Σάββατο 6 Μαΐου 2017

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ, ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΙΤ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΟΣΥΜΒΟΥΛΟ Σ «ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΙ» ΣΤΙΣ ΗΠΑ




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση που δείχνει το πόσο υπολογίζουν την συνάντηση τους με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερντογάν στέλνει στις ΗΠΑ πριν από αυτόν τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, τον αρχηγό της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν και τον μυστικοσύμβουλο του, İbrahim Kalın, να προετοιμάσουν τις επαφές που θα έχει στην Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρεται, στην επίσκεψη του στις ΗΠΑ στις 15-17 Μαΐου ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει πολύ σημαντικές επαφές και θα συζήσει όλο το φάσμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, που τελευταία έχουν τρωθεί σοβαρά εδικά μετά το αποτυχών πραξικόπημα όπου οι Τούρκοι έχουν αναφέρει αμερικανικό «δάχτυλο» και εξ αιτίας της στήριξης των Αμερικανών στους Κούρδους της Συρίας.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα, είναι το θέμα του Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Τουρκία έχει επανειλημμένα ζήτησε να εκδοθεί για να δικαστεί για εσχάτη προδοσία, αλλά οι Αμερικανοί έχουν κωφεύσει στο τουρκικό αίτημα.
Το παρασκήνιο όμως αναφέρει και εδώ είναι το δικό μας ενδιαφέρων, είναι ότι εκτός από αυτά τα θέματα θα συζητηθεί και το Σκοπιανό, αλλά και το Κυπριακό και εδώ συνάπτεται και το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Εδώ δεν ξέρουμε πως θα εξελιχτεί αυτή η συζήτηση, αλλά θα πρέπει να είμαστε εν εγρήγορση γιατί η απογοήτευση από την αμερικανική στάση μας έχει χτυπήσει πολλές φορές στο παρελθόν.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.