Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Συμμαχία Ρωσίας – Γαλλίας – Άσσαντ «Καίει» την Τουρκία


189975-putinhollande


Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Εξαιρετικά οξύς κατά της Άγκυρας ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επανέλαβε σε έντονο ύφος ότι η Μόσχα διατηρεί τις επιφυλάξεις της για το κατά πόσο η Τουρκία είναι διατεθειμένη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Ενώ μετά τη συνάντηση που είχε ο Φρ. Ολάντ με τον Βλ. Πούτιν, στο Κρεμλίνο, η Γαλλία άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας και με τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Η Γαλλία δείχνει να βάζει νερό στο κρασί της και να αλλάζει ρότα σε ό,τι αφορά τη σκληρή ρητορική της απέναντι στον Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ προχωράει σε στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε, μιλώντας στο δίκτυο RTL, η ανακατάληψη της πόλης Ράκα στη Συρία, που θεωρείται το κέντρο διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους, είναι προτεραιότητα για τη Δύση. Και αυτό απαιτεί συντονισμένη επίθεση από χερσαίες δυνάμεις, πιθανόν με τη συμμετοχή και κυβερνητικών στρατευμάτων, «Δυο ειδών μέτρα απαιτούνται: βομβαρδισμοί και χερσαίες δυνάμεις που θα περιλαμβάνουν στρατιώτες του ελεύθερου συριακού στρατού, δυνάμεις σουνιτών και γιατί όχι; και καθεστωτικές δυνάμεις».
Τις δηλώσεις του χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ Μουαλέμ: «Καλύτερα αργά παρά ποτέ. Εάν ο Φαμπιούς μιλάει σοβαρά σχετικά με την ιδέα να συνεργαστεί με τον συριακό στρατό και με τις χερσαίες δυνάμεις που πολεμούν το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), εμείς χαιρετίζουμε», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Γαλλίας-Ρωσίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις επιδρομές τους κατά του Ισλαμικού Κράτους και να ενισχύσουν τα πλήγματα τους κατά της οργάνωσης όπως και την ανταλλαγή πληροφοριών.
Θεωρούμε πλέον ότι, η συνεργασία Ρωσίας – Γαλλίας και Άσσαντ, θέτει την Τουρκία στο περιθώριο, θα αναγκάσει εκ των πραγμάτων τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν αυτή την πρωτοβουλία και η Τουρκία θα απομονωθεί εντελώς παραμένοντας παρατηρητής των εξελίξεων. Το ερώτημα πλέον είναι η επόμενη κίνηση Ερντογάν … Ίσως μια νέα κατάρριψη Γαλλικού μαχητικού αυτή τη φορά ; κανείς δεν ξέρει … Ο Τούρκος ηγέτης που αρνείται να ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού πρέπει άμεσα να κατηγορηθεί και συλληφθεί για συνεργασία με το ISIS, αλλά και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.