Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Τελεσίγραφο στην Ελλάδα για τους μετανάστες – Οδηγίες Γιούνκερ για «de facto» εξαίρεση της χώρας από τη Σένγκεν


Τελεσίγραφο στην Ελλάδα για τους μετανάστες - Οδηγίες Γιούνκερ για «de facto» εξαίρεση της χώρας από τη Σένγκεν

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, με επιστολή του προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό, ενθαρρύνει και «κατευθύνει» την αποστολή ευρωπαϊκού στρατού στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα – Απειλή διετούς «καραντίνας» για την Ελλάδα – Με ποιον μηχανισμό θα βρεθεί εκτός Σένγκεν, εάν κριθεί ότι δεν κάνει αρκετά για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕΝέα αυστηρή προειδοποίηση και διορία έξι εβδομάδων για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές, αναμένεται να δώσουν σήμερα στη χώρα μας Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία, κατά την σημερινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το ζήτημα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβληθεί ιδιότυπη διετής «καραντίνα» στην χώρα μας, που ουσιαστικά θα τεθεί εκτός Σένγκεν.

Οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύονται σε σημερινό άρθρο στους Times του Λονδίνου, όπου μάλιστα γίνεται λόγος για «επανασχεδίαση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων στα Βαλκάνια» που θα κρατήσει για τα δύο αυτά χρόνια. Πρόκειται για το δεύτερο ρεπορτάζ μεγάλης ευρωπαϊκής εφημερίδας τις τελευταίες ημέρες που φιλοξενεί παρόμοιες πληροφορίες για το ζήτημα.
Τελεσίγραφο στην Ελλάδα για τους μετανάστες - Οδηγίες Γιούνκερ για «de facto» εξαίρεση της χώρας από τη Σένγκεν - Εικόνα 0
Το Σάββατο, οι Financial Times μιλούσαν για «σχέδιο απομόνωσης» της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους, που αναμενόταν να συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών που είναι προγραμματισμένο για σήμερα Δευτέρα στο Άμστερνταμ.
Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δραστικά μέτρα στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και υποστηρίζεται τόσο από την Κομισιόν όσο και το Βερολίνο, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η συμφωνία με την Τουρκία στην πράξη δεν εφαρμόζεται και αποδείχθηκε αναποτελεσματική στην προσπάθεια να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη.
Κατά το δημοσίευμα, αν εφαρμοστεί το σχέδιο, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η Ευρώπη «μετακινεί» τα σύνορά της στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και όχι στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.
Η πρώτη συζήτηση φέρεται να έγινε την περασμένη Τετάρτη μετά από επιστολή που έστειλε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίροσλαβ Τσεράρ ζητώντας «απευθείας βοήθεια» προς την ΠΓΔΜ για να σταματήσει η ροή παράνομων μεταναστών από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Σε περίπτωση που προκριθεί ένα τέτοιο σχέδιο, τότε αυτομάτως η Ελλάδα θα γίνει η χώρα που θα εγκλωβιστούν χιλιάδες μετανάστες, που φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά.
Παρά τις προσπάθειες, δε, να υποβαθμιστεί ή και να διαψευστεί το θέμα, οι Financial Times γράφουν ότι είναι σε γνώση συντακτών τους μια επιστολή του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που όχι μόνο υποστηρίζει, αλλά και επικροτεί το αίτημα του πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Μίροσλαβ Τσεράρ, για «απευθείας βοήθεια» (σ.σ. αποστολή ευρωπαϊκού στρατού) στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.
«Καλωσορίζω την πρότασή σας ότι όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να παρέχουν βοήθεια στις αρχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να υποστηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα, μεταφέροντας προσωρινά τις αρμοδιότητες των δυνάμεων ασφαλείας, και παρέχοντας εξοπλισμό».
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όχι μόνο στηρίζει το σλοβενικό αίτημα, αλλά και δίνει οδηγίες για την «de facto» εξαίρεση της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Επισήμως, η Κομισιόν διαψεύδει τα σενάρια περί ευθείας αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, ωστόσο κοινοτικές πηγές εξηγούσαν ότι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει μια έρευνά της, η οποία θα καταγράφει τις αδυναμίες κρατών-μελών στη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έπειτα από την παρουσίασή της στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την επικύρωσή της από το Συμβούλιο, η Επιτροπή θα εκδώσει συστάσεις προς τα κράτη-μέλη που παρεκκλίνουν και θα δώσει τρεις μήνες για τη συμμόρφωσή τους.
Στη περίπτωση που, έπειτα από τρεις μήνες, δεν έχουν διορθωθεί οι παρατυπίες, τότε η Επιτροπή θα δώσει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν, να κάνουν χρήση των άρθρων 19 και 26 της Συνθήκης του Σένγκεν, έτσι ώστε να επεκτείνουν τους συνοριακούς ελέγχους τους μέχρι και δύο χρόνια.
Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών: Αν η Ελλάδα δεν μπορεί, να «μετακινήσουμε» τα σύνορα Προσερχόμενη στην Σύνοδο του Άμστερνταμ, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ διατύπωσε καθαρά την πρόταση αυτή, λέγοντας πως αν η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, τότε θα πρέπει η Ευρώπη να τα «μετακινήσει» προς τα Κεντρικά.
Είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσει η Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εάν δεν το κάνει τότε «τα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης», τόνισε η Μικλ-Λάιτνερ, προσθέτοντας πως από την Ελλάδα ζητείται να κάνει το ταχύτερο δυνατό όλα τα απαραίτητα για να ενισχυθεί η πραγματική διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων.
Η ίδια είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι είναι αναγκαίο να εγκατασταθεί εκεί μία κοινή συνοριοφυλακή και μία ακτοφυλακή, η σχετική πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και θα συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο. Όπως διατεινόταν εκ νέου η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, είναι «μύθος» ότι δεν μπορεί να φυλαχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, καθώς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είχε επαρκείς δυνατότητες για τη φύλαξη των συνόρων, και, κατά την άποψή της, ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά ναυτικά της Ευρώπης χρειάζεται μία πολιτική διοίκηση για να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων.
Αναφερόμενη στις χθεσινές απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, η Μικλ-Λάιτνερ επισήμανε πως «είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα της για δράση».
Διαψεύδει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος: Τίποτα τέτοιο δεν έχει συζητηθεί
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος πάντως διέψευσε εκ νέου τα δημοσιεύματα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών. Ο κύριος Αβραμόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τίποτα τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί».
«Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα», τόνισε και σημείωσε: «Είναι προφανές ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Γι’ αυτό τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα κράτη αυτά. Δεν θεωρώ ότι η ζώνη Schengen βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρέπει να καταβάλουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό είναι και που οι πολίτες της Ευρώπης ζητούν από εμάς».
Σουηδός ΥΠΕΣ: Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ιγκεμαν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Άμστερνταμ, δήλωσε ότι «εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία».
Γερμανία: Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της  Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΣ, Τόμας ντε Μεζιέρ, κάλεσε επίσης την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της αυστριακής ομολόγου του και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για τον αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.
«Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος», επέμεινε ο Τόμας ντε Μεζιέρ, εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία με της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους και να καταστήσουμε πραγματικά ασφαλείς τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνοντας αυτό θα διασώσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν», δήλωσε λίγο αργότερα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν μικρά κομμάτια της Ευρώπης στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό διότι θα ήταν η αρχή της διάλυσης».
Τελεσίγραφο στην Ελλάδα για τους μετανάστες - Οδηγίες Γιούνκερ για «de facto» εξαίρεση της χώρας από τη Σένγκεν - Εικόνα 1
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών έφθαναν στον χώρο της συνόδου στο Άμστερνταμ, περνούσε μπροστά από ένα πλοίο της διεθνούς αμνηστίας, γεμάτο με κούκλες με σωσίβια -όπως οι πρόσφυγες που φθάνουν την Ευρώπη.
«Ηγέτες της Ευρώπης, δεν πρέπει να σάς ανησυχούν οι εκλογές. Αυτό που πρέπει να σας ανησυχεί είναι τα βιβλία της Ιστορίας», έγραφε το πανό που έχει αναρτηθεί στο πλοίο.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.