Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Το ΚΥΠΡΙΑΚΟ Παίρνει Άλλη Τροπή… Ούτε τον χάρτη Ανάν δεν αποδέχεται ο Ακιντζί


ΑΚΙΝΤΖΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Μήνυμα πως δεν προτίθεται να συζητήσει εδαφικές αναπροσαρμογές στη βάση του σχεδίου Ανάν, έστειλε ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ουσιαστικά φαίνεται να συζητά περιορισμένες, περιθωριακές αλλαγές του σημερινού κατοχικού στάτους κβο.
Με αφορμή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί είπε και δημόσια όσα είτε ο ίδιος είτε συνεργάτες του άφηναν να εννοηθούν στις διαπραγματεύσεις.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, σε προκαταρκτικές συζητήσεις και εκτός ημερησίας διάταξης, ο Ακιντζί αλλά και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας είχαν σημειώσει πως δεν ευνοούν επιστροφή σημαντικών εδαφών. Παρά τα όσα αναφέρθηκαν δημόσια, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Ακιντζί είχε διερωτηθεί όταν τέθηκε το θέμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Μα θέλετε και τη Μόρφου;» Τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Μουσταφά Ακιντζί σχολίασε χθες αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν έχουν υπεισέλθει στο εδαφικό μέχρι στιγμής, «αλλά θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ ότι περιοχές που επιστρέφονταν με βάση το Σχέδιο Ανάν, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αλλοιωθούν».
Σε δήλωσή του, λοιπόν, ο Ακιντζί αναφέροντας αρχικά ότι θέλει να ενημερώσει τον «λαό του», καθώς «η σιωπή του μπορεί να εκληφθεί ως αποδοχή», λέγοντας πως ακόμη δεν έχουν εισέλθει στη συζήτηση του εδαφικού, χαρακτήρισε άκαιρη τη δήλωση του Προέδρου, ενώ εξήγησε τη θέση του: «Μια από τις δύο πλευρές, δηλαδή η ‘’ελληνοκυπριακή διοίκηση’’, έχει απορρίψει το Σχέδιο Ανάν. Η αποδοχή μερικών στοιχείων του Σχεδίου Ανάν όταν σου συμφέρει, δεν είναι μια σωστή προσέγγιση για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων», είπε. Πρόσθεσε δε πως «αυτή είναι μια αδικία για την άλλη πλευρά. Έχουν περάσει 11 χρόνια από την ημέρα της ψηφοφορίας του Σχεδίου Ανάν. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια διευθέτηση λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις αλλαγές».
Κοντολογίς, ο Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, πως στο εδαφικό ζητά όπως μη επιστραφούν περιοχές που περιελάμβανε το απορριφθέν Σχέδιο Ανάν, αξιώνοντας περισσότερο έδαφος. Για την ακρίβεια, δεν φαίνεται διατεθειμένος να συζητήσει επιστροφή εδαφών, που θα διαφοροποιούν σημαντικά τη σημερινή κατοχική γραμμή. Ακόμη και διαπραγματευτική να είναι η θέση που εκφράζει ο Μουσταφά Ακιντζί είναι σαφές πως σε ένα πάρε-δώσε στην… καλύτερη περίπτωση θα αποδεχθεί τον χάρτη Ανάν, που προέβλεπε 28,6% για την έκταση του τ/κ κρατιδίου.
Συμφωνία για ανοικοδόμηση Βαρωσίων
Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρεται σε συμφωνία που υπέγραψαν Τούρκοι και T/κ εκπρόσωποι του κατασκευαστικού τομέα για την ανοικοδόμηση της πόλης-φάντασμα των Βαρωσίων έπειτα από την επίλυση του Κυπριακού. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τα Βαρώσια ήταν σημαντικός τουριστικός προορισμός τη δεκαετία του ’60 και τώρα ο σχεδιασμός είναι να αποτελέσουν το «Μαϊάμι της Μεσογείου». Υπο τον τίτλο «Εκστρατεία για την πόλη-φάντασμα των Βαρωσίων» η εφημερίδα αναφέρει ότι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εργολάβων Τουρκίας (ΤΜΒ) υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας με τους ομολόγους τους στην «ΤΔΒΚ».
Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Τ/κ σύνδεσμος εργολάβων (ΚΤΙΜΒ), με τον Ε/κ σύνδεσμο εργολάβων (OSEOΚ) πριν δύο μήνες προέβησαν σε αξιολόγηση για τη δυνατότητα συνεργασίας στον κατασκευαστικό τομέα. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του προέδρου του Σύνδεσμου Εργολάβων Τουρκίας (ΤΜΒ) Mithat Yenigun και του γ.γ. του ΤΜΒ Haluk Buyukbas με τον Τ/κ πρόεδρο του συνδέσμου εργολάβων των κατεχομένων (KTIMB) Cafer Gurcafer. Αναφέρεται επίσης ότι την αντιπροσωπεία Τούρκων και Τ/κ εργολάβων δέχθηκαν ο Ακιντζί και ο ψευδοπρωθυπουργός Καλιοντζού, ενώ στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ήταν παρόντες ο «υπουργός» Οικονομικών Birikim Ozturk και ο «υπουργός» Εργασίας Αsim Akansoy. Κώστας Βενιζέλος («Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»)
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.