Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Η Ελλάδα να πει ΟΧΙ στους Βάρβαρους του Κοσόβου


ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Στα πλαίσια γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλει το Κόσοβο να συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να προκαλέσει μια de facto αναγνώριση και εκμεταλλευόμενο μια διφορούμενη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινα, που μιλά για τον τρόπο εκπροσώπησης και όχι ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς, υπέβαλε αίτηση για ένταξη στον εκπαιδευτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών UNESCO .

Η αίτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Σερβία με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ιβιτσα Ντάτσιτς να δηλώνει ότι η κίνηση αυτή αποτελεί στρέβλωση της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. «Η Σερβία θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει εκτός της UNESCO το Κόσοβο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάτσιτς στην εφημερίδα «Κουρίρ» της σερβικής πρωτεύουσας.
Ο Ιβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι η τελευταία διμερής συμφωνία στις Βρυξέλλες δεν συνεπάγεται το «άνοιγμα της πόρτας» για το Κόσοβο, ώστε να διεκδικήσει μία έδρα στον ΟΗΕ, άποψη η οποία αποτελεί και την επίσημη θέση του σερβικού κράτους. Ο Σέρβος ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στη σερβική εφημερίδα ότι είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για την πιθανότητα η Πρίστινα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην UNESCO και ότι είχε θέσει το ζήτημα σε συνομιλίες του με διεθνείς αξιωματούχους, αλλά πρόσθεσε ότι η αποδοχή του αιτήματος δεν ισοδυναμεί και με ένταξη στον ΟΗΕ καθώς ο εκπαιδευτικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών είναι «λίγο πιο ελεύθερος». «Θα ζητήσουμε από εμπειρογνώμονες να εκφέρουν τη γνώμη τους για το θέμα αυτό», είπε ο Ντάτσιτς.
Υπενθυμίζεται ότι Βελιγράδι και Πρίστινα είχαν υπογράψει στις Βρυξέλλες το 2013 συμφωνία, η οποία καταρτίστηκε με τη συνεργασία αξιωματούχων της Ε.Ε. Στη συμφωνία προβλέπεται πως καμία από τις δύο πλευρές δεν θα έχει δικαίωμα βέτο σε πιθανή ένταξη μιας εκ των δύο χωρών σε διεθνή οργανισμό. Το Κόσοβο υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην UNESCO στις 16 Ιουλίου, με τον Κοσοβάρο ΥΠΕΞ Χασίμ Θάτσι να διαμηνύει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι αναμένει την ένταξη του κράτους στον οργανισμό τον ερχόμενο Νοέμβριο. Το εκτελεστικό συμβούλιο του εκπαιδευτικού, επιστημονικού και πολιτισμικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών θα εξετάσει το αίτημα της Πρίστινα για ένταξη στις 3 Οκτωβρίου.
Αναλύοντας το θέμα στο pentapostagma.gr θεωρούμε αυτή την πρωτοβουλία των Αλβανών ως αποκορύφωμα θράσους, κυνισμού και βαρβαρότητας. Δηλαδή εμφανίζονται ως τιμητές πολιτισμού και επιδιώκουν την ένταξη στην UNESCO αυτοί που είναι οι κύριοι δράστες της καταστροφής των εκατοντάδων σερβικών ιερών προσκυνημάτων στο Κόσοβο. Ας μας συγχωρέσουν αλλά ακόμα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις σημαντικές καταστροφές που υπέστησαν από τους ίδιους η εκκλησία του Αγίου Σωτήρα (1330), η εκκλησία του Αγίου Νικολάου γνωστή ως «Tutic Church» (1001-02), το μοναστήρι των Αρχαγγέλων (1342-47), η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με σημαντικά ξυλόγλυπτα του 19ου αιώνα οπότε ανακαινίστηκε ριζικά, ο σερβικός ορθόδοξος καθεδρικός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο (χτίστηκε το 1856) με ένα μοναδικό ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο και μια εξαιρετική συλλογή από μεσαιωνικές εικόνες. Ολοκληρωτική ήταν η πρόσφατη καταστροφή του μοναστηριού Ντέβιτς που χρονολογείται τον 13ο αιώνα, χτίστηκε γύρω από το κελί του Αγίου Ιωαννικίου και αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο αναφοράς και προσκυνήματος. H μονή είχε καταστραφεί από Αλβανούς εθνικιστές το 1941, επισκευάστηκε τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταστράφηκε και πάλι μερικώς το 1999 ενώ στις ταραχές του 2004 άγνωστοι πυρπόλησαν ακόμα και τον τάφο με τα λείψανα του αγίου. Δεν μπορούμε επίσης να ξεχάσουμε ότι στα γεγονότα του Μαρτίου 2004 σοβαρές απώλειες κατέγραψε η πόλη Πρίζρεν και τα περίχωρα της, όπου το εξαγριωμένο πλήθος επιδόθηκε σε εμπρησμούς έξι σερβικών εκκλησιών, οι τέσσερις από τις οποίες χρονολογούνται από τη μεσαιωνική εποχή. Από τους βανδαλισμούς δεν γλίτωσε ούτε η εκκλησία της Παναγίας της Λέβισκα (χτίστηκε το 1306-07) όπου έκαψαν ιστορικές τοιχογραφίες των αδελφών Αστραπά και κατέστρεψαν την Αγία Τράπεζα και τόσα άλλα που για οικονομία χώρου δεν αναφέρουμε. Έτσι εκείνοι που στον πόλεμο, αλλά και μετέπειτα κατέστρεφαν τα μνημεία, προφανώς γιατί τους ενοχλούσαν ή γιατί δεν καταλαβαίνανε την αξία τους,  οι ίδιοι τώρα ζητάνε να τους εμπιστευτεί η διεθνής κοινότητα να τα διαχειριστούν αλλά και να γίνουν μέλη της UNESCO ως προστάτες της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Έλεος πια με τους βάρβαρους …  που και η Ελλάδα κάνει σχέδια για την αναγνώριση τους. Η Ελλάδα ως λίκνο του πολιτισμού και της Ορθοδοξίας θα πρέπει να παρέμβει στα σχέδια των Βάρβαρων για ένταξη στην  UNESCO.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.