Σελίδες

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Τα εκπληκτικά γεωτρύπανα της αρχαίας Ελλάδας





Αποδεικνύεται ότι από την αρχαία Ελλάδα, ήδη, χρησιμοποιούνταν τρυπάνια για γεωτρήσεις.
Το αμερικανικό επιστημονικό Ινστιτούτο «Clearwater Revival Science Digest» δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με μια ασυνήθιστη ανακάλυψη, την οποία έκανε μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων στην ανατολική ακτή της Σικελίας, κοντά στην πόλη των Συρακουσών.

Η περιοχή αυτή ήταν μέρος των πρώτων ελληνικών αποικιών στις Συρακούσες. Με την ευκαιρία: οι Συρακούσες ήταν η πατρίδα του Αρχιμήδη.
Στα περίχωρα της πόλης, μεταξύ των αρχαίων αντικειμένων στην έπαυλη ενός ευγενούς πολίτη, βρέθηκε ένα αντικείμενο το οποίο προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες:
Μια χάλκινη ράβδος στην οποία υπήρχε ένα έλασμα χαλκού που περιστρέφονταν κυκλικά. Το χάλκινο έλασμα στο άκρο της ράβδου ήταν έτοιμο να πέσει από τη διάβρωση της χρήσης ή του χρόνου.
Ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής Απρίλ Γουέλς (April Wells) δήλωσε: «Ήταν ένα πραγματικό σοκ για εμάς!», «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Αποδεικνύεται ότι ήταν σε χρήση για γεωτρήσεις αυτό το γεωτρύπανο στον δεύτερο αιώνα προ Χριστού».
Το τρυπάνι βρέθηκε σε όρθια θέση. Έχει διάμετρο 25 εκατοστά και μήκος 3,5 μέτρα.
Τον περασμένο Μάιο στο χώρο άρχισαν εργασίες, από μια ομάδα γεωφυσικών από την Κατάνια, με σκοπό τη χρήση σεισμικών συσκευών που θα τοποθετούνταν στο βάθος ενός πηγαδιού.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι πολλά επιτεύγματα του Αρχιμήδη χρησιμοποιούνται και σήμερα, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή τους, όπως είναι για παράδειγμα ο «κοχλίας του Αρχιμήδη» που χρησιμοποιείται, βελτιωμένος βέβαια, στο σύστημα αποχέτευσης.
 mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.