Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Εκπαίδευση αστυνομικών, Η μόνη λύση για την ξαφνική μετάβαση από το θρανίο στο δρόμο


Εκπαίδευση αστυνομικών, Η μόνη λύση για την ξαφνική μετάβαση από το θρανίο στο δρόμο

Μέσω των εξετάσεων από το σχολείο, από την μία στιγμή στην άλλη, ένα νέο παιδί είναι πλέον ένστολος αστυνομικός. Η παρακολούθηση των αντίστοιχων σχολών δίνει την πρώτη θεωρητική κατεύθυνση και εντάσσει τον νέο στην μελλοντική εργασία του και τις όντως πολλές ιδιαιτερότητές της, έναντι
όλων των υπολοίπων.

Γράφει η Θάλεια Χούντα
Θα ήθελα, χωρίς να είμαι ειδικός επί της αστυνομίας, να ακουστεί η γνώμη μου σαν πολίτη, η οποία και ταυτίζεται με πολλούς άλλους πολίτες, στο βασικό ερώτημα: τι είδους αστυνομία ή αστυνομικό θέλουμε. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν πολλαπλώς παρουσιάσει την δική τους άποψη, η εκάστοτε ηγεσία την δική της, τι γίνεται όμως με εμάς, τον απλό κόσμο που καθημερινά είτε συναλλάσσεται με την αστυνομία είτε περιμένει πράγματα από τον αστυνομικό; Ποιος μας έχει ρωτήσει και ποιος ¨μεταφέρει¨, με όποιον τρόπο ¨μεταφέρει¨, την δική μας άποψη;
Πολλοί θα απαντήσουν, ότι η άποψη της κοινωνίας μεταφέρεται μέσω της πολιτικής ηγεσίας, η οποία έχει προκύψει από την διενέργεια εκλογών. Αυτό είναι σωστό, στο μέτρο που μπορεί να είναι και ακριβές. Άλλοι θα απαντήσουν, ότι ο κάθε πολίτης θέλει την αστυνομία στα ¨μέτρα¨ του και για να ικανοποιήσει τα δικά του συμφέροντα. Και αυτό, με τους όποιους περιορισμούς μπορούν να τεθούν, είναι σωστό. Άρα, απομένει να ανευρεθεί η μέση αλήθεια, με γνώμονα το γενικό και όχι το ατομικό συμφέρον.
Κατά την γνώμη μου, ένα μόνο στοιχείο μπορεί να προσδώσει τον ικανοποιητικό βαθμό αποδοτικότητας της αστυνομίας, ο οποίος και θα είναι  αποδεκτός από το σύνολο της κοινωνίας. Το στοιχείο αυτό είναι η συνεχής εκπαίδευση των στελεχών της αστυνομίας τόσο στον τομέα των όπλων και της τεχνολογίας όσο και στον τομέα της επικοινωνίας με τον πολίτη δηλ. της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας κλπ. Οι εξειδικευμένες επιστημονικές δραστηριότητες μπορούν να καλύψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον επικοινωνιακό τομέα, αφού σαν πολίτης δίνω σε αυτόν μεγάλη σημασία.
Έχουμε σαν δεδομένο, ότι ο κάθε αστυνομικός ξεκινάει την καριέρα του και μεταφέρει μέσα του την οικογενειακή παιδεία και τα οικογενειακά βιώματά του. Αυτά πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του επαγγέλματός του και να ενισχυθούν με την διαρκή εκπαίδευση από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο πρέπει να είναι συνεχώς δίπλα του υπό την μορφή της παρακολούθησης αλλά και της ενημέρωσης. Έναν εκπαιδευμένο και κατηρτισμένο αστυνομικό τον θέλει όλη η κοινωνία, αφού εξ’ αρχής θα μπορεί να κατανοήσει το αυτονόητο, ότι δεν είμαστε όλοι a prioriαθώοι ή ύποπτοι για κάτι. Και το μόνο που ζητάει η κοινωνία για αρχή, είναι η καλή συμπεριφορά και όχι αυτή του κακώς εννοούμενου ¨σερίφη¨ που οπλοφορεί και καταχράται της στολής και όσων απορρέουν απ’ αυτήν. Με την συνεχή εκπαίδευση των αστυνομικών κανένας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και όλοι θα είναι κερδισμένοι, αφού δεν θα μπορεί και ο πιο κακοπροαίρετος, να προσάψει το οτιδήποτε. 
Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη Θάλεια ΧούνταΘΑΛΕΙΑ ΧΟΥΝΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.