Σελίδες

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ρήγμα στην άμυνα της Θράκης;



Η αμυντική διάταξη της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, θεωρείται από πολλούς ως επαρκής, τόσο στα νησιά (όπου ενδεχομένως να υπάρξει κίνδυνος για κάποια ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο σε κάποιες βραχονησίδες), όσο και στον Έβρο, ο οποίος θεωρείται αδιαπέραστος, πλην του περίφημου «τριεθνούς τριγώνου» (η υποστήριξη του ελληνικού πυροβολικού θεωρείται καταλυτική στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο «τόλμημα» από την απέναντι πλευρά) και της ευρύτερης περιοχής όπου εκβάλει ο Έβρος ποταμός (ή ύπαρξη ισχυρών μηχανοκίνητων τμημάτων του ελληνικού στρατού αποτρέπει μία τέτοια ενέργεια, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στα πλαίσια ενός αντιπερισπασμού που όμως θα επιφέρει ισχυρότατες απώλειες).

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής

Φύση και θέση, ο Έβρος απειλείται συντεταγμένα από την Τουρκία και μάλιστα, οι σχετικά πρόσφατοι εφοδιασμοί του μηχανικού του τουρκικού στρατού με ειδικά οχήματα γεφύρωσης ποτάμιων κωλυμάτων, δημιουργεί ένα πλήθος ερωτημάτων επάνω στα οποία εργάζονται εντατικά ειδικές διευθύνσεις του Ελληνικού Πενταγώνου, αναλύοντας την μορφολογία του εδάφους, τις αλλαγές που συμβαίνουν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, και των ενισχύσεων που λαμβάνει ή και των μετακινήσεων που πραγματοποιεί ο τουρκικός στρατός στην Ανατολική Θράκη.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει απόλυτη στοχοθέτηση της ελληνικής άμυνας στα συγκεκριμένα σημεία, ενώ ο χρόνος αντίδρασης θεωρείται από μηδενικός (περιοχή τριεθνούς τριγώνου) έως άριστος (δέλτα Έβρου) για πλήρη απόκρουση οποιασδήποτε επιθετικής κίνησης (αξίζει να σημειώσουμε πως στα μέσα της δεκαετίας του 1980 υπήρξε σοβαρότατο ελληνοτουρκικό επεισόδιο σε φυλάκιο της περιοχής Φερρών, όπου επιχειρήθηκε η είσοδος ενός τουρκικού λόχου, η οποία όμως αποτράπηκε με πάρα πολλές απώλειες για την τουρκική πλευρά).
Απέναντι σε μία άριστα οργανωμένη άμυνα, λοιπόν, οι ό,ποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν χαρακτηρίζονται ως κινήσεις αυτοκτονίας ή και … απασχόλησης - αποπροσανατολισμού του αντιπάλου…
Έτσι, έχοντας λοιπόν ως δεδομένα:
α) τον παράγοντα χρόνο, αφού εάν οι τουρκικές επιθετικές κινήσεις κατορθώσουν να «πατήσουν» ελληνικό έδαφος και να διατηρήσουν τις θέσεις τους πλέον των 24 ωρών, αλλά και
β) με την σχεδόν δεδομένη πιθανότητα κίνησης οργανωμένων φιλοτουρκικών στρατιωτικών ομάδων εντός του ελληνικού εδάφους και στην πλάτη της ελληνικής άμυνας (φίλιες ομάδες τουρκοφρόνων στην ανατολική "διακεκαυμένη" περιοχή του νομού Ροδόπης),
εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας ρήγματος στην άμυνα, αλλά, κυρίως, καθυστέρησης εφοδιασμού της πρώτης γραμμής, εξαιτίας καταστροφών των οδών εφοδιασμού.

1. Αριανά (μουσουλμανικός Δήμος ελεγχόμενος από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής), βρίσκεται στην οδό ανεφοδιασμού του μετώπου του βόρειου και κεντρικού Έβρου
2. Οργάνη, περιοχή μουσουλμανική που συνορεύει με περιοχή της Βουλγαρίας στην οποία βρίσκονται φανατικοί τουρκόφρονες Βούλγαροι
3. Αμαξάδες, (δήμος Ιάσμου, ελεγχόμενος από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής), χωριό που ελέγχεται από την Άγκυρα και βρίσκεται στο πιό στενό σημείο γης μεταξύ λιμνοθάλασσας και ορεινού όγκου Ροδόπης. Από την περιοχή διέρχεται η Εγνατία Οδός, σιδηρόδρομος καθώς και επαρχιακή οδός.

4. Εχίνος, μεγαλοχώρι, με κατοίκους που η μεγάλη τους πλειοψηφία αυτοπροσδιορίζεται ως "τούρκοι". Ελέγχει την ανατολική ορεινή Ξάνθη και έχει τη δυνατότητα ελέγχου οδικού άξονα (μέσω Θερμών) που ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσει στον Εχίνο το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής είναι σημαντικές, ενώ θεωρείται ως "υποχρεωτικός" τόπος επίσκεψης τούρκων αξιωματούχων που επισκέπτονται την Ελληνική Θράκη
5. Κένταυρος και ευρύτερη περιοχή, αν και δεν θεωρείται ως υψηλού κινδύνου, φιλοξενεί "στοιχεία" που έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης ορεινού ανταρτοπολέμου, αλλά και ασφαλούς μετακίνησης φίλιων δυνάμεων  προς την στρατηγική περιοχή των Αμαξάδων (3).
Εάν, μάλιστα, σε συγκεκριμένο σημείο (χωριό Αμαξάδες ν. Ροδόπης βόρεια της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας) τοποθετηθεί και οχυρωθεί ισχυρή εκπαιδευμένη και καλά εξοπλισμένη ομάδα τούρκων παραστρατιωτικών (Γκρίζων Λύκων) ή καταδρομέων, ενδέχεται να αποκοπούν σχεδόν ολοσχερώς οι νομοί Ροδόπης και Έβρου, αφού θα υπάρχει απόλυτος έλεγχος κάθε κίνησης από Ξάνθη προς Ροδόπη. Μία τέτοια ενέργεια θα αντιμετωπιστεί, φυσικά, από στρατιωτικές μονάδες του νομού Ξάνθης, αλλά ενδέχεται να υπάρξει σοβαρή χρονική καθυστέρηση μέχρι την εξασφάλιση της διέλευσης οχημάτων και τρένων από την Ξάνθη προς την Κομοτηνή και εν συνεχεία προς Αλεξανδρούπολη ή (μέσω Δερείου) προς Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα…
Λαμβάνοντας επίσης υπόψη την κινητοποίηση και την πιθανή ανάληψη επιχειρήσεων καταστροφής μονάδων υποδομών από εκπαιδευμένους τουρκόφρονες των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, ένα τμήμα του Δ΄ Σώματος Στρατού θα είναι υποχρεωμένο να αναλάβει την φύλαξη στρατηγικών υποδομών (υδραγωγεία, υποσταθμούς ηλεκτροδότησης κ.α.) και ένα άλλο στρατιωτικό τμήμα θα κινηθεί προς αντιμετώπισή τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της καταστολής ομάδων ενόπλων που θα λειτουργούν με κανόνες ανταρτοπολέμου…

Στα όσα πολύ περιληπτικά καταθέσαμε δεν διαφαίνεται κάποιος ουσιώδης κίνδυνος για την Θράκη, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια εμπλοκή (με τα χαρακτηριστικά ενός εκτεταμένου πλην ελεγχόμενου θερμού επεισοδίου). Και όμως, η Θράκη διαθέτει ένα αμυντικό ρήγμα, το οποίο έχει ικανά χαρακτηριστικά δημιουργίας σοβαρού προβλήματος στην ελληνική άμυνα. Η «αχίλλειος πτέρνα» είναι η παραθαλάσσια περιοχή μεταξύ Φαναρίου Κομοτηνής έως και δυτικά των εκβολών του ποταμού Νέστου, ενώ η νότια περιοχή της νήσου Θάσου χαρακτηρίζεται επίσης ως «κόκκινη», αφού ελέω της τουριστικής ανάπτυξης δεν υπάρχουν στρατόπεδα στο νησί, πέραν των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της 5ης Μοίρας Καταδρομών που εδρεύει στη Δράμα.

6. Πρώην εθνική οδός Κομοτηνής - Ξάνθης. Σε περίπτωση κατάληψής της, δημιουργείται μείζον θέματα εφοδιασμού Ροδόπης - Έβρου.
7. Ύψωμα Μάνδρας. Δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα εάν καταληφθεί από στρατιωτική δύναμη που θα φέρει βαρύ οπλισμό (αντιαρματικά, αντιαεροπορικά και όλμους μεγάλου διαμετρήματος)
8. Ύψωμα Αβδήρων. Επίσης στρατηγικός χώρος που δίνει οπτικό έλεγχο έως την πόλη της Ξάνθης.
9. Αεροδρόμιο Χρυσούπολης. Μεγάλης στρατιωτικής σπουδαιότητας.
10. Τηλεπικοινωνιακός σταθμός Θάσου. Στρατηγικό σημείο.
Τα διπλά βέλη αναπαριστούν κινήσεις αποβατικών, σε ακτές χωρίς κανένα αμυντικό έργο.
Μέσα στον ευρύτερο χάρτη διαπιστώνουμε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις που θα απασχοληθούν στις κινήσεις αντιπερισπασμού και δολιοφθορών, καθώς και στην φύλαξη στόχων στρατηγικών υποδομών, διασπείρουν τις ελληνικές δυνάμεις και αφήνουν χωρίς καμία προστασία τη νότια – παραθαλάσσια περιοχή των νομών Ροδόπης, Ξάνθης και εν μέρει Καβάλας. Να σημειωθεί πως στις εν λόγω περιοχές δεν υφίστανται στρατιωτικές εγκαταστάσεις (στρατόπεδα ή οργανωμένες θέσεις άμυνας).

Τι μπορεί να συμβεί, λοιπόν, μέσα από ένα γενικό σχέδιο τουρκικής επίθεσης με τελικό στόχο την απόβαση στις παραθαλάσσιες περιοχές που αναφέραμε και οι οποίες αποτελούνται σχεδόν στο σύνολό τους από αμμώδεις ακτές, ιδανικές για στρατιωτικές αποβάσεις;
Πρόκειται για αμυντική ρωγμή και πως είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί επαρκώς, αφού μία τέτοια τουρκική κίνηση δεν θα είναι μεμονωμένη (μόνο στην Θράκη), αλλά θα έχει μία «διασπορά» μέσω της οποίας θα απασχοληθεί τόσο το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Ελληνική Πολεμική αεροπορία…
Να σημειώσουμε, επίσης, πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη κινητικότητα τούρκων τουριστών σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές (δεν διαμένουν, αλλά τις επισκέπτονται και αποχωρούν αυθημερόν), με αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, ενώ οι επιβαίνοντες είναι σχεδόν πάντα μόνο άνδρες.
Στην περιοχή της Θάσου έχει αναπτυχθεί τουρκικός τουρισμός, με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές που βρίσκονται νότια και ανατολικά του νησιού και διαθέτουν σχετικά μεγάλες αμμώδεις παραλίες.
Χωρίς να θέλουμε να πανικοβάλουμε κανέναν, θεωρούμε ότι τα υφιστάμενα αμυντικά σχέδια της Ελλάδας για την Θράκη, έχουν ένα «κενό» το οποίο δεν μπορεί να εξηγηθεί, τη στιγμή που η Τουρκία εκτός από τουρίστες έχει αρχίσει να κάνει και μεγάλες ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις στο Βόρειο Αιγαίο και στο Θρακικό Πέλαγος.
Ίσως, κάποιοι στην Αθήνα θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά ότι είναι προτιμότερο να καλύπτουν όλες τις πιθανότητες, παρά να αφήνουν πιθανές «κερκόπορτες», ελπίζοντας στον παράγοντα τύχη… Τη στιγμή μάλιστα που ο Ερντογάν έχει αρχίσει να αισθάνεται άβολα και ψάχνει να βρει τρόπους να συσπειρώσει την Τουρκία επάνω του, ενώ οι ΗΠΑ αισθάνονται επίσης άβολα επειδή Ελλάδα συζητάει με τους ρώσους τη διέλευση ρωσικής ενέργειας από ελληνική εδάφη (φυσικά και από τη Θράκη), μήπως θα πρέπει να υπάρξει κάποια σχετική μέριμνα από τη δική μας πλευρά;
ΥΓ: Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να εξελιχθούν ταυτόχρονα και με σκοπό της Τουρκίας να "κόψει" κομμάτι της Ελλάδας, πιθανότατα μεγαλύτερο από την Θράκη. Μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να διεξαχθεί σε δύο ή και σε τρεις χρόνους, που όμως ενέχουν την πιθανότητα να λειτουργήσουν αρνητικά για την ολοκλήρωσή της. Είναι γεγονός, όμως ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ούτε το απαραίτητο προσωπικό (αξιωματικοί), ούτε όμως και το σύνολο των μέσων που απαιτούνται, ενώ υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να καταλήξει σε ένα τεράστιο φιάσκο, με πολλές χιλιάδες τούρκους στρατιώτες νεκρούς, με πλήρη αποδεκατισμό των παραστρατιωτικών ομάδων που υπάρχουν στην Θράκη και, επιπλέον φέρνοντας σε δεινότατη θέση το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν επιθυμεί τέτοιου είδους εξελίξεις (ειδικά αυτή την περίοδο που ασχολείται με την Ουκρανία) οι οποίες έχουν την δυναμική να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, ξεκινώντας από την Βουλγαρία ένα ντόμινο που πολύ δύσκολα θα είναι διαχειρίσιμο. Επιπλέον, μία τέτοια επιχείρηση εάν αποτύχει, θα καταστρέψει όλη την τουρκική πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ θα δώσει έναυσμα σε άλλες γειτονικές της χώρες να εκμεταλλευθούν την αρνητική για την Άγκυρα συγκυρία...
kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.