Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Με μια μεγαλοπρεπή τελετή στις 16 Νοεμβρίου, εγκαινιάστηκε το μεγάλο τουρκικό … «Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών» στην Κωνσταντινούπολη, ένα Κέντρο που δίνει μεγάλη σημασία στην ανάδειξη του Βυζαντίου, δηλαδή της μεγάλης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σαν μια πολιτιστική κληρονομιά στην σύγχρονη Τουρκία, όσο και αυτό μας ακούγεται παράδοξο και ανιστόρητο.
Και όμως είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια στρέφονται προς το…Βυζάντιο!
Το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών ιδρύθηκε από το γνωστό τουρκικό πανεπιστήμιο, Koç Üniversitesi. Στα εγκαίνια του παρέστηκαν πολλοί γνωστοί Τούρκοι και ξένοι ιστορικοί, όπως η γνωστή διεθνώς Βρετανίδα αρχαιολόγος, Juthith Herrin, που έβγαλε ένα πολύ σημαντικό λόγο για την σημασία του Βυζαντίου στην παγκόσμια πολιτιστική παράδοση. Στα εγκαίνια παρέστηκε και η γνωστή Τουρκάλα …βυζαντινολόγος και ιστορικός, Nerva Necipoğlu, η οποία έχει ειδικευτεί και διακριθεί στις βυζαντινές σπουδές στην Τουρκία.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι στα εγκαίνια ακούστηκαν σημαντικές επισημάνσεις με τις οποίες έγινε επίσημα παραδοχή ότι η τουρκική μουσική, αλλά και πολλά πολιτιστικά στοιχεία των Οθωμανών, δεν είναι παρά βυζαντινής προσέλευσης, ενώ η βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν το πολιτιστικό πρότυπο στην διαμόρφωση της δομής της διαδόχου Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Άλλωστε είναι γνωστό πως ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήθελε να προσφωνείται ως, «Αυτοκράτορας των Ρωμιών».
Και ενώ στην Τουρκία υπάρχει μια μεγάλη στροφή προς το Βυζάντιο και τον μοναδικό πολιτισμό του την ίδια περίοδο που στην Ευρώπη οι άνθρωποι ζούσαν στις τρώγλες, εμείς εδώ στο…Ελλαδιστάν, κάνουμε ότι μπορούμε για να αποδομήσουμε όλη αυτή τη μεγάλη πολιτιστικοθρησκευτική μας κληρονομά
Ας όψονται οι όψιμοι «προοδευτικοί της ηλιθιότητας», Νεοέλληνες!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.