Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

ΓΕΝΙΚΕΥΕΤΑΙ Η ΣΥΡΡΑΞΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


syrian-kurds-cross-turkish-border-in-droves

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Αλλεπάλληλες αλλαγές και γεωπολιτικές ανατροπές γίνονται πλέον με ανεξέλεγκτο τρόπο που δυσκολεύεται κανείς να τις παρακολουθήσει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο, με τελευταία την εντυπωσιακή στροφή του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας HDP, που αναδεικνύεται σαν… «δικηγόρος» του ΝΑΤΟ και εναντίον της αποχώρησης της Τουρκίας από την νατοϊκή συμμαχία.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη έρχεται σε συνδυασμό με την κρίση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, με την έναρξη των βομβαρδισμών της συριακής πολεμικής αεροπορίας εναντίον θέσεων Κούρδων και Αμερικανών στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Haseke, της βόρειο ανατολικής Συρίας, με την ανακοίνωση της συνεργασίας Τουρκίας Ιράν στο ζήτημα του εμφυλίου της Συρίας με κύριο στόχο την διαφύλαξη της εδαφικής και ενιαίας ακεραιότητας της Συρίας με την προώθηση των Αμερικανών στην ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στον βόρειο Συρία και τελευταία με την στρατιωτική εμπλοκή της Κίνας στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι Τούρκοι εξακολουθούν να στηρίζουν τους Τζιχαντιστές που κυνηγημένοι από τους Κούρδους τρέχουν να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία.
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού κόμματος Τουρκίας, HDP, βουλευτής του Καρς, Ayhan Bilgen, έκανε δηλώσεις που σίγουρα εξέπληξαν την επικαιρότητα καθώς υποστηρίζει ότι η διάρρηξη των σχέσεων Τουρκίας ΝΑΤΟ δεν θα ωφελήσει την Τουρκιά ενώ θα δημιουργήσει προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Από την άλλη η Τεχεράνη ανακοινώσε δια του υπουργού Εξωτερικών της, Cevad Zarif ,ότι έχει συμφωνήσει με την Τουρκία να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας ενώ είναι ικανοποιημένοι από την επαναπροσέγγιση Ρωσίας Τουρκίας και ότι οι τρεις χώρες, Τουρκία, Ρωσία και Ιράν, θα πολεμήσουν μαζί κατά της τρομοκρατίας. Το πρόβλημα βέβαια του προέδρου της Συρίας παραμένει, καθώς ο μεν πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι ο Άσαντ θα φύγει, η Τεχεράνη όμως συνεχίζει να τον στηρίζει με όλα τα μέσα.
Όλη αυτή η κατάσταση το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσει νέα κύματα εκατομμυρίων προσφύγων που θα κοιτάξουν να απομακρυνθούν από την εύφλεκτη περιοχή, όπου ο πόλεμος γενικεύεται με την εμπλοκή όλο και περισσότερων δυνάμεων.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.