Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Κουρδικό κράτος βλέπει το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή


www.onalert

Της Αγγελικής Μαξούρη
Την υποστήριξη του Τελ Αβίβ στην ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ Ρον Ντέρμερ, προκαλώντας νέο γύρο συζητήσεων πάνω στο θέμα.
Η ισραηλινή εφημερίδα Μaariv ανέφερε ότι οι δηλώσεις του πρέσβη έγιναν κατά την διάρκεια συνέντευξης σε Κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό.
Ο Dermer είπε : »To Ισραήλ έχει και άλλους ανθρώπους στη Μέση Αντολή που πραγματικά αγαπούν την ελευθερία και μάχονται για αυτήν την ελευθερία: Aυτοί είναι οι Κούρδοι.
Αισθανόμαστε στενά συνδεδεμένοι – όπως και με τους Εβραίους έτσι και με τους Κούρδους- Τους ευχόμαστε να έχουν ευημερία.» Επίσης προσέθεσε ότι οι τζιχαντιστές στο όνομα του Ισλάμ δεν μόνο απειλή για το Ισραήλ αλλά μια απειλή για όλη τη Μέση Ανατολή, για όλους τους ανθρώπους, όλες τις μειονότητες, τους Χριστιανούς, τους Κούρδους αλλά και για τους Μουσουλμάνους .
Οι πολιτικοί στο Ισραήλ φοβούνται ότι οι δηλώσεις του Dermer σχετικά με τους Κούρδους μπορούν να προκαλέσουν αναταραχή στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, ειδικά τώρα που οι Τούρκοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τους Κούρδους.
Πολλά δημοσιεύματα έχουν επιβεβαιώσει την μακραίωνη και δυνατή σχέση των Κούρδων με την Τουρκία και το Ισραήλ όπως και την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και όπλων του τελευταίου προς στους Κούρδους.
Να σημειωθεί ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είναι ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στο Ιράκ. Το δήλωσε πρόσφατα ανοικτά σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο National Security Studies.
onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.