Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

To ρωσικό σχέδιο συντάγματος για Συρία προτείνει αλλαγή ονομασίας της χώρας και αλλαγή συνόρων μέσω δημοψηφίσματος.


Le drapeau national syrien
Ο ΛΑΒΡΌΦ ΤΟ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ  »ΑΝΤΑΡΤΕΣ » ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΩΣ ΒΑΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ
To Sputnik απέκτησε το ντοκουμέντο του σχεδίου συντάγματος για τη Συρία που προτάθηκε από  τη ρωσική αντιπροσωπεία από τις διαπραγματεύσεις στ΄Astana.
προτείνεται η απαλειφή του όρου  « αραβική» από το επίσημο όνομα της χώρας.

Σήμερα η επίσημη ονομασία του κράτους είναι  «Συριακή Αραβική Δημοκρατία».Αντιπροτείνεται ο όρος «Συριακή Δημοκρατία».
Το κείμενο συνεχίζει
« Η Συριακή Δημοκρατία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος,κυρίαρχο δημοκρατικό θεμελιωμένο στις αρχές του κράτους δικαίου, την ισότητα και την κοινωνική ενότητα , του σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των πολιτών χωρίς καμιά διαφοροποίηση διάκριση.Τα ονόματα της Συριακής Δημοκρατίας και Συρία είναι ισότιμα ».
Σύμφωνα με αυτό το ντοκουμέντο θα είναι πιθανή η αλλαγή των συνόρων της χώρας μόνο αν οι σύριοι πολίτες υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα μέσω δημοψηφίσματος.
« Κάθε απώλεια συριακών εδαφών είναι απαράδεκτη η αλλαγή των συνόρων του κράτους δεν μπορεί να είναι εξουσιοδοτημένη παρά μέσω γενικού δημοψηφίσματος με τη συμμετοχή όλων των πολιτών και στη βάση της θέλησης του συριακού λαού  », αναφέρεται στο σχέδιο.
Προτείνει οι αυτόνομες κουρδικές περιοχές να μπορούν να χρησιμοποιούν είτε την επίσημη αραβική γλώσσα ή την κουρδική  σε πνεύμα ισότητας.
Διακηρύσει ότι η πολιτισμική διαφορετικότητα της συριακής κοινωνίας οφείλει να είναι διασφαλισμένη. « Σε συμβατότητα με την εθνική πολιτιστική κληρονομιά που προωθεί την εθνική ενότητα η πολιτισμική διαφορετικότητα της συριακής κοινωνίας θα είναι διασφαλισμένη. »
« Το κοινοβούλιο θα είναι υπέυθυνο … για αποφάσεις επί θεμάτων πολέμου και ειρήνης για την παραίτηση του προέδρου τον διορισμό μελών του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου του επικεφαλή της συριακής εθνικής τράπεζας και της παράιτησης του τελευταίου ».Διατηρεί την επταετή προβλεπόμενη προεδρική θητεία με την δυνατότητα επνεκλογής μιας δεύτερης διαδοχικής θητείας.
Σύμφωνα με το σχέδιο ο συριακός στρατός δεν θα εξουσιοδοτείται να παρεμβαίνει στην πολιτική ή δεν θα οφείλει να χρησιμοιποιείται ως μέσο καταπίεσης.
« Οι ένοπλες  δυνάμεις και άλλα σώματα ασφαλείας οφείλουν να είναι κάτω από τον έλεγχο της κοινωνίας και θα προστατεύουν τη Συρία και την εδαφική της ακεραιότητα. Δεν θα εμπλέκονται στη διαδικασία μετάβασης εξουσίας  », προβλέπει.
« Οι αρχές και οι διαθέσεις του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών αναγνωρισμένων από τη Συρία είναι μέρος ενσωματωμένο του νομικού της συστήματος .Αν μια διεθνή συνθήκη ορίζει κανόνες διαφορετικούς από αυτούς του συριακού νόμου τότε οι κανόνες της διεθνής συνθήκης θα χρησιμοποιούνται  », διευκρινίζει το σχέδιο νόμου.sputnik
Yποβλήθηκε για α΄φορά στα Αstana και σήμερα ο Λαβρόφ το επανέφερε στις συζητήσεις που είχε στη Μόσχα με εκπροσώπους της αυτοαποκαλούμενης αντιπολίτευσης.Ο Sergueï Lavrov τόνισε ότι η Ρωσία δεν ήθελε να επιβάλει το σχέδιο Συντάγματός της στη Συρία και ότι πρόκειται για προτάσεις που στοχεύουν να τονώσουν τις συζητήσεις σε αυτό το θέμα κατά τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. rt sputnik
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.