Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΑ …ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Κατακόρυφη άξια έχουν πάρει τα παλιά πλινθόκτιστα ελληνικά σπίτια, κυρίως στην ευρύτερη περιφέρεια της Σμύρνης, καθώς οι πέτρες με τις οποίες κτιστήκαν από τους παλιούς Έλληνες ιδιοκτήτες τους, δίνουν μια παραδοσιακή περιζήτητη αίσθηση που την αναζητούν σήμερα οι σημερινοί κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων.


Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ, στις περιοχές Urla, Seferhisar, Çesme και Menderes, δηλαδή στις περιοχές όπου κατοικούσε πυκνός ελληνικός πληθυσμός που ευημερούσε και ανθούσε οικονομικά και έχει κτίσει ωραία πλινθόκτιστα σπίτια, έχουν γίνει τόπος προσέλευσης πολλών Τούρκων αγοραστών από τις αστικές περιοχές αναζητώντας, όπως αναφέρεται, μια ήρεμη παραδοσιακή ειδυλλιακή ατμόσφαιρα κατοίκησης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κτηματομεσιτών Σμύρνης, Mesut Güleroğlu, ειδικά τα παλιά ελληνικά σπίτια στην Ούρλα και στον Τσεσμέ είναι περιζήτητα και οι τιμές τους έχουν ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια ήταν ότι άφησαν πίσω τους κυνηγημένοι οι Έλληνες ιδιοκτήτες τους, δηλαδή ελληνικές περιουσίες, οι οποίοι επί αιώνες είχαν ζήσει και μεγαλουργήσει σε αυτές τις περιοχές όπου ακόμα και σήμερα το ελληνικό άρωμα είναι αυτό που τα δίνει τόση μεγάλη άξια.
Αυτό το άρωμα δεν έχει πεθάνει και σήμερα… χρυσάφι η αξία του!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.