Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΑΙ Ο SOUTH Ή TÜRK STREAM


αγογοσ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μια από τις σοβαρές παρενέργειες της ρωσοτουρκικής κρίσης είναι και η κατάρρευση, τουλάχιστον προς το παρών, του μεγάλου σχεδίου κατασκευής του ενεργειακού αγωγού, Türkstream, που θα μετέφερνε φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία με πρώτο σταθμό ή α) στην Σινώπη του Πόντου και από εκεί στην Α. Θράκη και στη συνέχεια στην Ελλάδα για να προωθηθεί στην Δύση, ή β) κατευθείαν στην Α. Θράκη και από εκεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Aleksey Ulukayev, δήλωσε πως δεν είναι δυνατό να προχωρήσει αυτό το μεγάλο έργο μετά τα τελευταία γεγονότα με την κατάρριψη του ρώσικου αεροσκάφους και την κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας. Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός ανέφερε πως τα σχέδια για την δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου της Ρωσίας με την Τουρκία ματαιώνονται.
Όπως φαίνεται ο οικονομικός προς το πάρων πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας άρχισε να επηρεάζει και άλλες χώρες με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα, που είχε επενδύσει πάρα πολλά στην κατασκευή αυτού του αγωγού.
Αντιλαμβάνεται κανείς πως και όλα τα άλλα σχέδια για την κατασκευή ελεγειακών αγωγών που θα συνέδεαν την Ρωσία με την Τουρκία, μπαίνουν στο χρονοντούλαπο, με άγνωστο το ποτέ θα έρθουν και πάλι στην επικαιρότητα.
Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από την εξομάλυνση των σχέσεων κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αντίθετα μετά τις σημερινές σκληρές δηλώσεις τόσο του προέδρου Πούτιν όσο και του Ερντογάν, οι σχέσεις των δυο χωρών οξύνονται ακόμα περισσότερο με άγνωστες συνέπειες ακόμα και για την παγκόσμια ειρήνη.
Εδώ φαίνεται πόσο εγκληματικό από μέρους μας, (νάναι καλά ο… ΓΑΠ), ήταν η εγκατάλειψη του σχεδίου του αγωγού Μπουργάζ, (Πύργος) Αλεξανδρούπολης που θα άφηνε έξω την Τουρκία.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.