Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Η Κωνσταντινούπολη διαθέτει 3.362 τζαμιά για 14,8 εκατομμύρια κατοίκους




Η Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει πληθυσμό 14.800.000 κατοίκους, που αντιστοιχεί με το 18,5 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού της χώρας, είναι, επίσης, η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό τζαμιών, σημειώνει το βοσνιακό «Saff», επικαλούμενο το Anadolu.

Σύμφωνα με τον μουφτή της Κωνσταντινούπολης, στην πόλη υπάρχουν 3.362 τζαμιά και μόνο στο Φατίχ Τζαμί της Κωνσταντινούπολης βρίσκονται 340.
Ακολουθεί το Ουσκουντάρ (Σκουτάρι) με 186 τζαμιά, το Ουμρανίγιε με 143, Μπεϊκόζ με 136 και Πεντίκ με 133 τζαμιά.
Ελάχιστος αριθμός τζαμιών στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα Πριγκιποννήσια, όπου υπάρχουν εννέα.
Στην Κωνσταντινούπολη ένα τζαμί αντιστοιχεί σε 4.403 κατοίκους.
Η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μετά την κατάληψή της από τους Οθωμανούς το 1453 έχει η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι την πτώση της, το 1923. Κατά την περίοδο αυτή, σε πάνω από 500 χρόνια στην πόλη χτίσθηκαν πολλά τζαμιά, τα οποία σημάδεψαν μια ολόκληρη ιστορική εποχή των Οθωμανών.
Κάθε χρόνο τα μεγάλα τζαμιά, όπως το Μπλε Τζαμί, το Φατίχ Τζαμί και το Τζαμί Σουλεϊμανίγιε, επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι.
Τώρα στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσής του το τζαμί Τζαμλίκα, το μεγαλύτερο τζαμί στη σύγχρονη Τουρκία.
Η στροφή της Τουρκίας, προς ένα θεοκρατικό κράτος, είναι εμφανής την τελευταία δεκαπενταετία.
Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.