Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Τα εγκλήματα πολέμου των UCKάδων θα οδηγηθούν σε Ειδικό Δικαστήριο


Τα εγκλήματα πολέμου των UCKάδων θα οδηγηθούν σε Ειδικό Δικαστήριο

Το «πράσινο φως» για τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τη συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου από τον πρώην Απελευθερωτικό Στρατό Κοσόβου (γνωστό ως UCK) άναψε, κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου στο Κόσοβο την Τρίτη.

Στην ψηφοφορία παρόντες ήταν 88 από τους συνολικά 120 βουλευτές. Από αυτούς, 82 ψήφισαν υπέρ, πέντε κατά, ενώ υπήρξε και μία αποχή.
Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν ανοίγουν τον δρόμο ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση του Κοσόβου να καταθέσει στη Βουλή δύο ή περισσότερα νομοσχέδια που αφορούν τη σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου.
Η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία διαμεσολαβεί στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, χαιρέτισε την υιοθέτηση, από τη Βουλή του Κοσόβου, των απαραίτητων συνταγματικών αλλαγών για τη συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου από τον Απελευθερωτικό Στρατό Κοσόβου (γνωστό ως UCK).
Σε ανακοίνωσή της, που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου του Κοσόβου, η Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ως «βήμα ζωτικής σημασίας», όπως μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Κοσόβου RTK.
Τονίζει δε, ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνδράμει την όλη διαδικασία καθώς και να συνεχίσει τη συνεργασία με όλες τις πλευρές για την ανάπτυξη των απαραίτητων νομικών μηχανισμών ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης και δίκαιης δίκης στο άμεσο μέλλον.
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.