Σελίδες

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Έσβησε το «θαύμα της Τουρκίας», ξεκινούν τα capital controls Turkish;


cedc18a6-71a3-4d5d-a322-23fc8aad0779

Αυτό που στηρίζεται πάνω στην κλεψιά, τον φόνο και το αίμα δεν λέγεται ανάπτυξη αλλά κακόηθες οικονομικό μόρφωμα.
Και τέτοια αποδείχτηκε η λεγόμενη «περήφανη» ανάπτυξη κατά τους δικούς μας τουρκολάγνους νεοποχίτες στην γειτονική χώρα.
Πάμε λοιπόν..ξεκινάει το πανηγύρι
Που στηρίχτηκαν τα τελευταία χρόνια τα συναλλαγματικά αποθέματα στην Τουρκία μετά την υιοθέτηση των περιοριστικών νομισματικών πολιτικών της Fed ;

Α. ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
«Σύμφωνα με τον γενικό υποδιευθυντή της τουρκικής τράπεζας, Saltık Galatalı, η τράπεζα Akbank έχει κατακτήσει μια από τις πρώτες θέσεις στο private banking και το εντυπωσιακό είναι, όπως αποκάλυψε ο Τούρκος υποδιευθυντής της Akbank, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί τον τελευταίο καιρό στην τουρκική τράπεζα προέρχονται από την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο Saltık Galatalı, πριν ακόμα από τις ελληνικές εκλογές παρατηρήθηκε μεγάλη εισροή κεφαλαίων από την Ελλάδα, προφανώς με το σκεπτικό της επικράτησης αποσταθεροποιητικών εξελίξεων στο ελληνικό τραπεζιτικό σύστημα. Ο Τούρκος υποδιευθυντής της Akbank ερμηνεύοντας αυτή την εξέλιξη τόνισε πως κυρίως ψυχολογικοί λόγοι έχουν οδηγήσει κάποιους Έλληνες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες και να τις μεταφέρουν σε μια …τουρκική τράπεζα. Μάλιστα όπως τόνισε, το 77% περίπου των κεφαλαίων της τουρκικής τράπεζας είναι συνάλλαγμα που έχει έρθει από το εξωτερικό»
«Για μεταφορά χρηματικών ποσών από την Ελλάδα στην Τουρκία κάνει λόγο ο τουρκικός τύπος.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ανησύχησαν οι πλούσιοι της Ελλάδας κι ένα μέρος των χρημάτων τους διαβιβάστηκε στην Τουρκία μέσω της Μάλτας και έγιναν πολλές καταθέσεις στη γνωστή τουρκική τράπεζα ΑΚ Bank.
Μάλιστα χρήματα που είχαν πάει στην Τουρκία πριν από τις εκλογές δεν επέστρεψαν στη συνέχεια πίσω, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα.
Ο βοηθός Γενικού Διευθυντή και Υπεύθυνος για την Private Akbank, Σαλτίκ Γκαλάταλι, ανέφερε στη Ζαμάν ότι «πέρυσι εξασφαλίσαμε είσοδο χρημάτων 400 εκατ. δολαρίων. Τώρα πλέον μεγαλώνουμε φέρνοντας χρήματα από το εξωτερικό».
Όπως τονίζεται, μεταξύ των χωρών από τις οποίες έρχονται χρήματα βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει κρίση».
Έχουμε λοιπόν Καταιγισμό ερωτημάτων…
Αυτοί που έβγαλαν τα πολύτιμα χρήματα για την Ελλάδα στην Τουρκία..
Γνώριζαν ότι σε λίγους μήνες θα είχαμε capital controls στην Ελλάδα;
Όλα τα εξαχθέντα κεφάλαια ήταν νόμιμα ή μαύρα ;
Υπήρχαν ανάμεσα σε αυτούς επίσημα πρόσωπα που ήθελαν να αποφύγουν περιπέτειες τύπου ¨λίστας Λαγκάρντ¨;
Γνωρίζουν ότι στο άμεσο μέλλον μπορεί και ανάλογα με τα κέφια του Σουλτάνου και τις επερχόμενες γεωπολιτικές καραμπόλες να έχουμε «λίστα τύπου Ερντογάν» που θα την χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για να πυροδοτήσει ανακατωσούρα μέσα στην Ελλάδα;
B. ΣΕ ΡΩΣΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
«Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει ξεχωριστή σημασία, επειδή η τουρκική οικονομία είναι ευάλωτη στις μεταβολές του επενδυτικού κλίματος έναντι των αναδυόμενων αγορών, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, δήλωσε αναλυτής του London Capital Group. Για να μειωθεί το έλλειμμα, η Τουρκία επέβαλε πριν από δύο χρόνια περιορισμούς στην καταναλωτική πίστη, ώστε να περιορισθεί η εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της. «Η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας έχει ήδη κλονισθεί από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Οι ακυρώσεις από τους Ρώσους μπορεί να αντιστρέψουν την πρόσφατη βελτίωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», πρόσθεσε ο ίδιος αναλυτής.
Οι συνέπειες για την τουρκική οικονομία υπερβαίνουν τα επίσημα στοιχεία για το τουριστικό συνάλλαγμα. Τα συναλλαγματικά έσοδα της Τουρκίας που προέρχονται από μη καταγραφόμενες αγορές των Ρώσων τουριστών είναι υψηλότερα από 6 δις. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ή λίγο πάνω από το 0,8% του ΑΕΠ της χώρας. Αν προστεθούν οι τουρκικές εξαγωγές μέσω επίσημων καναλιών, τα έσοδα της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με τη Ρωσία φθάνουν στο 1,4% του ΑΕΠ, δήλωσε αναλυτής της τράπεζας Turk Ekonomi Bankasi στην Κωνσταντινούπολη».
Γ. ΣΕ ΚΛΕΜΜΕΝΟ και ματωμένο ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Περισσότερα από 12.000 βυτιοφόρα οχήματα και φορτηγά στην τουρκοιρακινή μεθόριο εντόπισαν οι ρωσικές υπηρεσίες
πληροφοριών, όπως δήλωσε ο υποστράτηγος Σεργκέι Ρούντσκοϊ.
«Οι αεροφωτογραφίες απεικονίζουν την ευρύτερη περιοχή του Ζάκχο (μια πόλη στο ιρακινό Κουρδιστάν) στην οποία υπάρχουν 11.775 βυτία και φορτηγά, τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν των συνόρων» ανέφερε και πρόσθεσε πως «πετρέλαιο τόσο από το Ιράκ όσο και από τη Συρία διέρχεται από το συγκεκριμένο σημείο».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο αριθμός των βυτίων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πετρελαίου από τη Συρία μέσω των βόρειων και δυτικών διαδρομών, μειώνεται συνεχώς. «Με βάση τα δορυφορικά δεδομένα, ο αριθμός των βυτίων που μετακινούνται μέσω της βόρειας διαδρομής προς το διυλιστήριο στην τουρκική πόλη Μπάτμαν έχει μειωθεί σημαντικά» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι και ο αριθμός των φορτηγών που ακολουθούν τη δυτική διαδρομή, ανάμεσα στις τουρκικές πόλεις Ρεϊνχάλι (κοντά στα συριακά σύνορα) και στην Αλεξανδρέττα, έχουν μειωθεί σε 265 οχήματα.
Η ρωσική πολεμική αεροπορία έχει καταστρέψει περίπου 2.000 βυτιοφόρα οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους τζιχαντιστές για το εμπόριο πετρελαίου.
Οι πηγές Β και Γ στη τουρκική οικονομία από μέρα σε μέρα αποξηραίνονται δραματικά λόγω την γεωπολιτικών γεγονότων που με αμείωτο αριθμό μας ξεπερνούν.
Απομένει η πηγή Α.
Ποια θα είναι η τύχη των Ελληνικών κεφαλαίων στην γειτονική χώρα;
Πάμε στον προηγούμενο τραπεζίτη βοηθό του Γενικού Διευθυντή και Υπεύθυνου για την Private Akbank, Σαλτίκ Γκαλάταλι, ο οποίος πριν λίγους μήνες καυχώταν λέγοντας «το 77% περίπου των κεφαλαίων της τουρκικής τράπεζας είναι συνάλλαγμα που έχει έρθει από το εξωτερικό. Αυτό, όπως υποστήριξε ο Saltık Galatalı, δίνει την δυνατότητα στην τουρκική τράπεζα να διεκδικήσει μια από τις πρώτες θέσεις στο τουρκικό τραπεζιτικό σύστημα και να αποτελέσει ένα τραπεζικό κόμβο μεταφοράς κεφαλαίων από χώρες της ευρύτερης περιοχής όπως Μέση Ανατολή, Άπω Ανατολή και δυτική Ευρώπη».
Τελικά το τραπεζικό σύστημα στην Τουρκία είναι αναμεμιγμένο στις ματωμένες επενδύσεις τύπου Τζιχάντ στην Συρία και Ιράκ , στην ¨απαλλοτρίωση των κουρδικών στοιχείων¨ στο εσωτερικό της χώρας, στο περιβόητο λαθρεμπόριο καυσίμων και στο σύγχρονο δουλεμπόριο ψυχών στο ΑΙΓΑΙΟ ;
Αυτό που ζούμε σήμερα μας δίνει πειστικές απαντήσεις;
Aυτό που έρχεται αύριο είναι η ραγδαία δυσανεξία της τουρκικής οικονομίας.
Όταν θα βγαίνουμε εμείς από τα capital controls γιατί δεν θα υπάρχει ουσιαστικός λόγος να είμαστε σε αυτά…όχι γιατί θα έχουν λυθεί τα προβλήματα μας!!
Τότε η Τουρκία θα δοκιμάζει τα «capital controls Turkish» γιατί τα περιθώρια των οικονομικών ελιγμών της θα στενέψουν…
ΚΑΙ εδώ στην Ελλάδα θα πέφτει πολύ κλάμα για κάποιους.
Δηλ. γιατί να κλαίει μόνο ο υπόλοιπος Ελληνικός Λαός που οδηγήθηκε σε οικονομικά κάτεργα για να αντισταθμιστούν τα «πτερόεντα κεφάλαια» που ήταν σε αυτή την συγκυρία χρησιμότατα για την Πατρίδα;
Ο Μικρασιάτης παππούς μου μικρό παιδάκι μου έλεγε μια σοφή ρήμα από τις αλησμόνητες και υποψήφιες για «επίσκεψη- ΑΠΟΒΑΣΗ » πατρίδες.
«τα καλώς αποκτώμενα τα μισά ο δαίμονας της πλεονεξίας, τα κακώς αποκτώμενα και τον νοικοκύρη μαζί»
Με πνευματική ευθύνη και συνείδηση
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.