Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Μόνο μαντίλα δεν έβαλε -ακόμη- η Ευρώπη για χάρη της Τουρκίας! Τι πήρε η Άγκυρα για τους πρόσφυγες

Image

Μόνο “μαντίλα” δεν φόρεσε η ΕΕ προκειμένου να ικανοποιήσει την Τουρκία και να την κάνει “συνεργάσιμη” στο αυτονόητο. Την αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος των προσφύγων. Η Τουρκία που έχει κάνει άνω κάτω την νοτιοανατολική Μεσόγειο “παίζει” μια χαρά με τις αγωνίες της Μέρκελ . Οι δημοσκοπήσεις για της Γερμανίδα καγκελάριο γίνονται όλο και χειρότερες με τους συμπατριώτες της να μην επιθυμούν νέα υποψηφιότητά της . Θα πείτε η Ευρώπη και η ΕΕ “διοικείται” με βάση τις δημοσκοπήσεις για την κυρία Μέρκελ; Δοικείται σχεδόν αποκλειστικά μ΄ αυτή τη “λογική”,να είμαστε βέβειοι πλέον!

Το προσφυγικό έχει κοστίσει πάρα πολύ δημοσκοπικά στην Μέρκελ και το μόνο που ενδιαφέρει τώρα τη γερμανική πολιτική ελίτ είναι να μπει το πρόβλημα των προσφύγων κάτω από το χαλί . Κι ας είναι και ανατολίτικο!
Γι΄ αυτό και η Τουρκία …τα πήρε όλα στις Βρυξέλλες.
Τι αποφασίστηκε:
Η επανενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, η οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισ. και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών καταγράφονται στην κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφης ΕΕ-Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ δεσμεύτηκε να ενισχύσει οικονομικά την Τουρκία με «αρχική» χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας «τη σημασία της κατανομής των βαρών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», καθώς «η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια Σύρους και έχει ήδη διαθέσει γι΄αυτό το σκοπό 8 δισεκατομμύρια δολάρια».
Επιπλέον, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επιβεβαιώνει τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης στις 14 Δεκεμβρίου 2015 για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 της ενταξιακής διαδικασίας, ενώ προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει, «κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016», τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα «ενός αριθμού κεφαλαίων».
Σε ό,τι αφορά τo ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, η συμφωνία προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή από την Τουρκία του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2016». Επιπλέον, αναφέρει πως «η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας θα αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως από τον Ιούνιο του 2016, προκειμένου η Επιτροπή να είναι σε θέση να παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου της το φθινόπωρο του 2016, με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή την κατάργηση της υποχρεωτικής θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν τον Οκτώβριο του 2016 εφόσον οι απαιτήσεις του οδικού χάρτη πληρούνται».
Στον αντίποδα, η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης το οποίο «θα βάλει τάξη στα μεταναστευτικά ρεύματα και θα βοηθήσει στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης». Κατά συνέπεια, σημειώνει η συμφωνία, «οι δύο πλευρές θα εντείνουν την ενεργό συνεργασία τους σχετικά με τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, εφαρμόζοντας τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής και πραγματοποιώντας επιστροφές των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες καταγωγής τους».
Επιπλέον, η συμφωνία χαιρετίζει την «πρόθεση της Τουρκίας να υιοθετήσει αμέσως μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των Σύρων υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας».
Τέλος, σύμφωνα με την κοινή δήλωση η συνεργασία των δύο πλευρών θα ενισχυθεί και σε άλλους τομείς, ενώ θα καθιερωθεί η σύγκληση Συνόδων Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας δύο φορές το χρόνο.
Ικανοποίηση Ελλάδας
Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας, με θέμα την προσφυγική κρίση.
Επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα.
Ολάντ: Πρώτα μέτρα από την Τουρκία και μετά εκταμίευση κονδυλίων
Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης - πρωτίστως στη Συρία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ αναχωρώντας σήμερα από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη λήξη των επισήμων εργασιών της συνόδου. Τόνισε δε ότι το βασικό ζητούμενη της συνόδου ήταν η συμφωνία επί ενός σχεδίου δράσης το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση.
Ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων που θα λάβει η Τουρκία από την ΕΕ θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία για την ανάσχεση των ροών των προσφύγων προς τις χώρες μέλη της ΕΕ. Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ ανέφερε ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό και ότι δεν τίθεται θέμα μεταβολής του.
Ανοίγει η... κάνουλα και το κεφάλαιο 17!
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε σήμερα μετά τη λήξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Άγκυρα το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να βοήθησει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Άγκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.
Η Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει το Κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας φέτος.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι σε μια συνάντηση που είχε με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη Σύνοδο συζήτησαν την επανεγκατάσταση ορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες ωστόσο δεν τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένοι αριθμοί.
Όλα τα λεφτά... στα παράλια της Τουρκίας
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία συμφώνησαν σήμερα να χορηγηθεί ένα κεφάλαιο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια την Τουρκία προκειμένου να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει Σύρους πρόσφυγες, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά το τέλος της Συνόδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία στις Βρυξέλλες.
Οι δύο πλευρές αποφάσισαν επίσης να θέσουν σε εφαρμογή ένα «κοινό σχέδιο δράσης» προκειμένου να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές και να δοθεί εκ νέου ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσαν οι ηγέτες της ΕΕ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.
«Θα ελέγξουμε με κάθε ακρίβεια τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ» υποσχέθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το κοινό σχέδιο δράσης «που ενεργοποιήθηκε» σήμερα με την Τουρκία «θέτει σε εφαρμογή ένα ξεκάθαρο σχέδιο με στόχο την ταχεία αποκατάσταση της τάξης στα κοινά μας σύνορα» τόνισε ο Τουσκ και διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν ανέμενε από κανέναν να φυλάσσει τα σύνορά της» για λογαριασμό της.
Ως αντάλλαγμα, «η διαδικασία εισδοχής (της Τουρκίας) πρέπει να επανεργοποιηθεί» προσέθεσε ο ίδιος επιβεβαιώνοντας ότι το Κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ανοίξει.
Αυτή η σύνοδος «δεν θα μας οδηγήσει στο να ξεχάσουμε τις διαφορές που συνεχίζουμε να έχουμε με την Τουρκία σχετικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την ελευθερία του Τύπου, θα επανέλθουμε» προειδοποίησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Νταβούτογλου: Θα ήταν επιτυχία της Ευρώπης να γίνουμε μέλος της
Μήνυμα ότι η Τουρκία είναι ευρωπαϊκό έθνος και το μέλλον της είναι κοινό με αυτό της Ευρώπης που καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, έστειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας ενώπιον των 28 ηγετών τηςΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
«Το ότι μας καλέσατε σήμερα εδώ δείχνει ότι βλέπετε την Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου μέσα στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, κάτι το οποίο θα ήταν "επιτυχία για την Ευρώπη".
Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα υπάρχει μια «de facto» αλληλεγγύη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, όχι μόνο στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά και κατά της τρομοκρατίας και όλων των απειλών.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι η επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Όπως είπε, η Άγκυρα θα επιθυμούσε συναντήσεις όπως η σημερινή να καθιερωθούν δύο φορές το χρόνο, ώστε να υπάρχει οικονομικός, ενεργειακός και πολιτικός διάλογος με την ΕΕ, σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.  
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.