γράφει ο κ. Στέφανος Καβαλιεράκης (το σύντομο άρθρο αναδημοσιεύεται χάρις την ευγενική άδεια του)
Μια ιστορική πραγματικά φωτογραφία, η προηγούμενη μεγάλη γενιά Ελλήνων στο άθλημα της σκοποβολής, από αριστερά προς τα δεξιά οι Παντελής Καρασεβδάς, Ιωάννης Φραγκούδης (εύελπις) και Γεώργιος Ορφανίδης (δεξιά), όλοι χρυσοί ολυμπιονίκες στη σκοποβολή , στους Ολυμπιακούς του 1896, τρεις πολυτάραχες, διαφορετικές και άγνωστες ιστορίες ζωής.
- Ο πολιτικός. Ο Παντελής Καρασεβδάς γεννιέται στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας το 1876.Σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και στο Παρίσι και δικηγόρησε κατά διαστήματα. Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στο στρατιωτικό τυφέκιο απο τα 200 μέτρα, σημαίνον στέλεχος του Κόμματος Φιλελευθέρων, Πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου ( Έδωσε μάλιστα μάχη στη Δ’ Εθνοσυνέλευση (1924-1925) ώστε να εγκριθεί η παραχώρηση της Περιβόλας από τον Δήμο Αθηναίων στον Παναθηναϊκό. Η εγκριτική απόφαση δημοσιεύθηκε στο υπ’ αρίθμ. 165/1924 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Η ηγετική τετράδα του Παναθηναϊκού (Καλαφάτης, Νικολαΐδης, Παπάζογλου, Πανουργιάς) σε ένδειξη εκτίμησης τον εξέλεξε πρόεδρο του συλλόγου, αλλά και με σημαντική στρατιωτική συνεισφορά στους εθνικούς αγώνες.
Το 1897 βρέθηκε με την φοιτητική φάλαγγα στην Κρητική Επανάσταση. Εκεί συνδέθηκε με φιλία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στη συνέχεια πήρε μέρος σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, το 1897 ενάντια στους Τούρκους, το 1904 - 1906 στον Μακεδονικό Αγώνα, το 1912 στη Σάμο, το 1912 - 1913 στους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1914 στον αυτονομιακό αγώνα της Βορείου Ηπείρου και στη συνέχεια στη Γαλλία στη μάχη του Βερντέν όπου γνωρίστηκε προσωπικά με τον στρατηγό Ντε Γκωλ. Το 1915 ανέλαβε μάλιστα επικεφαλής τάγματος της Λεγεώνας των Ξένων στην εκστρατεία των Δαρδανελίων όπου τραυματίστηκε. Τασσόμενος με τον Βενιζέλο και με το Κίνημα Εθνικής Αμύνης, το 1918 συμμετείχε στην μάχη του Σκρα κατά τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο. Τέλος, έλαβε μέρος στην Μικρασιατική Εκστρατεία με το 5ο Ευζωνικό Σύνταγμα του Πλαστήρα, ενώ αργότερα υποστήριξε ενεργά και το κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1922. Για όλες αυτές τις διακρίσεις του έλαβε δεκάδες παράσημα και μετάλλια ανδρείας και έφτασε έως τον βαθμό του υποστρατήγου, πράγμα πρωτοφανές για έφεδρο αξιωματικό.
Πολύ έντονη όμως ήταν και η παρουσία του στα πολιτικά ζητήματα της χώρας. Ήταν ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων στην Αιτωλοακαρνανία και εκλέγονταν συνεχώς βουλευτής από το 1910 και έπειτα. Υπήρξε μεγάλος υπέρμαχος της δημοκρατίας και το 1924 εκφώνησε στη Βουλή τον ιστορικό του λόγο "Περί των προτερημάτων της Δημοκρατίας και των ελαττωμάτων της Βασιλείας" που προκάλεσε αίσθηση και διανεμήθηκε τυπωμένος σε όλη την Ελλάδα. Εκρηκτικός ως χαρακτήρας, ήταν μέλος της ομάδας των Αριστερών Φιλελεύθερων εντός του κόμματος και σφοδρός αντιβασιλικός.
Το 1944 εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση ανέβηκε στα βουνά της Ευρυτανίας όπου συμμετείχε στο ΕΑΜ και στη Βουλή των Κορυσχάδων της ΠΕΕΑ. Ήταν επικριτής της πολιτικής υπαγωγής του ΕΑΜ στη κυβέρνηση Μέσης Ανατολής και ζητούσε να ανακληθεί η αντιπροσωπεία του ΕΑΜ και αντιτάχθηκε στη συμφωνία του Λιβάνου. Έβγαλε αργότερα λόγο στο συλλαλητήριο του ΕΑΜ της 3ης Δεκεμβρίου 1944, όταν και ξεκίνησαν τα Δεκεμβριανά. Ο Παντελής Καρασεβδάς πέθανε από εγκεφαλική συμφόρηση τον Μάρτιο του 1946 στο Αγρίνιο. Ο δήμος Αγρινίου έδωσε το όνομά του σε δρόμο κοντά στο κέντρο της πόλης. Στον Αστακό λειτουργεί σκοπευτικός όμιλος που φέρει σαν τίτλο το όνομά του.
-Ο αξιωματικός. Ο Ιωαννης Φραγκούδης ήταν Ολυμπιονίκης της σκοποβολής (1896) από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μέχρι την Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012 (και την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου από τον Παύλο Κοντίδη) ήταν ο μοναδικός Κύπριος που έχει κατακτήσει ολυμπιακό μετάλλιο. Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Έκανε σπουδές στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από όπου αποφοίτησε το 1885.
Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 κατέκτησε τρία ( στη πραγματικότητα 2 μετάλλια, θα το εξηγήσουμε αργότερα),συμμετείχε με τα χρώματα της Ελλάδας και κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο στο 25 μέτρα πιστόλι ταχείας βολής ( σαν αυτό της Κορακάκη ας πούμε) , ένα αργυρό μετάλλιο στο 300 μέτρα ελεύθερο τουφέκι τριών στάσεων και ένα χάλκινο στο ελεύθερο πιστόλι. Ήταν λοχαγός του Πυροβολικού και υπασπιστής του Βασιλιά Γεωργίου Α΄. Έλαβε μέρος στον αποτυχημένο πόλεμο του 1897 και αργότερα στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Πέθανε στις ΗΠΑ το 1916.
-Ο αριστοκράτης. Ο Γεώργιος Ορφανίδης (1861 - 1942) ήταν Έλληνας ολυμπιονίκης της σκοποβολής, από τους πρωτοπόρους της σκοποβολής στην Ελλάδα. Καταγόταν από την Σμύρνη από εύπορη οικογένεια, είχε σπουδάσει νομικά και την περίοδο των αγώνων ήταν ήδη δικηγόρος και ασκούσε το επάγγελμα. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής ιατρικής και ο θείος του Θεόδωρος βοτανολόγος με συμμετοχή στις Ζάππειες ολυμπιάδες. Σύζυγος του ήταν η Όλγα Σαρόγλου, αδελφή του Πέτρου Σαρόγλου δωρητή του Σαρόγλειου Μεγάρου ( η σημερινή λεσχη αξιωματικών στη Ρηγίλλης). Ήταν λάτρης του κυνηγιού και των όπλων, στους αγώνες χρησιμοποίησε όπλο Μάουζερ που το χρησιμοποίησε πρώτη φορά στους αγώνες. Διετέλεσε και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Συμμετείχε στους Α' Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα πήρε δύο μετάλλια ένα χρυσό ( 300 μέτρα ελεύθερο τουφέκι τριών στάσεων) και ένα αργυρό (25 μέτρα πιστόλι ταχείας βολής) στην σκοποβολή όπου αντίστοιχα ο Φραγκούδης ήταν δεύτερος και πρώτος. Στην Μεσολυμπιάδα του 1906 ήταν επίσης πρώτος με στο αγώνισμα με πιστόλι από 50μ. Ο Ορφανίδης είχε συμμετάσχει και στα Γ' Ολύμπια (ή Ζάππεια Ολυμπιάδα) του 1875. Διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1921 έως το 1930.
υγ Οι αγώνες σκοποβολής του 1896 έγιναν στο νεόκτιστο τότε σκοπευτήριο Καλλιθέας από τις 8-12 Απριλίου, την εποχή των Αγώνων, οι νικητές έπαιρναν ασημένιο μετάλλιο, οι δεύτεροι χάλκινο, ενώ οι τρίτοι τίποτα, έτσι η κατανομή μεταλλίων χρυσο-ασημένιο-χάλκινο όπως τη ξέρουμε σήμερα έγινε αργότερα από τη ΔΟΕ. Συνολικά, 61 αθλητές από επτά χώρες έλαβαν μέρος στους αγώνες σκοποβολής , οι 50 από την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.