Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Κίεβο: Έχουμε την «ελευθερία» να αγνοούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ντονμπάς



Μία νομοθετική πράξη για την οπισθοδρόμηση στα θέματα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανατολική Ουκρανία ενέκρινε το ουκρανικό κοινοβούλιο και ανέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει τη νομοθετική πράξη, η διεξαγωγή των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» σε συγκεκριμένα μέρη των περιοχών Ντόνιετσκ και Λούγκανσκ δεν είναι σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της Ουκρανίας όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Έτσι, η Ουκρανία ασκεί το δικαίωμά της να οπισθοχωρήσει από τις υποχρεώσεις που ορίζονται... στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά δικαιώματα... σε ορισμένες περιοχές του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ της Ουκρανίας», αναφέρει το επεξηγηματικό σημείωμα.
Η κυβέρνηση ανέθεσε στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει τον ΟΗΕ. «Η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμά της να λάβει μέτρα τα οποία μπορεί να είναι το θεμέλιο για την οπισθοδρόμηση από τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με άλλα άρθρα των διεθνών συμφωνιών. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή να ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση της παρούσας ανακοίνωσης», σημείωσε το ίδιο έγγραφο.
Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγινε κοινός τόπος στην Ουκρανία μετά την απόφαση του Κιέβου να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση τον Απρίλιο του 2014 για την καταστολή του λαού του Ντόνιετσκ και Λούγκανσκ που αρνούνται να αναγνωρίσουν το πραξικόπημα που επέβαλε την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 6.200 ανθρώπων και τον τραυματισμό 15.600.
Η Μόσχα επανειλημμένα έχει τονίσει την ανάγκη για την αντιμετώπιση των πολυάριθμων προβλημάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει η Ουκρανία επί του παρόντος, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης του νεοναζισμού, τις δολοφονίες δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης και την καταστολή του ρωσόφωνου πληθυσμού.
Τον Απρίλιο, ο ειδικός αντιπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, Κονσταντίν Ντολγκοφ κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν τη δεινή ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, και να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα», έτσι ώστε το Κίεβο ενεργεί σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις του.
http://gr.rbth.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.