Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

«Πλημμύρισε» από πρόσφυγες το Αιγαίο




Μόνο στη Μυτιλήνη βρίσκονται παγιδευμένοι 11.000 μετανάστες. Αλλοι 2.500 στον Πειραιά
Σε περίπου 11.000 υπολογίζονται από τις Αρχές οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται «παγιδευμένοι» στη Μυτιλήνη εν αναμονή της καταγραφής τους αλλά και της αποχώρησής τους από το νησί με τα πλοία της γραμμής.
Συγκεκριμένα, αυτήν τη στιγμή 8.000 άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά δεν έχουν ακόμη καταγραφεί από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, ενώ 3.000 εξ αυτών περιμένουν να αποπλεύσουν από το νησί με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.

Την ίδια στιγμή, το επιβατηγό / οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος» έκανε χθες το πρωί άλλο ένα δρομολόγιο προς τον Πειραιά, μεταφέροντας 2.500 Σύρους πρόσφυγες (988 από τη Σάμο και 1.512 από τη Μυτιλήνη), ενώ αντίστοιχα δρομολόγια εκτελεί πλέον και το καταμαράν «Tera Jet».
Πλοίο με κυπριακή σημαία
Την Κυριακή το μεσημέρι, το υπό κυπριακή σημαία πλοίο απέπλευσε από τη Μυτιλήνη με 1.640 επιβάτες, ωστόσο μία ώρα αργότερα επέστρεψε στο λιμάνι του ακριτικού νησιού, προκειμένου να αποβιβάσει δύο παιδιά με υψηλό πυρετό, και συνέχισε κανονικά το ταξίδι του. Το «Tera Jet» θα εκτελεί ένα δρομολόγιο κάθε δύο ημέρες για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στον Πειραιά.

Εξάλλου, άλλοι δύο μετανάστες, οι οποίοι κολυμπούσαν προς τις ακτές της Μυτιλήνης, διασώθηκαν το βράδυ της Κυριακής από στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Ειδικότερα, οι δύο αλλοδαποί εντοπίστηκαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Δημητρίου και, αφού περισυνελέγησαν, τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μήθυμνας όπου συνελήφθησαν. καθώς αμφότεροι στερούνταν τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα για είσοδο στη χώρα. Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η Λιμενική Αρχή Μήθυμνας.
Οι Λιμενικοί διέσωσαν 2.492 άτομα (σε 70 επιχειρήσεις) μέσα σε τέσσερις μέρες
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η «απόβαση» παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, με τους άνδρες του Λιμενικού να μην προλαβαίνουν να πάρουν... ανάσα, καθώς οι βάρκες από τη γειτονική Τουρκία καταφθάνουν πια στη χώρα μας με διαφορά λίγων λεπτών (!), μεταφέροντας χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα, από τις 7.30 το πρωί της περασμένης Παρασκευής έως χθες το πρωί διασώθηκαν συνολικά 2.492 άτομα, σε 70 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που σημειώθηκαν κοντά σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες του Λιμενικού περισυνέλεξαν τους μετανάστες στα ανοιχτά της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου, της Κω, της Σύμης, του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι διασωθέντες βρέθηκαν να δίνουν μάχη με τα κύματα, καθώς την ώρα που τους εντόπισε το Λιμενικό τα σκάφη στα οποία επέβαιναν ήταν ήδη μισοβυθισμένα.
Στην Κω κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ
Στην «πολύπαθη» Κω εγκαταστάθηκε χθες το πρωί κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, με σκοπό την παροχή φροντίδας υγείας σε πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες αλλά και την έγκαιρη διάγνωση ενδεχόμενων λοιμωδών νοσημάτων. Στο νησί μετέβη και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος, ο οποίος είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Κω Γιώργο Κυρίτση και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα μετανάστευσης Ιωάννη Μουζαλά. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών, που ταλανίζει εδώ και αρκετές εβδομάδες το νησί.
«Στην Κω μεταφέρθηκε η καλύτερη κινητή μονάδα που διαθέτει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου με επιστημονική επάρκεια να καλύψουμε σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τις ανάγκες όλων των προσφύγων» τόνισε σχετικά σε δηλώσεις του ο κ. Γιαννόπουλος.
Η κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελείται από ιατρικό προσωπικό (παιδίατρος, πνευμονολόγος) και είναι εξοπλισμένη με ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα. Ο κ. Γιαννόπουλος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με μετανάστες, που βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στο νησί και επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που επιθυμούν.
Φυγαδέυουν βρέφη σε σακκούλες αποριμμάτων
Βρέφη που φυγαδεύονται μέσα σε σακούλες σκουπιδιών. Δουλέμποροι που λούζουν μικρά παιδιά με βενζίνη και απειλούν να τα κάψουν ζωντανά, για να αποφύγουν τη σύλληψη. Ανδρες που δεν διστάζουν να ποδοπατήσουν γυναίκες και ηλικιωμένους για να μπουν πρώτοι στο σκάφος του Λιμενικού και να γλιτώσουν. Σκισμένες βάρκες, πτώματα που επιπλέουν στο νερό, κλάματα, φωνές, άνθρωποι που αρπάζονται από ξύλινες σανίδες και λάστιχα αυτοκινήτων για να κρατηθούν στη ζωή. Οι περιγραφές των ανδρών του Λιμενικού που δίνουν μάχη προκειμένου να σώσουν τις στρατιές των απελπισμένων που φθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά συγκλονίζουν.
«Μπορεί να δεις 10 λέμβους να ξεκινούν από την ακτή. Η τουρκική ακτοφυλακή κάνει τα στραβά μάτια. Βλέπεις μωρά σε σακούλες απορριμμάτων να αναπνέουν από μια τρυπίτσα. Μαζεύεις πτώματα, παιδιά κοκαλωμένα. Δεν μπορείς να συνέλθεις, δεν μπορείς να είσαι φυσιολογικός άνθρωπος έπειτα από όλα αυτά» αναφέρουν. Την ώρα της διάσωσης ο μεγαλύτερος αντίπαλος για τους άνδρες του Λιμενικού είναι ο πανικός των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. «Υπάρχει μια αταξία, ένα χάος που δημιουργούν οι ίδιοι. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μη χάσουμε κάποιον χωρίς σωσίβιο». Οι διακινητές σκαρφίζονται απίθανους τρόπους για να ξεφύγουν. «Σε τρακάρουν, ρίχνουν ανηλίκους στη θάλασσα. Είναι ένα δίκτυο οργανωμένο» σημειώνουν οι λιμενικοί.
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.