Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Η Βουλγαρία με Δούρειο Ίππο τη Σερβία Εξαπατά τη Ρωσία


σχέσεις βουλγαρίας ρωσιας

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και ευθυγραμμίστηκαν  με τις κυρώσεις, που επιβλήθηκαν στη Ρωσία με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία, έρχονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις των αντίστοιχων μέτρων της Ρωσίας κατά της ΕΕ. Τα μέτρα της ΕΕ στόχευσαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην άμυνα και την ενέργεια της Ρωσίας. Η Ρωσία αντέδρασε απαγορεύοντας τις περισσότερες εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ.
Ασφαλώς και η Ρωσία επηρεάζεται από τις κυρώσεις, αλλά και η Βουλγαρία έχει πληγεί σοβαρά σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της. Οι εξαγωγές της Βουλγαρίας προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 22% από το προηγούμενο έτος, ενώ οι συνολικές εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 18%, σύμφωνα με την Eurostat.

Η Βουλγαρία στην προσπάθεια να ξεπεράσει τα μέτρα της Ρωσίας βρήκε σύμμαχο τη Σερβία, που έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα μια Δυτικότροπη στροφή και έτσι οι δύο χώρες θα δώσουν προτεραιότητα στην προώθηση των επενδύσεων και σε κοινές εξαγωγές σε τρίτες χώρες με τις οποίες η Σερβία έχει  συνάψει συμφωνίες για συναλλαγές χωρίς δασμούς, όπως είναι η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Τουρκία. Ο Οργανισμός Επενδύσεων και Προώθησης των Εξαγωγών της Σερβίας θα υπογράψει πρωτόκολλο Προώθησης  των Επενδύσεων με τον Οργανισμό InvestBulgaria  και τον Οργανισμό για την Προώθηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων της Βουλγαρίας.
Έτσι κάλλιστα η Βουλγαρία θα μπορεί να εξάγει ή να κάνει επενδύσεις μέσω της Σερβίας στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες δορυφόρους της που θα ήταν απαγορευτικό με τα υπάρχοντα δεδομένα. Τα παραπάνω συμφωνήθηκαν κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της κοινής Διακυβερνητικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας η οποία διεξήχθη στο Βελιγράδι.
Ποιο όμως θα είναι το κέρδος της Σερβίας από όλα αυτά , φαίνεται στην αναφορά του υπουργού Οικονομίας της Βουλγαρίας, Μποζιντάρ Λουκάρσκι, ο οποίος σε συνάντηση με τον Σέρβο υπουργό Οικονομίας, Ζέλικο  Σέρτιτς κάλεσε τις σερβικές επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τις  βουλγαρικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για την πρόσβαση σε αγορές τρίτων χωρών και τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, τονίζοντας ότι οι μικτές εταιρείες στη Βουλγαρία θα μπορούσαν να υποβάλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Μετά από ανάλυση στο pentapostagma.gr εκτιμάται ότι, πρόκειται για μελετημένη κίνηση της Βουλγαρίας, με τη συνεργασία της Σερβίας αφενός για να ξεπεραστούν τα μέτρα της Ρωσίας αφετέρου να επωφεληθεί η Σερβία από τα προγράμματα της ΕΕ. Αν η Ρωσία το γνωρίζει και απλά το ανέχεται ή το δρομολογεί όλα καλά, αν όχι τότε η Σερβία θα έχει πράξει σαν άλλος δούρειος ίππος κατά της παραδοσιακής συμμάχου της.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.