Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Τουρκία (συνεχής ενημέρωση)




Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, το βράδυ της Παρασκευής 15/7/2016, μέρος του τουρκικού στρατού προχώρησε σε ένοπλη κίνηση κατάληψης της εξουσίας στην Τουρκία. Κατά τα φαινόμενα η μετακύλιση της Τουρκίας στο βαθύ Ισλάμ δεν γίνεται δεκτή  από τους ανώτατους και ανώτερους στρατιωτικούς, μερίδα των οποίων είχε προγραμματίσει να "αποκεφαλίσει" ο Ερντογάν στις επικείμενες στρατιωτικές κρίσεις.
Δυνάμεις του τουρκικού στρατού έχουν περικυκλώσει την Κωνσταντινούπολη.
Ακούγονται πυροβολισμοί στην Άγκυρα, ενώ τουρκικά άρματα μάχης έχουν βγει στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και πολεμικά ελικόπτερα και αεροπλάνα πετάνε στον ουρανό της Άγκυρας. Όλες οι γέφυρες του Βοσπόρου έχουν αποκλειστεί από τον τουρκικό στρατό, ενώ η τουρκική κρατική τηλεόραση και το κρατικό ραδιόφωνο έπαυσαν τη λειτουργία τους. Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα η Αστυνομία έχει καλέσει όλο το προσωπικό στις αστυνομικές εγκαταστάσεις, ενώ ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί έξω από το αρχηγείο της Αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη.
Συνεχείς εκρήξεις ακούγονται από το στρατόπεδο ειδικών δυνάμεων στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης.
Ανακοινώθηκε πως έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως υπάρχει ουσιαστική επιχείρηση κατάληψης της εξουσίας με απόπειρα πραξικοπήματος και υποστηρίζεται από πάρα πολλούς στρατιωτικούς.
Σύμφωνα με το CNN Turk υπάρχει ομηρία στο στρατηγείο στρατού στην Άγκυρα. Μεταξύ των ομήρων είναι και ο αρχηγός του στρατού στην Άγκυρα.
"Τα γεγονότα δεν θα βλάψουν την τουρκική δημοκρατία" δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός κ. Γιλντιρίμ, συνεχίζοντας με την σοκαριστική δήλωση "βρίσκεται στρατιωτικό πραξικόπημα σε εξέλιξη, δεν συμμετέχει ο αρχηγός του Στρατού και οι δυνάμεις ασφαλείας θα απαντήσουν με βία σε όσους ασκούν βία και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά". Αξίζει να σημειωθεί μία περίεργη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού, στην οποία φέρεται να δήλωσε πως "αν χρειαστεί θα υπάρξει θάνατος"... χωρίς να διευκρινήσει ποιός θα είναι το θύμα...

Το αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη έχει αποκλειστεί από άρματα μάχης, ενώ σημειώνονται μάχες και κυκλοφορούν πολλά ασθενοφόρα.
Την ίδια στιγμή (περί τις 11.30 μ.μ.) γίνεται επιχείρηση κατάληψης του προεδρικού μεγάρου από τον τουρκικό στρατό, ενώ υπάρχουν αναφορές για επιχειρήσεις ελικοπτέρων κατά στόχων.
Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια στην εξουσία, μεγάλα τμήματα του στρατεύματος αποτελούνται πλέον από ισλαμιστές, οπότε το ενδεχόμενο εμφυλίου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Facebook, Twitter και Youtube έχουν απενεργοποιηθεί…

Το πρακτορείο Reuters ανακοινώνει πως "ο τουρκικός στρατός ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία", ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού όλες οι διπλωματικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν, και η παρέμβασή του έγινε για να προστατευθούν τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των τούρκων πολιτών.
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν σειρά μέσων ενημέρωσης εντός και εκτός Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει "εξαφανιστεί" από τις 8 Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης γνωστοποιήθηκε πως ο Ερντογάν βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασσό παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι καλά στην υγεία του...

Το πλέον σημαντικό τμήμα του πραξικοπήματος αφορά το μέγεθος του στρατιωτικού τμήματος που συμμετέχει στο πραξικόπημα. Κι αυτό επειδή ένα σημαντικό κομμάτι του τουρκικού στρατού βρίσκεται στη βορειο-ανατολική Τουρκία, είτε σε επιχειρήσεις καταστολής των Κούρδων είτε σε θέσεις μάχης στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας - Συρίας και Τουρκίας - Ιράκ.
Καταγράφοντας την προβληματική σχέση των ΗΠΑ με τον Ερντογάν (όχι με την Τουρκία), μπορούμε να υποθέσουμε πως οι εξελίξεις δεν βρίσκουν εχθρικές ή αδιάφορες τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Ελληνικό Πεντάγωνο βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, ενώ από τις 10.30 έχει ενημερωθεί από τον διοικητή της ΕΥΠ, τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση όσο και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.
Το ζητούμενο για την Ελλάδα, σε περίπτωση που το πραξικόπημα στην Τουρκία ολοκληρωθεί επιτυχώς, είναι ο τρόπος που  η νέα τουρκική ηγεσία θα επιλέξει για να συσπειρώσει τους τούρκους πολίτες και να απομακρύνει την οποιαδήποτε "διάθεση" αντιστροφής του πραξικοπήματος.
Συνεχείς ανανεώσεις...
kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.