηκαν γιατί δεν επιτέθηκαν στους κούρδους μαχητές;Οι τζιχαντιστές γνωρίζουν που βρίσκονται οι κούρδοι.Τι υπάρχει στα χωριά μας πετρέλαιο ; «
Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν χριστιανοί μαχητές που πολεμάνε μαζί με τους κούρδους. » Υπάρχουν περίπου 50 και 100 ασσύριοι και συρορθόδοξοι στο μέτωπο «.Οι τζιχαντιστές είναι βαριά οπλισμένοι και οι νέοι χριστιανοί που πολεμούν εκεί δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για την τύχη των απαχθέντων συνεχίζει ο μάρτυρας.
  (* για τον ιερέα χρησιμοποιείται ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας. )
Η ΜΚΟ του Λονδίνου αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στα χωριά Tel Jazira, Tel Gouran και Tel Chamiram. «Απήγαγαν πολλά άτομα και τους οδήγησαν στο Jabal Abdel Aziz. Στο  Tel Gouran,  που είναι πολύ κοντά με την Hassaké,  οι τζιχαντιστές σκότωσαν τουλάχιστον 6 άτομα και βίασαν μια γυναίκα πριν την σκοτώσουν ».
Μέλος του Conseil militaire syriaque ένοπλη οργάνωση που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση  δήλωσε ότι τους ομήρους από το Khabour τους οδήγησαν στην πόλη Chaddadé βόρεια της  a Hassaké.Αναφέρεται ότι το YPG και το Conseil militaire syriaque ένοπλο σκέλος της συριακής αντιπολίτευσης πολεμούν μαζί.
«Οι μάχες κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον σε 132 τζιχαντιστές σε 4 ημέρες και σε 4 μαχητές των (YPG) .»
Περίπου 30 000 Aσσύριοι ζούσαν στη Συρία πριν την αρχή της διαμάχης τον Μάρτη του 2011  και η πλειοψηφία αυτών στην επαρχία της  Hassaké. Αυτή η κοινότητα αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό των χριστιανών της χώρας που ήταν περί τα  1,2 εκατομύρια πριν τον πόλεμο. Η επαρχία της  Hassaké απαριθμεί περί τους 180000 κατοίκους σε ένα μωσαικό ομολογιών με Ασσύριους,Χαλδαίους,Συρορθόδοξους και  Yazidis. Αυτή είναι υπό τον μερικό έλεγχο της ISIS ενώ η πόλη ελέγχεται από τον συριακό στρατό. (lorientlejour 25/02/2015)
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.