Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Πόλεμος «ξέσπασε» μεταξύ Ρωσίας- ΗΠΑ πάνω από την Ελλάδα λόγω του φυσικού αερίου


New-Gas-Map-Europe-s


Όπως και να γίνει η χώρας ( μια από τις πιο κομβικές περιοχές του πλανήτη) είτε λόγω των διαπραγματεύσεων της με την ΕΕ για το χρέος , είτε λόγω της
συμφωνίας της με την Ρωσία για την « απόληξη» του αγωγού « Turk Stream» , βρίσκεται στο παγκόσμιο επίκεντρο του πλανήτη.

Τελικά το ΄χει η φυλή μας να είμαστε συνεχώς « διάσημοι» , μιας και το ζήτημα της συμφωνίας Ρωσίας και Ελλάδος έχει πυροδοτήσει  μεγάλη ένταση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Σύσσωμος ο ρωσικός τύπος μιλά « για προβοκάτσια» της Ουάσινγκτον  έναντι της Ρωσίας στην Ελλάδα. Μάλιστα πρώτοι παρουσιάσαμε από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr,  χθες το άρθρο του forbes.com., σύμφωνα με το οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μ. Ομπάμα ξεκίνησε την « επίθεση» στα ρωσικά σχέδια στην πατρίδα μας  . Η τελευταία στρατηγική της Ουάσιγκτον , είναι ότι « η Ελλάδα θα κάνει «πίσω»,  τελικά στην περίπτωση  παράδοσης φυσικού αερίου από τον  ρωσικό κολοσσό  Gazprom, μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού « Turk Stream», λόγω αμερικανικής αντιπρότασης .
Σύμφωνα με  τα σχέδια σε αυτό το σημείο,  ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου «Turk Stream» θα καταλήγει στην Ελλάδα, όπου θα κατασκευασθούν εγκαταστάσεις  διακλάδωσης του αγωγού προς την Ευρώπη , αποτελώντας  ένα σημαντικό σημείο διέλευσης. Με την σειρά του,  ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι θα εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς διαβεβαίωσε επίσης ότι οι πρόσφατες συνομιλίες  της χώρας μας  με την «Gazprom» υποκινήθηκαν από «καθαρά οικονομικούς και όχι πολιτικούς λόγους», αναφέρει η εφημερίδα Vzgliad.ru.
Στην Ευρώπη, η ζήτηση για το φυσικό αέριο δεν μειώνεται, αντίθετα, αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς , σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες. Αυτό είναι το μέγα κίνητρο της διαμάχης Ρωσίας και ΗΠΑ , για το ποιος θα εφοδιάζει ενεργειακά την γηραιά ήπειρο.
Οι  Ηνωμένες Πολιτείες  προφανώς θα προσφέρουν στην Αθήνα χρηματική «διευκόλυνση»  για την  κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, κάτι που σημαίνει πως ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ  ούτε η Τουρκία θα κατασκευάσει τελικά  τον αγωγό «Turk Stream». Άλλωστε η πορεία της τουρκικής  Λίρας και η πολιτική κατάσταση στην χώρα , με τις εκλογές εν όψει ,  καταδεικνύουν ένα πολύ ομιχλώδες τοπίο.
Σύμφωνα με τον προεδρείο  της  Bretton Woods Reasarch   B.Signorelli,  «φαίνεται ότι η κυβέρνηση Ομπάμα γίνεται μισθοφόρος». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία της  Ρωσίας με  την Ελλάδα, επιχειρείται να καταστεί « άκυρη» για πολλούς λόγους. Επίσης  λόγω του γεγονότος ότι ο νέος Πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να «γεμίσει» τα  ταμεία της χώρας με  δισεκατομμύρια δολάρια,  τώρα μπαίνει στο «παιχνίδι» η  Ουάσινγκτον, η οποία προσπαθεί να περιορίσει « πάση θυσία»  την επιρροή της Ρωσίας στην Αθήνα.
Ο αγωγός  ««Turk Stream» » , μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η τροφοδοσία θα διακινεί ετησίως  63.000.000.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, εκ των οποίων 14 δις θα διατεθούν για την Τουρκία. Με δεδομένη την συμμετοχή της Ελλάδας στη συμφωνία, το υπόλοιπο του φυσικού αερίου θα «πηγαίνει»  στους Ευρωπαίους πελάτες μέσω ενός σημείου διέλευσης στην ελληνο-τουρκικά  σύνορα.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ανήσυχες για την  προσέγγιση της Ελλάδας με την  Ρωσία, ιδίως στον ενεργειακό τομέα. Τα σχέδια των ΗΠΑ  στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο είναι διαφορετικά. Οι Αμερικανοί θέλουν η Ευρώπη να προμηθεύεται σχιστολιθικό αέριο, και σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να ελέγχουν όλες τις διαδρομές και τις διόδους.
Στο παιχνίδι όμως  αυτό έχουν εισέλθει  δυναμικά οι δύο έτεροι διεκδικητές,  η Ρωσία και η Κίνα .
Η ναυτική άσκηση στα μέση Μάιου από το ρωσικό και το κινεζικό ναυτικό αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί. Η χώρα  μας για μια φορά ακόμη αποτελεί το επίκεντρο των παγκόσμιων συμφερόντων . Μήπως για αυτό η χώρα μας « τραβάει» αυτά που « τραβάει» εδώ και 6 χρόνια;
pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.