Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε την ΕΕ τη Δευτέρα (5 Οκτωβρίου) να εκπαιδεύσει αντάρτες, και να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και ασφαλούς περιοχής στη Συρία, κατά τη διάρκεια συνομιλιών για να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση της Ευρώπης.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία φέρει το βάρος της κρίσης, και άσκησε πιέσεις στην ΕΕ να δράσει κατά της «κρατικής τρομοκρατίας» στο εμπόλεμο γείτονά της, τη Συρία.
Σε μια υψηλού προφίλ ταξίδι που επισκιάστηκε από τις επιδρομές της Ρωσίας στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, κοντά στη Συρία, ο Ερντογάν προσπάθησε να εστιάσει σε αυτό που θεωρεί ως «αποτυχία της Ευρώπης» να λάβει περισσότερους πρόσφυγες, και να παρέμβει στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
«Η βασική αιτία της κρίσης των προσφύγων σήμερα είναι ο πόλεμος στη Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους μετά από μια σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ. Κάλεσε την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να εκπαιδεύσει αντάρτες, να επιβάλει μια προστατευόμενη ζώνη στο εσωτερικό της βόρειας Συρίας, καθώς και την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για αεροπορικές επιθέσεις του Άσαντ κατά των αμάχων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη ροή των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που καταφθάνουν στις ακτές της, στη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Είναι αναμφισβήτητο ότι η Ευρώπη πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα τα σύνορά της. Αναμένουμε από την Τουρκία να πράξει το ίδιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Ερντογάν συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Ασφαλής ζώνη»
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που έχει επισκιαστεί από την αύξηση των εντάσεων με τη Ρωσία για τις αεροπορικές επιθέσεις της στη Συρία, ο Ερντογάν προέτρεψε την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την ανατροπή του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Η «αιτία» της κρίσης των προσφύγων είναι η «κρατική τρομοκρατία που ασκείται πραγματικά από τον ίδιο τον Άσαντ», δήλωσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι τρία πράγματα πρέπει να γίνουν για τον τερματισμό της κρίσης.
«Ένα είναι να επικεντρωθεί στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό, το δεύτερο είναι να δηλωθεί μια ασφαλής ζώνη που θα πρέπει να προστατεύονται οι άμαχοι από την τρομοκρατία, και το τρίτο είναι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», δήλωσε ο Ερντογάν.
Δυτικοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως θέσει υπό αμφισβήτηση τις τουρκικές προτάσεις για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία, όπου οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο από την αιματηρή σύγκρουση.
Βρυξέλλες και στην Άγκυρα επίσης αναφέρεται ότι έχουν συζητήσει ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θα βοηθήσει το ελληνικό λιμενικό στις περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο, και θα συντονίζεται από τον Frontex.
Όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία, όπου θα κατασκευαστούν έξι νέοι καταυλισμοί για έως και δύο εκατομμύρια ανθρώπους, τα οποία συγχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ερντογάν συμφώνησαν με πληροφορίες, για πρώτη φορά, για να συζητήσουν το θέμα των διακινούμενων περισσότερα στρατόπεδα, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ ενημερώθηκαν για τη συνεδρίαση, ο οποίος την περιέγραψε ως μια σημαντική ανακάλυψη
Αυτό σημαίνει σύσταση μιας ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου που θα συζητήσει το μεταναστευτικό και ως αντάλλαγμα θα επιταχυνθούν οι συζητήσεις για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.
Προηγουμένως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε απορρίψει το σχέδιο της ΕΕ να δημιουργηθούν «hotspots» σε τουρκικό έδαφος για την εγραφή των αιτούντων άσυλο, λέγοντας ότι η τουρκία δεν είναι έτοιμη να γίνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης των προσφύγων».
Η λαθρεμπορία
Η Ευρώπη ασκεί επίσης πιέσεις στην Άγκυρα να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας ανθρώπων. Εκτιμάται ότι αυτη τη στιγμή 30.000 άτομα δραστηροποιούνται στην Τουρκία.
Η ιταλική ακτοφυλακή είπε ότι διασώθηκαν πάνω από 1.800 μετανάστες τη Δευτέρα σε πλοία που βρέθηκαν στη Μεσόγειο, και η Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι βρέθηκαν σώματα 85 μεταναστών στη Λιβύη.
Στην Ελλάδα, η αστυνομία συνέλαβε έναν λαθρέμπορο από το Αφγανιστάν που κατηγορείται ότι κρατούσε 34 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 12 ανήλικους, κλειδωμένους σε ένα διαμέρισμα της Αθήνας.
euractiv.gr
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.