Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΠΟΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΝΗΣΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

σάρωση0001

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σε μια καθαρά «άσκηση μηνυμάτων» προς την ελληνική πλευρά, προχώρησαν οι Τούρκοι στην διεξαγόμενη αυτές τις μέρες μέχρι τις 28 Μαΐου μεγάλη αεροναυτική άσκηση, Denizkurdu.
Η κίνηση αυτή περιλαμβάνει μεγάλη κλίμακας εικονική απόβαση και κατάληψη νησιών στο Αιγαίο από την γνωστή ομάδα Τούρκων κομάντος που είχε την ονομασία, SAT και SAS και που είχε γίνει γνωστή για πρώτη φοα με την κρίση των Ιμίων το 1996. Οι Τούρκοι κομάντος, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από τουρκικής πλευράς, χρησιμοποίησαν ειδικά αποβατικά σκάφη, φουσκωτές λέμβους, έχοντας την υποστήριξη πολεμικών ελικοπτέρων ενώ ήταν εξοπλισμένοι, όπως τονίστηκε, (!), με τα τελευταίου τύπου τουρκικής παράγωγης οπλικά συστήματα. Παράλληλα έγινε ρήψη αλεξιπτωτιστών που ενίσχυσαν τις αποβατικές επιχειρήσεις.

Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά που ανέλαβε πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε ως παρατηρητής στην τουρκική ναυτική άσκηση «Denizkurdu 2015» που διεξάγεται στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν έφθασε με ελικόπτερο το οποίο προσνηώθηκε στην φρεγάτα TCG Salihreis (F-246) από όπου παρακολούθησε μέρος της άσκησης
Εκτός των άλλων η άσκηση περιλάμβανε βολές καθοδηγούμενων πυραύλων και βλημάτων από πλοία και ελικόπτερα εναντίον στόχων στη θάλασσα. Συνολικά στην άσκηση λαμβάνουν μέρος 11 φρεγάτες, 6 κορβέτες 8 υποβρύχια,4 Ν/Θ,15 πλοία υποστήριξης,4 ομάδες των ειδικών δυνάμεων με σκάφη MRTP-22, 4 ΑΦΝΣ,16 ελικόπτερα καθώς και πλήθος σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής.
Τα μηνύματα της απόβασης είναι σαφή και με την ενεργό παρουσία του Τούρκου πρόεδρου, ο οποίος έκανε διάλειμμα από την προεκλογική εκστρατεία καθώς αν και πρόεδρος περιοδεύει όλη την Τουρκία για να στηρίξει τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουνίου. Αυτά βέβαια μόνο στην Τουρκία γίνονται.
Από κει και πέρα ο καθείς εξάγει τα συμπεράσματα του αλλά, θέλουμε δεν θέλουμε, η άλλη πλευρά όχι μόνο συνεχίζει αλλά διευρύνει συνεχώς την εξ ανατολών απειλή της προς το ελληνικό Αιγαίο και όχι μόνο.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.