Ο Αιγύπτιος κροίσος Ναγκίμπ Σαουίρις πρότεινε σήμερα να αγοράσει ένα νησί στα ανοιχτά της Ιταλίας ή της Ελλάδας για να εγκαταστήσει εκεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη Συρία και άλλες συγκρούσεις.
Ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρωτοβουλία στο Twitter.
«Ελλάδα,ή Ιταλία πουλήστε μου ένα νησί, θα το κηρύξω ανεξάρτητο και θα φιλοξενήσω τους μετανάστες παρέχοντάς τους θέσεις εργασίας για την οικοδόμηση της νέας χώρας τους», έγραψε.
Ο Σαουίρις δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι θα προσεγγίσει τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας για το σχέδιό του. Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο αν πιστεύει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει, είπε: «Φυσικά και είναι εφικτό. Έχετε δεκάδες νησιά τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα και θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες».
Όπως είπε, η τιμή ενός τέτοιου νησιού μπορεί να κυμαίνεται «από 10 μέχρι 100 εκατομμύρια δολάρια» αλλά «το βασικό θέμα είναι οι επενδύσεις σε έργα υποδομής».
Θα υπάρχουν «προσωρινά καταφύγια για τη στέγασή τους, κατόπιν θα αρχίσουμε να απασχολούμε τους ανθρώπους για να χτίζουν καταλύματα, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία», εξήγησε. «Και αν η κατάσταση βελτιωθεί, αυτός που θα θέλει να επιστρέψει (στην πατρίδα του) θα μπορεί να το κάνει, πρόσθεσε.
Ο επιχειρηματίας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στο σχέδιο αυτό: για παράδειγμα, θα πρέπει να πειστούν η Ελλάδα ή η Ιταλία να του πουλήσουν ένα νησί αλλά και να καθοριστεί το νομικό καθεστώς του νέου «κράτους». Όμως τουλάχιστον οι πρόσφυγες θα έχουν «ανθρώπινη» μεταχείριση γιατί «σήμερα, τους φέρονται σαν να είναι ζώα», κατέληξε.
Ο Σαουίρις είναι διευθύνων σύμβουλος της Orascom ΤΜΤ, η οποία λειτουργεί δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής καθώς και την Κορέα, όπως και υποβρύχια δίκτυα επικοινωνιών.
Έχει στην κατοχή του επίσης ένα αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι.
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.