Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΥΠΟΥΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ PRAVDA

kuria-eikona


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Την έντονη δυσφορία της Μόσχας έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Ερντογάν ότι η Τουρκία εισέβαλλε στην Συρία για να καταλύσει την τυραννία του Άσαντ και για κανένα άλλο λόγο και παρά τις εξηγήσεις που έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος ότι… παρεννοηθήκαν οι δηλώσεις του, έχει αρχίσει και διαμορφώνεται πλέον ένα κλίμα έντονης δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στις κινήσεις των Τούρκων, ενώ παράλληλα η οργή της Δαμασκού, του κυρίου συμμάχου της Ρωσίας στην περιοχή κατά της Άγκυρας, είναι πολύ έντονη.

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί η ρωσική εφημερίδα Pravda, που εκφράζει σε μεγάλο βαθμό το Κρεμλίνο, ζήτησε την εκτίμηση του προέδρου του ρωσικού Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών, «Russia-Islamic World», του Shamil Sultanov.
Στις 24 Νοεμβρίου συριακά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις Τούρκων 15 χιλιόμετρα βόρεια της El Bab, διακόπτοντας την τουρκική προέλαση προς το νότο. Ήταν ακριβώς ένα χρόνο μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία. Ο Ερντογάν ανησύχησε και ζήτησε να επικοινωνήσει αμέσως με τον πρόεδρο Πούτιν ζητώντας τον να μην οξυνθούν τα πράγματα και αναγκαστεί να επέμβει η τουρκική αεροπορία. Οι πληροφοριες λένε ότι ο Πούτιν δήλωσε πως μάλλον επρόκειτο για μικρή προβοκάτσια και συμφωνήθηκε οι μεν Τούρκοι αναγκαστικά να καθηλωθούν στις θέσεις τους βόρεια της El Bab και δυτικά των Κούρδων και η Συρία να μην τους ξαναβομβαρδίσει.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Shamil Sultanov, ο Ερντογάν παίζει ένα μεγάλο και πολύ επικίνδυνο παιχνίδι στην περιοχή ενώ οι ισορροπίες κρέμονται από μια κλωστή. Είναι σίγουρο πως η Άγκυρα κινείται με ύπουλο τρόπο κατά του καθεστώτος Άσαντ και αυτό το γνωρίζει καλά το Κρεμλίνο που είναι ο κύριος υποστηρικτής του Σύριου προέδρου.
Η Μόσχα στην δεδομένη συγκυρία δεν θέλει να τα χαλάσει με την Τουρκία εξ’ αιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία και στην Βαλτική όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί το τοπίο να αναφλεγεί και παράλληλα υπολογίζει πολύ στον South Stream που θα παρακάμπτει τον αγωγό της Ουκρανίας.
Παρ όλα αυτά η Ρωσία δεν θα καθίσει αδρανής αν δει ότι το τουρκικό παιχνίδι στην Συρία θα γίνει πιο ενοχλητικό. Παράλληλα υπάρχει και το Ιράν που αντιδρά με οργή στις τουρκικές κινήσεις απειλώντας με αντίποινα την Άγκυρα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.