Με πρωτοσέλιδο πορτραίτο του Πούτιν και τίτλο « Oυκρανία :Kαι στο τέλος αυτός θα κερδίσει » κυκλοφόρησε σήμερα 13.2.15 η γαλλική LIBERATION.Στο εσώφυλλο υπάρχει εκτενές άρθρο για την συμφωνία τoυ Μινσκ που παράλληλα αναλύει και τους λόγους για τους οποίους ενδέχεται να επικρατήσει η ρωσική θεώρηση στο ανατολικοουκρανικό ζήτημα:
H εύθραστη συμφωνία που αποκομίστηκε την Πέμπτη προβλέπει την εγκαθίδρυση μιας ανακωχής αλλά το Κιέβο θα συνεχίσει να στερείται τα σύνορά του και το μελλοντικό statut των ζωνών που ελέγχουν οι αυτονομιστές παραμένει flou. «Αυτή δεν ήταν η καλύτερή μου νύχτα αλλά αυτό είναι ένα καλό πρωί» δήλωσε ο Vladimir Poutine, εύχαρις που «μια συμφωνία ουσιαστική βρέθηκε» μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων στο Minsk με τους ομολόγους του γάλλο,γερμανό και ουκρανό. Η Angela Merkel δεν έκρυβε ωστόσο τον σκεπτικισμό της διαβεβαιώνοντας ότι «δεν έχει καμιά ψευδαίσθηση» και υπογραμμίζοντας ότι παραμένουν «μεγάλα εμπόδια».Ο François Hollande αρχικά πιο ενθουσιώδης αναγνώρισε τελικά ότι η συμφωνία αυτή ακόμα κι αν δεν είναι παρά μια «αχτίδα ελπίδας» ωστόσο «δεν αποτελεί μια εγγύηση διαρκούς επιτυχίας» (…)Βέβαια το κείμενο προβλέπει μια εκεχειρία από την Κυριακή,την δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιήμενης ζώνης και αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Αλλά στο κρίσιμο σημείο ο έλεγχος των 400χλμ των συνόρων μεταξύ της Ρωσίας και των ζωνών που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι δεν θα συγκεκριμενοποιηθεί παρά στο τέλος της διαδικασίας.… αν αυτή φτάσει να ολοκληρωθεί.Αναμένοντας στρατιωτικό εξοπλισμό οι εθελοντές στην πραγματικότητα οι ρώσοι στρατιώτες θα μπορούσαν να συρρέουν.
Αν σε κάποιους μήνες οι εχθροπραξίες επαναληφθούν τα τάγματα των ανταρτών θα είναι ακόμη πιο δυνατά. Από την άλλη πλευρά δεν είναι σίγουρο ότι η Ουκρανία θα δεχθεί την προσδοκώμενη βοήθεια από τους Δυτικούς για ν΄αναδιοργανώσει και να εκσυγχρονίσει το στρατό της παρ΄ότι η Washington ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των ουκρανών στρατιωτικών προκειμένου να εξισορροπήσουν τον συσχετισμό δυνάμεων στο πεδίο της μάχης. (…) Στο βάθος οι στρατηγικές επιλογές των φιλοευρωπαικών αρχών του Κιέβου και αυτών του Πούτιν παραμένουν δύσκολα συμφιλιώσιμες.” Οι πρώτες θέλουν μια δημοκρατία δυτικού τύπου(σσ.ποιά αυτή που που ενέχεται σε εμφυλίους, παράνομη διακίνηση και εμπορία οργάνων στρατιωτών,που έχει παραβιάσει όλο το διθνές δίκαιο σε επίπεδο πολέμου,κατηγορούμενη για εγκλήματα πολέμου και ολοκαυτώματα πολιτών,βασανιστήρια,εκφασισμό,μια κυβέρνηση που προήλθε μετά την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης από τη βία ομάδων και χούλιγκαν;που κατηγορείται για το σχηματισμό παραστρατιωτικών ομάδων,για γενοκτονία με βάση εθνοφυλετικά και θρησκευτικά κριτήρια,για την καταστροφή των υποδομών της μισής χώρας ;) και μια Ουκρανία συνυφασμένη με την ΕΕ ακόμη κι αν οι 28 απορρίπτουν κάθε ιδέα ένταξης. Ο ρώσος πρόεδρος αντίθετα θέλει να επανεγκαταστήσει την επιρροή του στο χώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και να διαφυλάξει μέσα ελέγχου αυτής της Δημοκρατίας η οποία ψήφισε για την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Ένωση. Από όπου προέρχεται ο φόβος ότι η συμφωνία θα παραμείνει νεκρό γράμμα.( σσ.παέι πολύ πίσω για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Απαλείφει την νωπή καταστρατήγηση και νόθευση της λαικής εντολής δια ψήφου στην κυβέρνηση Γιαννούκοβιτς από στασιαστές ευρωενωσιακούς φιλοναζιστές με την υποστήριξη της δύσης.Ατυχές παράδειγμα δεν υπάρχει Σοβιετική Ένωση υπάρχει η Ομοσπονδία της Ρωσίας που είναι θεμιτό σε γεωπολιτικό επίπεδο να θέλει να μην γίνει το αντίστοιχο περικυκλωμένο απειλητικά Ντεμπάλτσεβο των δυτικών ).
Στις 2 επόμενες εβδομάδες οφείλει να αποσυρθεί το βαρύ πυροβολικό από την εμπόλεμη ζώνη για να δημιουργηθεί μια αποστρατικοποιημένη ζώνη 50 χλμ. Τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούςSmerch και Tornado οφείλουν να αποσυρθούν τουλάχιστον σε μια ακτίνα 140 χλμ από την γραμμή του μετώπου.
Αλλά το πιο δύσκολο ξεκινάει μετά.Οι συμφωνίες ειρήνης του 2008 στη Γεωργία δεν εφαρμόστηκαν ποτέ ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου.Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθέντων δημοκρατιών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας.(σσ.oυσιαστικά η εκτίμηση του αναλυτή υποδηλώνει ότι κάποια στιγμή η Ρωσία θα αναγνωρίσει τις ανεξάρτητες 2 νέες δημοκρατίες στην Αν.Ουκρανία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και μάλιστα με την παρουσία ρωσικού στρατού.) Στην περίπτωση της Ουκρανίας οι πρώτες συμφωνίες του Minsk παρέμειναν νεκρό γράμμα και οι “αντάρτες “ κατέκτησαν 500 km2 έπειτα από την υπογραφή της.
Τελικά το statut των ελεγχόμενων ζωνών από τους ρωσογενείς παραμένει flou ακόμη κι αν ο όρος «ομοσπονδιοποίηση» που αρνούνται οι Ουκρανοί δεν φιγουράρει στο κείμενο.Οι συμφωνίες του Minsk εκθειάζουν έναν «εθνικό διάλογο» και μια αποκέντρωση της εξουσίας. Οι αρχές τους Κιέβου είχαν ήδη ψηφίσει έναν νόμο για «ειδικό statut» των αμφιλεγόμενων περιοχών.Oι κάτοικοι του Ντονμπάς απέρριψαν αυτές τις προτάσεις και προχώρησαν σε δικές τους βουλευτικές εκλογές και προεδρικές 2 Νοέμβρη. (liberation 13/2/15)
dimpenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.