Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Ο Ερντογάν λέει ότι η εισβολή στη Συρία έχει στόχο την ανατροπή του ‘σκληρού τυράννου’ Άσαντ--To Κρεμλίνο ζητάει εξηγήσεις από την Τουρκία για τις δηλώσεις Ερντογάν περί ανατροπής Άσαντ.
«Ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι ο στόχος της Τουρκίας στη Συρία είναι η ανατροπή του «σκληρού τυράννου» Άσαντ», γράφει η ρωσική ειδησεογραφική πύλη 'Sputnik'
Νοέμβριος 30, 2016.15:37
«Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για να ανατρέψει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συνέδριο για την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη.

«Αναφέρεται ότι 600 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία, αλλά νομίζω ότι ο αριθμός των νεκρών είναι περίπου ένα εκατομμύριο. Αλήθεια, τα Ηνωμένα Έθνη τι κάνουν; Εμείς υπομείναμε πολύ καιρό και τελικά αναγκαστήκαμε να εισβάλουμε στη Συρία με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.
 Γιατί; 
Διότι θέλουμε το συριακό έδαφος να ανήκει στους ιδιοκτήτες του, είμαστε εκεί για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να τεθεί τέλος στη σκληρή τυραννία του Άσαντ, ο οποίος εφάρμοσε την κρατική τρομοκρατία στη χώρα»…, είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το Ria Novosti.
“Η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει ο μοναδικός ηγέτης στην περιοχή, επιδιώκοντας να ασκήσει βία εναντίον των δικών της στόχων στη Συρία», δήλωσε ο επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Κονσταντίν Κοσάτσεφ.
«Οι δηλώσεις του Ερντογάν είναι ακόμη μία επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η Τουρκία επιδιώκει εναντίον της Συρίας ένα αυτογκόλ, αφού δεν συμπίπτει με τους στόχους που προανήγγειλε για εξουδετέρωση των δυνάμεων της διεθνούς τρομοκρατίας στη χώρα αυτή και, κατά συνέπεια, με τη ρωσική θεώρηση των προβλημάτων αυτών», είπε ο γερουσιαστής.
Σύμφωνα με τις απόψεις του, «ο μοναδικός στόχος της Τουρκίας είναι, κυρίως, να καθιερωθεί η ίδια, ως ο μοναδικός περιφερειακός ηγέτης στην επίλυση του κουρδικού προβλήματος». Ο Άσαντ είναι εμπόδιο σε αυτήν τη ‘διευθέτηση’. Αλλά στην περίπτωση αυτή, οι στόχοι της Τουρκίας και των Αμερικανών, σε αυτήν την περίπτωση, σαφώς και δεν είναι κοινοί», είπε ο πολιτικός.
«Ένα πράγμα είναι σαφές: Οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης της σημερινής κυβέρνησης στη Συρία, θα αποτελέσει εργαλείο των υποστηρικτών, της περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα αυτή, όπως συνέβη στο Ιράκ και τη Λιβύη», δήλωσε ο ο Κοσάτσεβ.
Ο γερουσιαστής Αλεξέι Πουσκόφ, χαρακτήρισε ως αδύνατους τους στόχους του τουρκικού στρατού στη Συρία, για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Ο Ερντογάν είπε ότι τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Συρία για την ανατροπή του Άσαντ, όμως ο στόχος αυτός δεν είναι εφικτός και τα λόγια του παρομοιάζουν με πολιτική ρητορική», σύμφωνα με τον Πουσκόφ.
Στην αρχή ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η εισβολή στη Συρία με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» έγινε για την καταπολέμηση του ‘ισλαμικού κράτους’, μετά το επέκτεινε, προσθέτοντας ότι γίνεται για την απομάκρυνση των Κούρδων της Συρίας από τα νότια σύνορα της χώρα του, τώρα, μας λέει ότι η εισβολή έγινε για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ είπε σε συνέντευξή του σε ρωσική εφημερίδα ότι η στρατιωτική παρέμβαση στη συριακή κρίση δεν είναι τίποτε άλλο από μια εισβολή περιφρονώντας τους διεθνούς νόμους και τα χρηστά ήθη.
«Οι Τούρκοι συγκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις τους και προσπαθούν να ξεπλύνουν τον εαυτό τους, επειδή υποστηρίζουν το ‘ισλαμικό κράτος’ και την ‘αλ Νούσρα’», είπε ο Άσαντ και πρόσθεσε ότι θεωρεί γελοία τη δήλωση της Τουρκίας ότι μάχεται κατά του ‘ισλαμικού κράτους’, αφού αυτή το έχει δημιουργήσει».
«Γιατί; Για να πωλούν τα πετρέλαιά από το έδαφός μας με τη συμμετοχή του γιου του Ερντογάν και με τον κύκλο που τον περιβάλλει. Ο Ερντογάν εισέβαλε στη Συρία για να προλάβει τους Κούρδους, ώστε να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της περιοχής», είπε ο Άσαντ, σύμφωνα με το Sputnik.
Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
To Κρεμλίνο ζητάει εξηγήσεις από την Τουρκία για τις δηλώσεις Ερντογάν περί ανατροπής Άσαντ.
Recep Erdogan et Sergueï Lavrov
Oι πρόσφατες δηλώσεις του  Recep Erdogan αναφορικά με τη θέλησή του να θέσει τέρμα στην προεδρία του Bachar el-Assad προκάλεσαν την αντίδραση του Κρεμλίνου δια του εκπροσώπου τύπου του.Ο ρώσος ΥΠΕΞ θ΄αναφέρει το θέμα κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.
«Αυτή η δήλωση είναι πολύ σοβαρή που διαφοροποιεί τις προηγούμενες διακηρύξεις και  την κατανόηση μας της κατάστασης. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι οι μόνες που βρίσκονται νομίμως στο (συριακό έδαφος) και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό.Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εξηγήσεις επί αυτής της δήλωσης», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου ο  Dmitri Peskov.
Την ίδια στιγμή αναγνώρισε ότι δεν προσανατολίζεται σε πιθανή επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα λόγω της δήλωσης.
 Ο ρώσος ΥΠΕΞ  Sergueï Lavrov θ΄αναφέρει το θέμα κατά την επίεσκεψή του στην Τουρκία αποκάλυψε στο TASS ο υφυπουργός Εξωτερικών Mikhaïl Bogdanov. «Αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία για ν΄αποσαφηνιστούν τα συναισθήματά τους και οι προθέσεις τους», πρόσθεσε.
Ο Sergueï Lavrov θα πάει στην Τουρκία την 1η Δεκέμβρη για να συναντήσει τον τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, και να λάβει μέρος στην 5η συνάντηση της Ομάδας για τον κοινό ρωσοτουρκικό  στρατηγικό σχεδιασμό  (JSPG), όργανο συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο ανάμεσα στις 2 χώρες.rt 30.11.16
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.