Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ρωσικές προειδοποιήσεις: «Όλοι γνωρίζουμε ποιο ήταν το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…»




Για προσπάθεια επαναφοράς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και για συμπεριφορά που δεν επιτρέπει την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία κατηγορεί την Άγκυρα η Μόσχα, ενώ με σκληρά λόγια καταφέρεται εναντίον των ευρωπαϊκών πολιτικών στο προσφυγικό.
Ταυτόχρονα εκφράζει ανησυχίες για τις νέες προσπάθειες της Τουρκίας για στρατιωτική εμπλοκή της στη βόρειο Συρία και προειδοποιεί για το «τέλος» που είχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξη της στην «Izvestia», τόνισε ότι η ρωσική πλευρά έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία μέσω διαπραγματεύσεων, όμως όλες οι προσπάθειες προσέκρουσαν στην τουρκική κυβέρνηση.
«Δείξαμε μεγάλη υπομονή για μεγάλο διάστημα, αλλά πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά τις πολιτικές που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση», είπε.
Σχολιάζοντας περαιτέρω την εξωτερική πολιτική τής τουρκικής κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε καταστροφική, και η οποία -όπως είπε- πυροδοτεί την κατάσταση, η κ. Ζαχάροβα σημείωσε ότι η εντύπωση που αποκομίζει κάποιος είναι ότι η Άγκυρα προσπαθεί να αναβιώσει την «παλαιάς ισχύος της Οθωμανική Αυτοκρατορία».
«Όλοι γνωρίζουμε ποιο ήταν το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» προσέθεσε η κ. Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι αυτό που φαίνεται είναι ένας απολύτως καταστροφικός ρόλος της τουρκικής κυβέρνησης σε κάθε πεδίο, την Κριμαία, τη Συρία, το προσφυγικό, την τρομοκρατία, τα εθνικά προβλήματα κ.ά.
«Δυστυχώς δεν αναμένουμε γρήγορη αλλαγή πολιτικής από την Άγκυρα. Το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τις καταστροφικές της πολιτικές», τόνισε.
Για την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, η Ζαχάροβα σχολίασε: «Σίγουρα κάποιος επωφελείται από αυτό και αρκεί κανείς να δει τη συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία για να το καταλάβει. Χώρια από την τοπική ιστορία, υπάρχει μια παγκόσμια γεωπολιτική ιστορία πίσω από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η κατάρρευση πολλών κρατών. Αυτή η ιστορία, απόλυτη ατιμωρησία στο πλαίσιο της υποστήριξης της Τουρκίας στους μαχητές, χειραγωγεί τη μοίρα των προσφύγων, εκβιάζει την ΕΕ. Αυτή είναι η ιστορία του μέλλοντος της Ευρώπης. Έχοντας ετήσια εισροή στην ευρωπαϊκή ήπειρο 1.5-2εκ. πρόσφυγες, μετανάστες, -ανθρώπους από άλλες κουλτούρες, διαφορετικές εθνικότητες, διαφορετικούς σκοπούς παραμονής- πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή είναι η ιστορία του μέλλοντος, είναι θέμα αφομοίωσης και ένταξης. Είναι θέμα του πως θα επηρεάσουν την εσωτερική πολιτική ζωή σε αυτές τις χώρες. Βλέπουμε ήδη τεράστια ανάπτυξη της εθνικιστικής έξαρσης στην Ευρώπη. Τα ριζοσπαστικά κινήματα αυξάνονται αλματωδώς. Για χρόνια η Ευρώπη χρησιμοποίησε τα προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτικό εργαλείο, συμπεριλαμβάνοντας το φλερτ με εθνικιστικά κινήματα με εθνικο-θρησκευτικές ιδέες. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ απέτυχε στις μεταναστευτικές πολιτικές: Μετά την έκθεση, οι παρενέργειες πολλαπλασιάζονται και γίνονται πολύ άσχημες. Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο τις νεοναζιστικές εκρήξεις ανά την ήπειρο. Έτσι, δεν είναι μόνο θέμα σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, είναι μια τεράστια τεκτονική μετατόπιση στο γεωπολιτικό τοπίο του κόσμου».
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.