Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Νέα Τουρκική Πρόκληση – Παραμποδίζει την Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοούμενους


Η Τουρκία παρεμποδίζει το έργο της Διερευνητική Επιτροπής για τους αγνοουμένους

Κάθε άλλο παρά πρέπει να μας ικανοποιεί η μέχρι στιγμής πορεία του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.

“Δεν υποτιμούμε τα αποτελέσματα που υπήρξαν, μετά από πάροδο μάλιστα τόσων χρόνων, αλλά είναι σαφές ότι από μέρους της άλλης πλευράς ακολουθείται μια παρελκυστική τακτική που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρεμποδίζει το έργο της διερεύνησης των πολλών περιπτώσεων αγνοουμένων που απομένουν” είπε ο κ. Φωτίου σε χαιρετισμό του σε Ημερίδα με θέμα «Αγνοούμενοι της Κύπρου-Παρούσα κατάσταση και προοπτικές».
Εμμένουμε, σημείωσε, “στην ανάγκη για ουσιαστική έρευνα της κάθε περίπτωσης αγνοουμένου και την αναγνώριση του δικαιώματος της οικογένειας να πληροφορηθεί με τρόπο πειστικό για την τύχη του δικού της”, προσθέτοντας πως ούτε η επιστροφή στις οικογένειες ταυτοποιηθέντων λειψάνων ή μόνο μερικών οστών, του προγράμματος της ΔΕΑ αποτελεί από μόνη της, χωρίς ουσιαστική και αποτελεσματική έρευνα για την κάθε υπόθεση αγνοουμένου, την επίλυση του προβλήματος.
Ο κ. Φωτίου είπε πως οι δυσκολίες και τα προβλήματα οφείλονται στη συστηματική άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει- με ελάχιστες εξαιρέσεις – την πρόσβαση των ερευνητών στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες των κατεχομένων εδαφών της Δημοκρατίας, όπως και την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού για πληροφορίες που είναι βέβαιο ότι μπορούν να διευκολύνουν το έργο της διερεύνησης. Η μετακίνηση λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής και η άρνηση της Τουρκίας να δώσει πληροφορίες για τους νέους χώρους ταφής, είναι επίσης ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα, συμπλήρωσε.
Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία περιλαμβάνεται και απόφαση για τη δίκαιη ικανοποίηση των συγγενών, καθώς και του ΟΗΕ, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επεσήμανε. Απηύθυνε δε έκκληση σε όλους τους Ε/Κ και Τ/Κ που κατέχουν πληροφορίες για αγνοούμενους και πεσόντες της τουρκικής εισβολής και της περιόδου 1963 – 1964 να τις καταθέσουν στη ΔΕΑ. ΚΥΠΕ
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.