Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΜΕ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΗΠΑ


image010

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Την καταπληκτική είδηση ότι η μεγαλύτερη αμερικανική βάση εκτός ΗΠΑ, το γνωστό Ιντζιρλίκ, που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή τις τελευταίες δεκαετίες είναι ουσιαστικά υπό “πολιορκία” από την περασμένη Παρασκευή και είναι άγνωστο το πότε θα επανέρθει στην κανονική λειτουργία, μεταδίδουν τα μεγαλύτερα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται από την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα και ενώ το Ιντζιρλι ήταν ένα από τα κέντρα του πραξικοπήματος, κόπηκε το ρεύμα στην μεγάλη βάση θέτοντας σε κίνδυνο πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και από εκείνη την μέρα οι Τούρκοι δεν έχουν ξαναδώσει το ρεύμα στην βάση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Mark Toner, η αμερικανική βάση είναι ουσιαστικά σε μόνιμη πολιορκία από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κάτι το πρωτοφανές για την ιστορία της βάσης, ενώ ο εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης Ευρώπης, συνταγματάρχης Danny Hernandez, κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και ότι η μη ηλεκτρική τροφοδότηση της βάσης ουσιαστικά την έχει θέσει εκτός λειτουργίας.
Άγνωστο είναι επίσης το τι γίνεται με τους 2000 Αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι μάλιστα έχουν κατηγορηθεί ότι στήριξαν το πραξικόπημα ενώ όπως είναι γνωστό ο διοικητής της βάσης του Ιντζιρλικ, ταξίαρχος Bekir Ercan, κρατείται από τις τουρκικές αρχές.
Μεγάλη εντύπωση κάνει και η καταγγελία της Ρωσίας ότι πίσω από το τουρκικό πραξικόπημα είναι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Mariya Zaharova, δεν ένια τυχαίο ότι το πραξικόπημα έγινε μόλις μια εβδομάδα μετά την συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία όπου μετείχε και ο Ερντογάν. Το πραξικόπημα, υποστηρίζει η Ρωσίδα εκπρόσωπος, έγινε για να προχωρήσει το ΝΑΤΟ στην περικύκλωση της Ρωσίας.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.