Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Η ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΑΝΑΒΕΙ ΝΕΑ ΦΩΤΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ πολλοί Τούρκοι αρθρογράφοι, όπως ο παλαίμαχος Sabahattin Önkıbar του Aydınlık, ήδη παραδέχονται πως καταρρέει η ρωσοτουρκική προσέγγιση ιδίως μετά την προέλαση των Ρώσων στο κουρδικό θύλακα του Arfin στην Συρία από όπου πριν από δυο μέρες εκτοξευτήκαν πυρά στο τουρκικό έδαφος της επαρχίας Hatay με συνέπεια να σκοτωθεί ένας Τούρκος στρατιώτης, τώρα όπως έγινε γνωστό νέο πεδίο έντασης αναδύεται στον Καύκασο, με έντονο το χρώμα ρωσο-τουρκικής σύγκρουσης.


Συγκεκριμένα στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την Τσετσενία, μετά από πολύ καιρό άρχισαν πάλι οι συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό στην περιοχή Naurskaya, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, με αποτέλεσμα την Πέμπτη 23 Μαρτίου να βρουν το θάνατο 6 Ρώσοι στρατιώτες.
Πολλές φορές στο παρελθόν η Μόσχα έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι βρίσκεται πίσω από το πρόβλημα της Τσετσενίας και τις κατά καιρούς εξεγέρσεις των μουσουλμάνων του κρατιδίου εναντίον της ρωσικής κυριαρχίας.
Τώρα, όπως εκτιμάται, η Τουρκία που αισθάνεται ότι η Ρωσία την έχει «αδειάσει» κυριολεκτικά στην Συρία και ότι οι Ρώσοι έχουν συμμαχήσει με τους Κούρδους εναντίον των τουρκικών δυνάμεων, η Άγκυρα αποφάσισε να ανοίξει ξανά το παιχνίδι στην Τσετσενία θέλοντας να στείλει «ειδικό» μήνυμα στην Μόσχα ότι δεν έχει ξεχάσει πως μπορεί να παίξει και σε άλλα πεδία εναντίον των Ρώσων.
Τα πράγματα σίγουρα περιπλέκονται, αλλά γεγονός είναι πως η ρωσοτουρκική συμμαχία μάλλον πηγαίνει αργά αλλά σταθερά στον… κάλαθο των αχρήστων.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

1 σχόλιο:

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.