Του Θεόδωρου Κατσανέβα
Η Goldman Sachs, μαζί με τη Bank of America και τη Morgan Stanley, βρίσκονται πίσω από το ξεπούλημα με διαδικασίες fast truck των διεθνών περιουσιακών στοιχείων ελληνικών τραπεζών, όπως έχει σχεδιαστεί και εκτελείται με εντολές της Τρόικα. Είναι προφανές ότι, οι δανειστές μας στοχεύουν στην απαξίωση της ελληνικής οικονομικής παρουσίας διεθνώς, με στόχο την υφαρπαγή ελληνικού πλούτου.
Σύμφωνα με τις εντολές των Ευρωκηδεμόνων μας, ύστερα από την αδιαφανή πώληση πολλών υποκαταστημάτων τραπεζών και ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό που έχει ήδη συντελεστεί, προωθείται άμεσα, μεταξύ άλλων, η πώληση του 100% της κερδοφόρας Finansbank, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία.
Η διοίκηση της Εθνικής έχει υποχρεωθεί να καταφύγει στη συνδρομή του αμαρτωλού «αδερφάτου», των Goldman Sachs, Bank of America και Morgan Stanley, για μεθοδεύσουν την εκποίηση της κερδοφόρας Finansbank. Η Εθνική έχει ζητήσει παράταση του χρονοδιαγράμματος πώλησης και εκποίηση ποσοστού της Finansbank μικρότερου του 100% , κάτι που δε δέχονται οι δανειστές.
Με βάση το αρχικό υποχρεωτικό χρονοδιάγραμμα που έχει επιβληθεί άνωθεν, η Εθνική Τράπεζα όφειλε να μειώσει το ποσοστό της στη Finansbank κατά 40%, διαμορφώνοντας τη συμμετοχή της στο 60% στα τέλη του 2015. Η αρχική πρόβλεψη ήταν η μείωση του ποσοστού να γίνει σε δύο φάσεις, κάτι που ωστόσο, αν και επιχειρήθηκε, δεν κατέστη δυνατό.
Ο αρχικός σχεδιασμός στόχευε σε τίμημα 3,5 τουρκικών λιρών ανά μετοχή, δηλαδή 1,25 ευρώ. Αυτό, θα απέφερε περίπου 900 εκατ. ευρώ, με βάση την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με παραίτηση των δικαιωμάτων της Εθνικής και την παράλληλη διάθεση ιδίων μετοχών της. Όμως, υπό τις μεθοδευμένες συνθήκες ταχείας υποχρεωτικής πώλησης που έχουν επιβληθεί, τα προσφερόμενα τιμήματα δεν ξεπέρασαν τα 0,90 ευρώ ανά μετοχή. Επιπλέον, το ενδιαφέρον για εξαγορά ποσοστών της Finansbank προέρχεται από funds ή μεμονωμένους μεγαλοεπιχειρηματίες. Έτσι, η κερδοφόρα ελληνική τράπεζα, οδηγείται μοιραία σε μεθοδευμένη αρπαγή.
Τα σημερινά οικονομικά στοιχεία της Finasbank είναι εντυπωσιακά. Η Τράπεζα παρέχεισυνολικές χορηγήσεις 54,3 δισ. (TL 18,9 δις. ευρώ), έχει δείκτη δανείων σε καθυστέρηση μόλις 5,5%, δείκτη κάλυψης από προβλέψεις 70% και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,3%. Και το κυριότερο, τα καθαρά κέρδη της Finasbank το 2014 ανέρχονταν 313 εκ. ευρώ. Με τιμή πώλησης 0,90 ανα μετοχή, η συνολική είσπραξη από την πώλησή της, υπολογίζεται σε 648 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει δηλ, ότι η ελληνική Finasbank, ξεπουλιέται σε αντίτιμο όσο περίπου τα κέρδη μόλις δύο εταιρικών ετήσιων κερδών της !
Είναι περισσότερο από προφανές ότι, εδώ, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, υπάρχει στοχευμένη νόμιμη κλοπή ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.