Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΑ «ΣΠΑΕΙ» ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΡΔΟ ΗΓΕΤΗ ΜΠΑΡΖΑΝΙ




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σοβαρές ρωγμές άρχισαν να ραγίζουν την μέχρι σήμερα στενή συνεργασία της Τουρκίας με τον ηγέτη των Κούρδων του βορείου Ιράκ, Μεσούντ Μπαρζανί, μια συνεργασία που είχε βασιστεί σε κοινά οικονομικά συμφέροντα από την παράνομη εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του βορείου Ιράκ, αλλά και περιοχών της Συρίας που ήταν υπό την κατοχή των Τζιχαντιστών.


Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η αλλαγή των συσχετισμών στην Συρία και η απομόνωση της Τουρκίας από ΗΠΑ και Ρωσία που έχουν συνταχτεί με το YPG, δηλαδή με τους Κούρδους, άρχισε να φέρνει «στροφές» στην στάση του Μπαρζανί προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.
Συγκεκριμένα οι ανακοινώσεις του Μπαρζανί ότι δημιουργείται ανεξάρτητο κουρδικό κράτος υπό τις ευλογιές των ΗΠΑ, αλλά και οι προθέσεις του να εκμεταλλεύεται πλέον μονομερώς τα πετρέλαια της περιοχής, όπως και οι καταγγελίες για επιθέσεις των Κούρδων Πεσμεργκά εναντίον των τουρκόφωνων του βορείου Ιράκ στην περιοχή του Κιρκούκ την οποία διεκδικούν οι Κούρδοι, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Τούρκους.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια ανακοίνωση κατά του Μπαρζανί, προειδοποιώντας τον ότι δεν μπορεί να παρακολουθεί σιωπηλά τις εξελίξεις και ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκομάνων του βορείου Ιράκ.
Όπως φαίνεται ο Ερντογάν με την αλαζονική του στάση καταφέρνει να απομονώνει την Τουρκία όλο και πιο πολύ.
Να δούμε που θα φτάσει και κυρίως αν αυτή η αλαζονεία θα… πάρει εμάς η «μπάλα».
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.