Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ιρανική εφημερίδα αποκαλύπτει διαφωνία στρατηγικής μεταξύ Ρωσίας και Ιράν για τη Συρία


Capqxjoqxjo

« Mια ιρανική εφημερίδα αποκαλύπτει μια διαφωνία στρατηγικής μεταξύ Ρωσίας και Ιράν για τη Συρία ». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου που έγκριτο λιβανέζικο μέσο εξειδικευμένο σε στρατιωτικά θέματα που παρακολουθεί άμεσα το συριακό παραθέτει.  Η καθημερινή ιρανική εφημερίδα  «Kayhan» αναφέρεται στην υφιστάμενη αντίθεση μεταξύ Ρωσίας και Ιράν για τη Συρία. Τη Δευτέρα η  «Kayhan» αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι η Συρία έχει ειδικό βάρος για την Εθνική Στρατηγική της Ρωσίας η τελεταία δεν κατόρθωσε να επιβάλει την θέλησή της εκεί.

Και συνεχίζει: «Εδώ και 50 χρόνια η Συρία ήταν προσκείμενη στη Σοβιετική Ένωση και μετέπειτα στη Ρωσία αλλά ποτέ αυτή  δεν ήταν μέρος του σοβιετικού μπλοκ».
Η εφημερίδα αναφέρει τον πόλεμο των 33 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της «Hezbollah» Λιβάνου το 2006 ως ένα παράδειγμα άρνησης της Συρίας να ακολουθήσει τις υποδείξεις και να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις τηςΡωσίας.Σ΄εκείνο τον πόλεμο αναφέρει η «Kayhan», η Ρωσία ζήτησε από τον Η. Assad να μην διοχετεύσει ρωσικής κατασκευής στη «Hezbollah» μια προειδοποίησε που αγνόησε ο Assad.
Σύμφωνα με την εφημερίδα , «υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές μεταξύ Δαμασκού και Μόσχας.Βέβαια αυτές οι διαφορές δεν υπάρχουν μεταξύ Τεχεράνης και Δαμασκού. »
Η «Kayhan» προσθέτει ότι η «η εξάρτηση της Συρίας από τη Ρωσία δεν είναι απόλυτη εδώ και πολύ καιρό από τότε που το Ιράν έγινε ο κυριότερος προμηθευτής όπλων που έχει ανάγκη η Συρία»uguh
Στη συνέχεια η εφημερίδα τονίζει: «Αν η Ρωσία εγκατέλειπε αυτή την πλευρά -Συρίας Ιράν και γενικότερα της Αντίστασης -θα γινόταν ένας περιφερειακός παίκτης  όπως η Αγγλία».Η  «Kayhan» σημειώνει ομοίως ότι η Ρωσία μπήκε στο συριακό πόλεμο τον Οκτώβρη του 2015 υλοποιώντας ένα σχέδιο που προετοιμάστηκε από την Ισλαμική Οργάνωση του Σώματος της Ιρανικής Φρουράς της Ισλαμικής Επανάστασης και που ο επικεφαλής της «αλ Qods»,  ο στρατηγός Qassem Soleimani, διοχέτευσε προσωπικά στον Πούτιν ,κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.
Cahuhτο φύλλο της 13.4.16 της ιρανικής εφημερίδας
Σύμφωνα με την εφημερίδα το σχέδιο που υποβλήθηκε στον Πούτιν προέβλεπε τη συμμετοχή του ρωσικού στρατού στη Συρία κατά τη διάρκεια 5 μηνών μια περίοδος που έληξε τον προηγούμενο μήνα όταν και η Μόσχα ανακοίνωσε την απόσυρσή της.
Το άρθρο υπογραμμίζει ότι το  «το Iran αξιολόγησε τη ρωσική απόσυρση και κατέληξε ότι θα ήταν καλύτερο για τη Συρία αν η Ρωσία είχε αποσύρει όλες της τις δυνάμεις από τη Συρία.» Η «Kayhan» αναφέρει ότι το Ιράν εκτιμά ότι δεν υποβλήθηκε σε όλες αυτές τις μεγάλες θυσίες μ΄ έναν μεγάλο αριθμό μαρτύρων τα 5 χρόνια για να επιτρέψει σε αυτήν τη χώρα να μετασχηματιστεί σ΄ενα μικρό μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ της Mόσχας και της  Washington.Και προσθέτει: «τα 30 τελευταία χρόνια έδειξαν ότι κάθε συμφωνία που αφορά τις χώρες της Αντίστασης (Λίβανο,Συρία και Ιράκ), αποκλείοντας το Ιράν κατέληξε σε αποτυχία».
Η «Kayhan» διατείνεται ότι η Ρωσία παίζει ένα παιχνίδι «recto-verso» (διπλό διπλής όψης)  στη Συρία και ότι το Ιράν εκμεταλλεύεται την όψη που αντιστοιχεί στην σταρτηγική του και αποστρέφεται την όψη που κινείται ενάντια στο συμφέρον του. 13/04/2016 Sham Times 11/04/2016  Kayhan
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.