Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Η Γαλλία πολεμάει τον Άσαντ ως »δικτάτορα » την ώρα που υποστηρίζει δικτατορικά καθεστώτα στην Αφρική.


Ένωση Survie: οι σύγχρονεςπολεμικές επιχειρήσεις της Γαλλίας στην Αφρική κρίνονται αντιπαραγωγικές.
Οι γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική τροφοδοτούν την τοπική αποσταθεροποίηση και μεταφράζονται σε μια  « επιστροφή ισχύος » της Γαλλίας στο Sahel, εκτιμά η ένωση Survie, κάποιες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής Aφρικής-Γαλλίας στο Mali.

« Αρκετά μακριά από το να λύσουν τις κρίσεις αυτές οι επιχειρήσεις συμβάλουν στο να τις επιδεινώσουν  και να δημιουργήσουν νέες », αναφέρει η ένωση της μάχης κατά της « Françafrique » – δικτύων επιρροής και γαλλικής εξουσίας επί της αφρικανικής ηπείρου – σε μια αναφορά που τιτλοφορείται « 5 πόλεμοι για 1 αυτοκρατορία» και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Μια βδομάδα από τη Σύνοδο Κορυφής Afrique-France που θα πραγματοποιηθεί από 13 ως 14 Γενάρη στο Bamako, η Survie ασκεί κριτική ιδιαίτερα στις συμμαχίες  που συνάφθηκαν από το Παρίσι Paris με κάποια « δικτατορικά καθεστώτα » –αναφέρει το Tchad και το Νίγηρα  – στ΄όνομα της μάχης κατά της τρομοκρατίας.
« Αυτή η υποστήριξη στον αυταρχισμό  (…) είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και αντιπαραγωγική , γιατί δημιούργησε το έδαφος στο οποίο αναπτύσονται οι βιαιότητες »,σύμφωνα με την αναφορά που εξετάζει τις επεμβάσεις σε Λιβύη,  Côte d’Ivoire, στο Sahel και στην Κ Αφρική από  2011 ως 2016.
4 χρόνια από την στρατιωτική επιχείρηση Serval στο Mali, οι τζιχαντιστικές οργανώσεις που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το βορρά της χώρας  κατατροπώθηκαν αλλά κάποια στοιχεία συνεχίζουν να επιτίθονται κανονικά στις δυνάμεις του στρατού  της χώρας, του ΟΗΕ και των γάλλων.
Οι επιθέσεις επεκτάθηκαν στο Νότο του  Mali και στις γειτονικές χώρες Niger και Burkina Faso. Η δύναμη  Barkhane (4.000 άνδρες) ανέλαβε το 2014  την επιχείρηση Serval σε 5 χώρες του  Sahel (Mauritanie, Mali, Tchad, Niger και  Burkina Faso).
« Κι ενώ η γαλλική επιχείρηση κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια  euros στους γάλλους πολίτες  τίθεται ζήτημα φανερά για τη χρησιμότητά της », συνεχίζει η Survie.
Μέσα σε κάποια χρόνια οι γαλλικές δυνάμεις  « επανατοποθετήκαν σε χώρες ιστορικά απρόθυμες στην παρουσία της παλιάς αποικιοκρατικής δύναμης όπως στο  Mali και στο Niger », αναφέρει ο συντάκτης της αναφοράς Yanis Thomas.
Όλα αυτά  « δείχνουν φανερά τη θέληση της Γαλλίας να επαναβεβαιώσει την αυτοκρατορία της στις χώρες του  φιλο-τετραγώνου της  », κρίνει.maliactu 6.1.17
  • Πως η Γαλλία υποστηρίζει δικτατορικά καθεστώτα στην Αφρική π.χ Τσαντ Νίγηρα στο όνομα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και την ίδια ώρα στρέφεται ως αιώνιος θεματοφύλακας της Δημοκρατίας  εναντίον του  »δικτάτορα » Άσαντ που την καταπολεμά;
  • Η επιστροφή της Γαλλίας ως νεοαποικιοκρατικής δύναμης στην Αφρική ως ρυθμιστή εσωτερικών υποθέσεων υπό το πρόσχημα της εγγυήτριας δύναμης πόσο απέχει από την ενεργό ανάμειξή της σττο συριακό σε μια χώρα που επίσης κατείχε τη Συρία;
  • H αποτυχία της έγκειται και στις 2 περιπτώσεις και στο κακό ιστορικό προηγούμenο και στο βεβαρυμένο της παρελθόν στις ίδιες χώρες ως αποικιοκρατική δύναμη.
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.