Σελίδες

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Η 22 ΜΑΙΟΥ ΟΡΟΣΗΜΟ «ΕΦΟΡΜΗΣΗΣ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ


image

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δυο σημαντικές εξελίξεις αναμένουν στην Άγκυρα για τις 22 Μαΐου, που όπως υποστηρίζουν θα σηματοδοτήσουν την αρχή για την επιχείρηση επικυριαρχίας της Τουρκίας στα ενεργειακά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου και στις ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ.

Συγκεκριμένα την ημερομηνία αυτή έχουμε αφ’ ενός τις κρίσιμες εκλογές στην Κύπρο και αφ’ ετέρου το έκτακτο συνέδριο του ισλαμικού κόμματος στην Τουρκία που θα εκλέξει τον νέο πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με ένα σημαντικό άρθρο στην εφημερίδα Hürriyet, παρουσιάζεται η τουρκική πολιτική και προσδοκία στα δυο αυτά γεγονότα για το πολύ σημαντικό θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου.
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι μετά τις εκλογές στην Κύπρο και τον σχηματισμό της νέα κυβέρνησης, θα προχωρήσει ουσιαστικά το νέου τύπου Ανάν σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και θα ανοίξει τις «πόρτες» στην Τουρκία για να βάλει χέρι στα ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ.
Παράλληλα η εκλογή του νέου πρωθυπουργού στην Τουρκία θα σηματοδοτήσει την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με το Ισραήλ για να προχωρήσει το σχέδιο ενεργειακής σύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Τουρκίας και έτσι τα ενεργειακά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου θα προωθούνται οριστικά μέσω Τουρκίας προς την Δύση, με όλα τα οφέλη για τη τουρκική πλευρά.
Με δυο σμπάρους δηλαδή, πολλά «τρυγόνια» για την Τουρκία.
Σε όλα αυτά άραγε ποια είναι η δική μας θέση και η ελληνική-ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιτρέψει στην Τουρκία να κυριαρχήσει ενεργειακά και όχι μόνο στην ανατολική Μεσόγειο ?
Α! και μην ξεχνάμε πως στην περιοχή αυτή υπάρχει και η…Αρκούδα!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.