Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Οι προσκυνημένοι ξανά σε άτακτη υποχώρηση – Σφραγίζονται τα ελληνοσκοπιανά σύνορα – Αναλαμβάνει η Frontex!


tsipras_simaia_kato_photo

Υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στα αιτήματα των εταίρων για το ζήτημα της μετανάστευσης, έπειτα από τις δριμύτατες δηλώσεις και υπόνοιες πολιτικών άλλων κρατών-μελών, όπως και κοινοτικών αξιωματούχων, για πιθανή έξοδο της χώρας από τη συνθήκη του Σένγκεν.

Έπειτα από ένα διήμερο αγωνίας, η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε συμφωνία με την Frontex για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με σκοπό την καταγραφή μεταναστών.
Η δύναμη της Frontex στα χερσαία σύνορα της χώρας αναμένεται να αναπτυχθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.
Παράλληλα, έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες από τη πλευρά των εταίρων, η ελληνική κυβέρνηση -όπως αναφέρεται από την Αθήνα- έκανε την αίτηση για ενεργοποίηση του Κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Ο μηχανισμός αυτός έχει ως σκοπό την υλικοτεχνική υποστήριξη κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικά προβλήματα.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, στόχος του Κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας «είναι η στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, θρησκείας, φύλου ή εθνοτικής καταγωγής».
«Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταχωρηθούν σωστά», τονίζει την ίδια ώρα ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγγέρι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Οργανισμού Frontex:
«Ο οργανισμός Frontex συμφώνησε σήμερα με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ο οργανισμός θα συνδράμει με την καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη των υπαλλήλων του οργανισμού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Με την κοινή επίσκεψη που διεξήχθη μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων του Frontex θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης.
Η ενίσχυση των λειτουργιών του οργανισμού Frontex στα ελληνικά νησιά και τη βοήθεια στην καταχώριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της «Οδού των Δυτικών Βαλκανίων» τον Οκτώβριο.
Η Frontex βοηθά τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών. Ο οργανισμός έχει σήμερα 195 υπάλληλους στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, αναλαμβάνοντας την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών. Μόνο στο hotspot της Λέσβου, Frontex αναπτύσσει επί του παρόντος περίπου 83 αξιωματικούς.
Τον Οκτώβριο, η Frontex κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους».
Κομισιόν: Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
Αίτημα για την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα αιτήθηκε τρεις δράσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Πρώτον, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που εισρέουν στη χώρα. «Αυτή η εθελοντική παράδοση βοήθειας διευθύνεται από το Κέντρο Συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC), το οποίο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα κράτη που συμμετέχουν στο Μηχανισμό για μια ταχεία απάντηση στο αίτημα», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.
Δεύτερον, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα βοηθά στην καταγραφή των μεταναστών», αναφέρει η Επιτροπή, ενώ προσθέτει ότι «η ανάπτυξη περαιτέρω συνοριοφυλάκων της Frontex θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα».
Τρίτον, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Η Επιτροπή αναφέρει ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια τεράστια κλίμακα». Συνεχίζοντας, η Επιτροπή σημειώνει ότι εργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και ότι ο πρόεδρος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από το Γενικό Διευθυντή για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, Μάρτεν Φέρβει, να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία αυτή. «Οι ομάδες της Επιτροπής εργάζονται χέρι-χέρι με τις ελληνικές αρχές εδώ και μήνες», καταλήγει η ανακοίνωση.
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.