Σελίδες

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Η Αίγυπτος συμπράττει με τη Ρωσία και στέλνει όπλα στον Άσαντ κατά των… τζιχαντιστών


rusia-misile

ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑΣ

Η Αίγυπτος συμπράττει με τη Ρωσία και ενισχύει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ με πυραύλους και άλλα σύγχρονα οπλικά συστήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά των τζιχαντιστών. Επί της ουσίας ωστόσο πρόκειται για μία «σύγκρουση» με τις ΗΠΑ και την Τουρκία οι οποίες με πρόσχημα τους τζιχαντιστές βομβαρδίζουν θέσεις του Συριακού Στρατού με στόχο της ανατροπή του Άσαντ. Έχουμε λοιπόν μία εν δυνάμει… κόλαση στη Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται από το Ισραήλ (έχει άριστες πληροφορίες), ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι έχει ήδη αρχίσει να προμηθεύει τον Σύριο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ με όπλα και πυραύλους, βάσει μυστικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και τη Συρία.
Η Ρωσία μάλιστα, όπως πρώτο αποκάλυψε το «pronews.gr» είναι έτοιμη να στείλει χιλιάδες στρατιώτες και αεροσκάφη πιθανόν Su-27, MIG-29 και ΥΑΚ-130 στα εδάφη της Συρίας προκειμένου να βομβαρδίσει τους τζιχαντιστές που έχουν βάλει «φωτιά» σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και λειτουργούν με βάση τον οπλισμό που τους παρείχαν οι Αμερικανοί μέσω της Τουρκίας.
Η πρώτη παρτίδα των πυραύλων επιφανείας, μικρού βεληνεκούς από την Αίγυπτο φέρεται να έχει παραδοθεί στις Συριακές στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται τους αντάρτες για την ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλη Al Zabadani.
Οι Ισραηλινές πηγές (δημοσίευμα στο «DEBKA») αποκαλύπτουν επίσης ότι οι αποστολές αιγυπτιακών όπλων πραγματοποιούνται με ναυλωμένα ουκρανικά φορτηγά πλοία από το Port Said προς το συριακό λιμάνι της Tartus. Ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι γνωστός, ωστόσο οι Υπηρεσίες Πληροφοριών Δυτικών χωρών αναφέρουν ότι τα ουκρανικά πλοία κατέπλευσαν 3 φορές από τον περασμένο Ιούλιο έως τις 22 Αυγούστου και αποχώρησαν φορτωμένα με οπλικά συστήματα.
Πρόκειται για μια συμφωνία που πιθανόν να επηρεάσει την τύχη του καθεστώτος του Σύριου Προέδρου. Κι αυτό γιατί, παρέχοντας στον Άσαντ μία επιπλέον πηγή όπλων, το Κάιρο μειώνει την εξάρτησή του πρώτου από το Ιράν, πράγμα που αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί ιδιαίτερα τον Σύριο ηγέτη, από τη στιγμή που είναι ενήμερος για τις πρόσφατες κινήσεις της Τεχεράνης και της Μόσχας για την υποστήριξη ενός σχεδίου για τερματισμό της συριακής κρίσης, εγκαθιστώντας μια μεταβατική Κυβέρνηση στη Δαμασκό και με αυτόν τον τρόπο διευκολύνοντας την έξοδό του.
Επίσης, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι είναι αντιδιαμετρικά αντίθετος με τη συριακή τακτική του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Σ. Αραβίας και των ΗΑΕ, που αποτελούν υποστηρικτές του κινήματος ανατροπής του Άσαντ. Αντιτίθεται δε στην Τουρκία που υποστηρίζει τους τζιχαντιστές και έχει στόχο επίσης την ανατροπή του Άσαντ.
Η ρωσο-αιγυπτιακή συμφωνία στο συριακό ζήτημα σηματοδοτεί τις βαθιές στρατηγικές και στρατιωτικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε Μόσχα και Κάιρο, αλλά όχι μόνο. Οι ηγεσίες των δύο χωρών έχουν αντιληφθεί τα σχέδια των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην περιοχή και πλέον μπαίνουν μπροστά για να υπερασπιστούν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ που Ουάσιγκτον και Άγκυρα θέλουν να ανατρέψουν με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, τους οποίους οι ίδιοι δημιούργησαν.
Αναμένεται λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η αναμέτρηση στη Συρία που κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Είναι δε πλέον προφανές πώς η Ρωσία όχι μόνο δεν άλλαξε στάση στο θέμα της Συρίας, όπως ήθελε να φαίνεται ο Ερντογάν, αλλά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα κινήθηκε παρασκηνιακά και τώρα ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκουν απέναντι τους την… Αρκούδα να βρυχάται από συριακό μάλιστα έδαφος.
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.