Η Κίνα επιβεβαίωσε επίσημα ότι αρχίζει την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων υποστήριξης στο Djibouti της ανατολικής Αφρικής στο μεταίχμιο της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν.
Η στρατηγική θέση της χώρας είναι σημαντική διότι ελέγχει τη ναυσιπλοΐα στο περισσότερο πολυσύχναστο σημείο του κόσμου, από την Ερυθρά Θάλασσα προς και από την Αραβική θάλασσα. Οι ανισότητες είναι μεγάλες από την πλήρη φτώχεια μέχρι εξαιρετικό πλούτο, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες.
Η θέση της χώρας ακριβώς απέναντι από την Υεμένη, όπου το καθεστώς από τη Σαουδική Αραβία μαζί με το Κατάρ, τα Εμιράτα και άλλες πρόθυμες Σουνιτικές κυβερνήσεις, εκτελεί γενοκτονία των Χούθις, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σημασία της σήμερα. Η στρατηγική σχέση της Κίνας με τη Ρωσία καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη στρατιωτική βάση διότι σπάει το δυτικό μονοπώλιο παρουσίας. Μέχρι σήμερα μόνο οι ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία και Ιαπωνία είχαν στρατιωτικές δυνάμεις στο Djibouti όπως επίσης και το Πακιστάν.
Η Κίνα έρχεται για να παραμείνει (μαζί με την ρωσική υποστήριξή της) την ώρα που οι δυτικοί την κατηγορούν για επιθετική συμπεριφορά στη Νότια Σινική Θάλασσα. Επεκτείνεται και στην Αραβική Θάλασσα.
Ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Άμυνας είπε ότι η βάση θα προσφέρει υποστήριξη και θα εξασφαλίσει το κινεζικό ειρηνευτικό προσωπικό στον Κόλπο του Άντεν και γενικά στο έργο του ΟΗΕ. Συμπλήρωσε ότι η κίνα έχει μεγάλη ειρηνευτική παρουσία με 21 στόλους συνοδείας, περισσότερα από 60 πλοία και προσωπικό από το 2008 για υποστήριξη του ΟΗΕ. Χρειάζεται δηλαδή τη βάση για υποστήριξη αυτού του προσωπικού και των δράσεων.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής με συνολικό όγκο εμπορίου το 2014 να φτάνει τα $200 δις που είναι τριπλάσιος από τον αντίστοιχο αμερικανικό. Μετά από την οικονομική παρουσία τώρα έρχεται και η στρατιωτική.
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.