Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΣΟΒΑΡΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΙΝΑΣ


050720151423296241720

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μια σοβαρή εξέλιξη στις τουρκοκινεζικές σχέσεις δείχνει πως υπάρχει μεγάλη κρίση μεταξύ των δυο χωρών με κύρια αιτία το πρόβλημα των τουρκόφωνων Ουιγούρων της Κίνας, ένα θέμα που από τα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα απασχολεί την κινεζική επικαιρότητα ενώ κατά καιρούς έχουν εκτοξευτεί κατηγορίες κατά της Τουρκίας ότι υποθάλπει την ανταρσία των Ουοιγούρων στις ανατολικές επαρχίες της Κίνας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, η Κίνα επέδωσε έντονη νότα διαμαρτυρίας κατά της Τουρκίας με την κατηγορία ότι συνεχίζει να ενισχύει το αυτονομιστικό κίνημα των τουρκόφωνων Ουιγούρων στην ανατολική Κίνα.
Όπως αναφέρεται, στην επίσημη ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δημοσιεύτηκε η νότα της Κινεζικής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας με την σοβαρή κατηγορία για υπονόμευση ανταρσίας στο εσωτερικό της Κίνας.
Παράλληλα και εδώ είναι ένα θέμα που μας ενδιαφέρει άμεσα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς το Κινέζους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία γιατί μπορεί να γίνουν στόχος αντικινεζικών διαδηλώσεων από διαδηλωτές οι οποίοι υποστηρίζουν το κίνημα των Ουιγούρων,
Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχαμε διπλωματικά επεισόδια μεταξύ Κίνας και Τουρκίας για το θέμα των Ουιγούρων, αλλά για πρώτη φορά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Τουρκίας.
Η είδηση αυτή για την ταξιδιωτική οδηγία της Κίνας σε βάρος της Τουρκίας σίγουρα ευνοεί τον ελληνικό τουρισμό καθώς πολλοί Κινέζοι που σκόπευαν να επισκεφτούν την περιοχή μας μάλλον θα κατευθυνθούν προς την χώρα μας.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.