Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Νικαράγουα: Το μήλον της έριδας για ΗΠΑ – Ρωσία.

Νικαράγουα: Το μήλον της έριδας για ΗΠΑ - Ρωσία.

Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας
Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκληθεί στην Ουάσιγκτον, λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας και Νικαράγουας και κυρίως λόγω του ενδεχόμενου δημιουργίας Κέντρου Πληροφοριών, όπως αφήνει το αμερικανικό Πεντάγωνο να εννοηθεί.
Αν και η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας – Νικαράγουας είναι δεδομένη και γνωστή και έχει επιβεβαιωθεί μετά και την πρόσφατη προμήθεια πενήντα ρωσικών αρμάτων μάχης, τύπου Τ-72, οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ περί δημιουργίας Κέντρου Πληροφοριών κρίνονται μάλλον υπερβολικοί. Τούτο οφείλεται στο γεγονός πως από τους ισχυρισμούς αυτούς λείπουν στοιχεία για την ακριβή τοποθεσία ανάπτυξης του εν λόγω Κέντρου, όσο και του χρονοδιαγράμματος περάτωσης των εργασιών. Αυτό που μπορεί να επιβεβαιωθεί είναι μόνο η καχυποψία των ΗΠΑ για την προσπάθεια ηλεκτρονικής παρακολούθησης και επιτήρησης του δυτικού ημισφαιρίου και της Λατινικής Αμερικής από τη Ρωσία. Η καχυποψία αυτή παράγει σενάρια τα οποία στη Μόσχα χαρακτηρίζουν σε δήλωσή τους, ως «επιστημονικής φαντασίας».
Η αλήθεια είναι πως η Ρωσία έχει συμφωνήσει με μία σειρά κρατών της Λατινικής Αμερικής για την ανάπτυξη σταθμών αναμετάδοσης για το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης GLONASS, ρωσικού σχεδιασμού, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στα εδάφη των χωρών αυτών, μία εκ των οποίων είναι και η Νιακαράγουα. Παρόλα ταύτα στην Ουάσιγκτον το εγχείρημα αυτό παρουσιάζεται ως προκάλυμμα σεναρίων από χολυγουντιανή κατασκοπευτική ταινία.
Κάπως έτσι καταλήξαμε στις 14-06-2016 τρεις υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ να συλληφθούν και να κρατηθούν από τις Αρχές της Νικαράγουας σε τοπικό αεροδρόμιο, διότι οι δραστηριότητές τους κίνησαν τις υποψίες της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων. Οι εν λόγω δραστηριότητες αφορούσαν έλεγχο του έργου κρατικών υπαλλήλων και λήψη πληροφοριών σχετικά με την προμήθεια στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία.
Επισήμως το State Department σχολίασε επί του θέματος, πως οι ενέργειες αυτές της Νικαράγουας δεν εξυπηρετούν τις διμερείς σχέσεις, αντιθέτως τις επιβαρύνουν και προκαλούν συνέπειες σε διάφορους τομείς, όπως επί παραδείγματι το εμπόριο. Όσο για το ενδιαφέρον των τριών υπαλλήλων που συνελήφθησαν, το αμερικανικό ΥΠΕΞ αρκέστηκε να σχολιάσει πως δραστηριοποιούντο σε ευαίσθητες περιοχές στόχων της διεθνούς τρομοκρατίας.
Αυτό που είναι σημαντικό να τονιστεί είναι πως οι εν λόγω υπάλληλοι είχαν καταφθάσει στη Νικαράγουα ταυτόχρονα με τον αμερικανό καθηγητή της Στρατιωτικής Ακαδημίας του αμερικανικού ΥΠΑΜ EVAN ELLIS και μάλιστα διέμειναν στο ίδιο ξενοδοχείο. Ο Ellis είναι ειδικός σε θέματα κινεζικής και ρωσικής διείσδυσης στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ενώ η ορολογία που χρησιμοποιεί στο ακαδημαϊκό του έργο διαθέτει επιρροές από την εποχή των αντιπαραθέσεων του Ψυχρού Πολέμου. Κατά το χρονικό διάστημα που βρισκόταν στη Νικαράγουα επέδειξε ενδιαφέρον για το θέμα της διάνοιξης της Διώρυγας της χώρας και προετοίμασε ιδιωτικές συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τοπικούς επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και ακτιβιστές, όπως επίσης και με αμερικανούς αξιωματούχους και διπλωμάτες. Ένα δηλαδή ιδιαίτερα βεβαρυμμένο πρόγραμμα συναντήσεων για έναν καθηγητή.
Όπως είχαμε αναλύσει σε παλαιότερη έρευνα η κατασκοπία στις μέρες μας πραγματοποιείται με διάφορα προκαλύμματα και ένα από αυτά που χρησιμοποιεί κατά κόρον η CIA είναι αυτό της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Λατινική Αμερική είναι δεδομένο, όπως έχει φανεί και παλαιότερα με την «επιχείρηση Κόνδορας», καθότι θεωρείται το μαλακό της υπογάστριο. Αυτό συνδυαζόμενο με τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα, στις 06-11-2016 και το γεγονός πως ο Daniel Ortega της Νικαράγουας είναι αντιαμερικάνος και φιλορώσος θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει τη δραστηριότητα των υπαλλήλων της. Ωστόσο η πραγματικότητα εντοπίζεται ακόμα βαθύτερα.
Το Κανάλι της Νικαράγουας ή Διώρυγα της Νικαράγουας, είναι ένα γνωστό ευρέως πρόγραμμα, οι εργασίες του οποίου είχε σχεδιαστεί να ξεκινήσουν μετά τον Αύγουστο του 2016. Το πρόγραμμα έχει αναλάβει η κινέζικη εταιρεία Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment Company (HKND Group) η οποία ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Wang Jing. Ωστόσο τον Ιούνιο του 2015 ο Jing υπέστη αρκετές απώλειες από το επενδυτικό του κεφάλαιο στο κραχ του κινεζικού χρηματηστηρίου, γεγονός που επέφερε προβλήματα χρηματοδότησης για ένα τέτοιο έργο κολοσσιαίων διαστάσεων. Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος έχει δηλώσει πως δεν εγκαταλείπει το σχέδιο της Διώρυγας και ότι θα λύσει το πρόβλημα με δανεισμό και πώληση των μελλοντικών δικαιωμάτων επί της οικονμικής εκμετάλλευσης της Διώρυγας.
Κάπου εδώ εμπλέκονται οι συναντήσεις του Ellis. Διότι οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι για κάλυψη της χρηματοδότησης του έργου θα ήταν οι τοπικοί παράγοντες της χώρας. Διότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να δώσουν αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και της χρηματοδότησης. Διότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία συγκεκριμένη εντύπωση για την αξία του έργου και τις επιβαρυντικές επιπτώσεις στις ζωές των πολιτών… και ναι ακόμα και αυτό έχει σχεδιαστεί, αφού όπως προαναφέραμε, αλλά δεν αναλύσαμε, ο Ellis είχε συναντήσεις και με ακτιβιστές! Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη δραστηριότητα επιστημόνων και ακτιβιστών οι οποίοι αντίκεινται στην κατασκευή του καναλιού επειδή επικαλούνται την οικολογική καταστροφή που θα φέρει στη λίμνη της Νικαράγουας, από την οποία τροφοδοτούνται όλες οι γειτονικές χώρες.
geopolitics.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.