Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Συμφωνία Δαμασκού – Άγκυρας : Χαλέπι αντί κούρδων;


erdogan_gaziantep00

Oι σύριοι και οι τούρκοι είναι σε θέση  να καταλήξoυν σε μια συμφωνία για την ασφάλεια άνευ προηγουμένου αφότου εκδηλώθηκε η συριακή κρίση.Σύμφωνα με τον χρονικογράφο της λιβανέζικης εφημερίδας assafir, τα γενικά χαρακτηριστικά αυτής της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει. Αλλά φαίνεται ότι στρέφονται γύρω από μια ανταλλαγή μεταξύ των 2 πρωταγωνιστών: οι τούρκοι θ΄αφήσουν το Χαλέπι στη συριακή εξουσία και ως αντάλλαγμα αυτή θα τους αφήσουν το πεδίο ελεύθερο για να χτυπήσουν το κουρδικό σχέδιο στη Συρία.

Αυτή η εναλλακτική προτεινόμενη από ρώσους και ιρανούς τέθηκε σε επίπεδο αξιωματούχων της ασφάλειας των 2 χωρών οι οποίοι συναντήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι τούρκοι να πληροφορήσουν τη Δαμασκό μια εβδομάδα πριν επιχειρήσουν την επίθεσή τους την λεγόμενη Ασπίδα του Ευφράτη στη ΒΑ Συρία.
Η τύχη 7 τούρκων αξιωματικών.
Μια από τις συναντήσεις ήδη έλαβε χώρα στη Βαγδάτη την προηγούμενη Πέμπτη.Αλλά θ΄υπάρχουν κι άλλες σε Δαμασκό,Μόσχα και ίσως και Κωνσταντινούπολη.Η συνάντηση στο Ιράκ ήταν τριμερής, συγκεντρώνοντας αντιπροσώπους από το Υπουργείο Άμυνας και των Πληροφοριών του Ιράκ με ομολόγους τους σύριους που συνόδευσαν τον σύρο ΥΠΕΞ Walid al-Mouallem κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ιράκ.
Σε αυτούς προστέθηκε και μια τουρκική αντιπροσωπεία της ασφάλειας  διευθυνόμενη προσωπικά από τον αρχηγό των τουρκικών πληροφοριών Haqane Fidane. Μια από τις διεκδικήσεις αυτής της τελευταίας αντιπροσωπείας ήταν ν΄αποκτηθούν πληροφορίες για τους 7 τούρκους αξιωματικούς που είχαν εμπλοκή συνεργασίας με τους σύριους « αντάρτες » και των οποίων τα ίχνη χάθηκαν από το Φλεβάρη του 2015.
Oι Τούρκοι στη Συρία
Δηλαδή οι τουρκικές δυνάμεις είχαν άμεσα συμμετάσχει στις μάχες κατά του συριακού στρατού στη Λαττάκεια, σε Idleb και Χαλέπι και ειδικότερα μέσα στις συνοικίες της πόλης.Κάποιοι τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν αλλά ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ αρνήθηκε να το παραδεχθεί επίσημα.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μάχης στο Χαλέπι που ήταν προορισμένη να σπάσει την πολιορκία του στρατού των ανατολικών συνοικιών τούρκοι αξιωματικοί ήταν ομοίως παρόντες στο πλευρό των « μαχητών ». Είναι τα κύμματα των βομβιστών αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν που εκπαιδεύθηκαν από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών που κατόρθωσαν ν΄ανοίξουν το μικρό πεζόδρομο στο Ramousseh.
Οι σύριοι υπεύθυνοι παραουσίασαν πληροφορίες για τους 4 τούρκους αξιωματικούς που είναι ακόμη ζωντανοί αλλά φυλακισμένοι ενώ αρνήθηκαν ότι γνωρίζουν κάτι για τους 3 άλλους.
Συμφωνία επί της τρομοκρατικής λίστας.
Σύριοι και τούρκοι έφθασαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία αναφορικά με την οποία η Δαμασκός θα όφειλε να κατατάξει στην τρομοκρατική λίστα όλες τις κουρδικές ένοπλες φράξιεςπου δραστηριοποιούνται στη Β Συρία. Γνωρίζοντας ότι αυτή το έκανε ήδη για το νέο PKK μετά τις συγκρούσεις που έγιναν στη Hassaké την τελευταία εβδομάδα με τις Μονάδες Προστασίας των κούρδων. Η Δαμασκός δεσμεύθηκε επίσης να σταματήσει να υποστηρίζει 2 φράξιες μέσα στην περιοχή του Aafrine, και τις φράξιες που συνεργάζονται με αυτές.
Ως αντάλλαγμα οι τούρκοι υποσχέθηκαν να αναστείλουν την υποστήριξή τους σε οπλισμό στα ένοπλα groupuscules που μάχονται το συριακό στρατό στο Χαλέπι και να συμφωνήσουν σε μια λίστα φραξιών που θα είναι καταλογοποιημένες ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις σύμφωνα με τα ρωσικά κριτήρια.Ένα μέτρο προορισμένο να διακρίνει τις μετριοπαθείς φράξιες από τις εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Χιλιάδες πολιτοφύλακες ανακλήθηκαν
Κάποιες αλλαγές επιχειρήθηκαν από τους τούρκους στο πεδίο της μάχης.Σύμφωνα με την assafir, αυτοί ανακάλεσαν χιλιάδες « μαχητές » που βρίσκονταν στα μέτωπα του Χαλεπίου και του Idleb. Αυτό ισχύει και για πολυάριθμες πτέρυγες της « πολιτοφυλακής » « Al-Jabhat al-Shamiyyat », μετά τη διαφωνία τους με το συνασπισμό Jaïsh al-Fateh στις επιχειρήσεις του Χαλεπίου. Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ομοίως απέσυρε το Τάγμα-13 και τις τουρκμένικες ταξιαρχίες που βρίσκονταν στα συροτουρκικά σύνορα και κυρίως μέσα στην Β επαρχία της Λαττάκειας και στη Jarablos και στην επαρχία της.
Πρόκειται κυρίως για τις Ταξιαρχίες Mourad-4, Sultan Selim, Istakim kama Oumirt και άλλες οργανώσεις που πολέμησαν στις τάξεις των Ahrar al-Sham και Faylak al-Sham και που πρόσκεινται στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών.
΄Υποπτες πρωτοβουλίες
Είναι βέβαια δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι αμερικανοί θα κλείσουν τα μάτια και θ΄αφήσουν τους τούρκους να πάνε μακριά στη συμφωνία τους με ρώσους,ιρανούς και σύριους.Το ίδιο ισχύει και για τον τούρκο πρόεδρο συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να λάβει μια τέτοια απόφαση προσέγγισης στον άξονα της Αντίστασης στην περιοχή είναι πολύ ύποπτη όσο και ο κίνδυνος να πέσει στη δυσμένεια των αμερικανών.
Οι τελευταίοι ήδη έχουν παραγγείλει στις υπηρεσίες τους να μην διοχετεύουν πληροφορίες ασφαλείας και στρατιωτικές στους τούρκους για τη Συρία. Επίσης τα αεροσκάφη τους δεν θα συμμετάσχουν στις αεροπορικές επιδρομές κατά κούρδων και συμμάχων τους στα Δ του Ευφράτη, σε Manbej και Jarablos.al manar, al-AKhbar 29.8.16
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.