Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ «ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ»


1444224719523

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Οι παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, ειδικά στην περιοχή του Hatay, ήταν προσχεδιασμένες και είχαν «ειδικό» σκοπό να στείλουν μήνυμα στην Άγκυρα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Τουρκία και ενώ βαδίζει σε πολύ κρίσιμες εκλογές.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο παλαίμαχος Αμερικανός διπλωμάτης, James Jeffrey, πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία την περίοδο 2008-2010, άριστος γνώστης των τουρκικών πραγμάτων και ένας από αυτούς που έχει προβλέψει ότι επί Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία δεν θα μπορέσει να αποφύγει την τελική της διάσπαση και τον κατατεμαχισμό της από τις εσωτερικές μειονότητες.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη που πρόσκειται στο Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ, σε ομιλία που έδωσε στο Washigron Institute Στρατηγικών Ερευνών, σχολιάζοντας τι τελευταίες εξελίξεις στο συριακό υποστήριξε ότι οι ρωσικές παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου στην περιοχή του Hatay  δεν ήταν καθόλου τυχαίες. Η περιοχή αυτή κατοικείται κυρίως από πληθυσμούς αραβόφωνους, Αλεβίτες το θρήσκευμα, ενώ υπάρχει και μια σημαντική χριστιανική ελληνορθόδοξη μειονότητα. Οι πληθυσμοί αυτοί αντιτίθενται σφοδρά στην κεντρική κυβέρνηση της Άγκυρας για την κρίση της Συρίας και μάλιστα έχουν εκδηλώσει επανειλημμένα την υποστήριξη τους στον Άσαντ.
Η εμφάνιση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή και οι πτήσεις ρωσικών μαχητικών πάνω από το έδαφος της περιοχής, έχουν στείλει διπλό μήνυμα. Από την μια στον τοπικό πληθυσμό ότι υπάρχει κοντά τους μια μεγάλη δύναμη που θα τους υποστηρίξει απέναντι στην καταπίεση της τουρκικής κυβέρνησης και από την άλλη στην ίδια την τουρκική κυβέρνηση, ότι η Ρωσία δεν θα διστάσει παίξει το χαρτί των μειονοτήτων της Τουρκίας αν οι Τούρκοι συνεχίσουν την ίδια πολιτική τους να στηρίζουν τους Τζιχαντιστές στην Συρία και όχι μόνο.
Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του James Jeffrey λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από τους Τούρκους, γιατί θεωρείται από τους καλύτερους Αμερικανούς εδικούς στα θέματα της περιοχής, καθώς και ότι εκφράζει σε πολλά θέματα την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση.
Οι εξελίξεις τρέχουν!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.