Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Τα παιχνίδια εξουσίας του Ερντογάν οδηγούν στην « λιβανοποίηση » της Τουρκίας.

Erdogan

H Toυρκία μπήκε για τα καλά στον πόλεμο στις 24 Ιουλίου εναντίον 2 στρατών σε 2 διαφορετικές χώρες.Για τον Ερντογάν που πήρε την απόφαση αυτό ήταν και το μόνο μέσο που θα του επέτρεπε να παραμείνει στην εξουσία και να επεκτείνει την επιρροή της χώρας του στην περιοχή.

Μετά την αποδυνάμωσή του στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη όπου για πρώτη φορά το κόμμα του το  AKP απώλεσε την αυτοδυναμία και την απόλυτη πλειοψηφία καμιά ακόμη κυβέρνηση δεν σχηματίστηκε στην Τουρκία. Ο  Erdogan είναι φανερό ότι επιθυμεί και νέα προσφυγή στις κάλπες και γι αυτό δεν δίστασε να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ AKP και CHP για νομή της εξουσίας και συγκυβέρνηση. Στόχος του η επανάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας.Πιθανότατα να διεξαχθούν τον Οκτώβρη οι εκλογές.Για ν΄ α νακτήσει τη χαμένη του πλειοψηφία ο Erdogan επιτίθεται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς .Ο  Erdogan ελπίζει ότι θα ανακαινίσει την εικόνα του ισχυρού ανδρός συνεχίζοντας τον πόλεμο εναντίον του  PKK.
Στην εκλογική του βάση η εικόνα του έχει αρκετά φθαρεί από τις διαδοχικές αποτυχίες στην εξωτερική του πολιτική στο συριακό.
Αλλά οι αποφάσεις του θα μπορούσαν να αποδειχθούν μπούμερανγκ και να στραφούν εναντίον τουκι αντί του προφίλ του ισχυρού ηγέτη που θέλει να οικοδομήσει να εκληφθεί ως ο κύριος υπεύθυνος του χαοτικού κλίματος στη χώρα.
Για το παιχνίδι της εξουσίας ο Erdogan φαίνεται να θυσίασε τη μεγαλύτερη επιτυχία της πολιτικής του καριέρας τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το ΡΚΚ.Γιατί για να λύσει ένα πρόβλημα αποφάσιεσε να δημιουργήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο.
Η εγγενής παθογένεια της τουρκικής κοινωνίας : Η Tουρκία υποφέρει εδώ και καιρό από την πολιτική πόλωση μεταξύ των οπαδών του κοσμικού κράτους και των συντηρητικών από την σεχταριστική διάσπαση μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων των σουνιτών και αλεβιτών  που αναζοπυρώθηκε από τον πόλεμο στη Συρία και από εθνοτικές εντάσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων.
Ένας ταυτόχρονος πόλεμος εναντίον της Daesh και του PKK μπορεί ν΄ανοίξει την πόρτα στην «λιβανοποίηση»της Τουρκίας. Κοινωνική διάσπαση,διάλυση του κράτους,μιλιταροποίηση  της κοινωνίας είναι τα συμπρτώματα τα πιο προφανή αυτού του φαινομένου.
Περιβαλλόμενη από διαμάχες στην περιοχή της η Τουρκία εργαλειοποιεί το κουρδικό ζήτημα κάτι που δύναται να προκαλέσει μια κλιμάκωση ατέρμονης βίας.. Είναι καιρός ο  Erdogan να θέσει την εθνική ασφάλεια και όχι τους προσωπικούς του υπολογισμούς ως προτεραιότητα. (zaman 5/8/15)
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.