Σελίδες

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Υπαναχώρηση της Ελλάδος στο θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία;




Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα επισκεφθεί τα Δυτικά Βαλκάνια την επόμενη εβδομάδα.Ενόψει αυτού του γεγονός ο αλβανικός Τύπος δίνει διάφορες ερμηνείες και παρουσιάζει τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να έχει φορτώσει μια βαλίτσα με δώρα για τους Αλβανούς.
"Σε αντίθεση με τους προκατόχους του στο παρελθόν, ο Νίκος Κοτζιάς επέλεξε να ξεκινήσει την επίσκεψή του από την Πρίστινα για να δώσει ίσως ένα μήνυμα πως έχει ήδη πλησιάζει η ώρα για μια πιθανή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα",- αναφέρουν τα αλβανικά δημοσιεύματα.

Επιπλέον,"περιστασιακή δεν πρέπει να θεωρείται και η επίσκεψη τους Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην περιοχή, σε δύο στάδια, ως πρώτο σταθμό στο Βελιγράδι, στην πρώτη του περιοδεία στα Βαλκάνια τον περασμένο μήνα, μαζί με τα Σκόπια και την Ποντγκόριτσα",-αναφέρουν
"Στα Τίρανα, ο κ. Κοτζιάς θα φτάσει στις 14 του μηνός, το απόγευμα, και αμέσως θα ξεκινήσει μαραθώνιες συναντήσεις με τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας. Δεν θεωρείται ως μια σύμπτωση, το γεγονός ότι, ο κ. Κοτζιάς θα μείνει για δύο διανυκτερεύσεις στα Τίρανα, γεγονός που ποτέ δεν συνέβη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, - αναφέρουν τα αλβανικά δημοσιεύματα.
Από την επίσκεψη αυτή αναμένονται πολλές εξελίξεις, - γράφουν.
Κατ 'αρχάς,"η Αθήνα θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και τις διαδικασίες εντάξεων στην Ευρώπη.Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, μεταξύ του Κοτζιά και Αλβανών πολιτικών, είναι και τα ενεργειακά έργα, του αγωγού ΤΑΡ και κατασκευής δικτύου αεριοποίησης στην Αλβανία.
Δεν θα είναι λιγότερες παραγωγικές οι συνομιλίες στα σημαντικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών, όπου τα δύο μέρη είναι έτοιμα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία της θάλασσας".
Για το σκοπό αυτό, - αναφέρουν τα αλβανικά δημοσιεύματα,- "οι δύο πλευρές θέλουν μια γρήγορη λύση, χωρίς την ανάγκη για το θέμα να πάει σε μια διεθνή λύση μεσολάβησης, ή στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά θα δεχόταν την αποχώρηση από τη συμφωνία, που ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, και που επιστρέφει στην Αλβανία τα 250-300 τετραγωνικά χιλιόμετρα της θαλάσσιας περιοχής "που άδικα από την πρώτη συμφωνία παραχωρήθηκε.
Γι 'αυτό φαίνεται ότι η Ελλάδα θα αποδεχθεί την αφαίρεση υφαλοκρηπίδας από τα θάλασσα βράχια .Στο οικόπεδο αυτό προβλέπει τον διαχωρισμό της μεσαίας γραμμής στα Στενά των Αγίων Σαράντα και τη δημιουργία των συνόρων σε 12 ναυτικά μίλια βόρεια του νησιού Όθωνος.
Αυτή η υποχώρηση της Αθήνας φαίνεται να ικανοποιεί τα Τίρανα, η οποία δεν δέχεται με κανένα τρόπο να χάσει την κυριαρχία της σε αυτό το μέρος της θάλασσας.
Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί είναι η "άδεια" που ζητάει η Αθήνα για συμμετοχή κοινοπραξιών ελληνικών επιχειρήσεων στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή του Ιονίου 5.Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα δει με θετικότητα κάποια ειδικά ζητήματα, τεχνικού χαρακτήρα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών".
Στο τέλος της επίσκεψής του, ο κ. Κοτζιάς θα υποβάλλει πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα στον Αλβανό Πρωθυπουργό να επισκεφθεί στις αρχές του φθινοπώρου την Αθήνα για μια συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών",- καταλήγουν τα δημοσιεύματα.
himara.gr

1 σχόλιο:

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.